Cealaltă față a „monstrului” Falău: pe când era un simplu „băiat extraordinar”, se bătea cu Leonard Doroftei – EXCLUSIV

Cealaltă față a „monstrului” Falău:  pe când era un simplu „băiat extraordinar”, se bătea cu Leonard Doroftei – EXCLUSIV
Cristian Chilat, alias Falău Lalagiu, acuzat de asasinatul interlopului nemțean Gheorghiță Mararu, ar fi putut călca pe urmele campionului mondial Leonard Doroftei

Cristian Chilat, alias Falău Lalagiu, acuzat de asasinatulinterlopului nemțean Gheorghiță Mararu, ar fi putut călca pe urmelecampionului mondial Leonard Doroftei. O confirmă, pentru gândul,chiar Doroftei, care își aduce aminte că a boxat cu Chilat, laseniori: „Era un boxer foarte bun, dar l-am învins de fiecare dată- eu eram atunci deja pe val”. Antrenorul lui Chilat din perioadajunioratului, Gabriel Tîmpescu, susține că cei doi au boxat și cândaveau 14-15 ani, elevul său impunându-se într-unul dintre meciuri.Doroftei replică: „Nici vorbă, nu-mi amintesc așa ceva. Nu mi-ar fifost rușine să admit că m-a învins, dar chiar nu s-a întâmplatașa”. Atât Doroftei, cât și Tîmpescu sunt de acord într-o privință:Chilat era un sportiv de excepție, cu un caracter ce nu anunța nicipe departe drama de acum. „Era un băiat extraordinar. Râdeai,glumeai cu el, era un băiat de viață. Acum îmi e rușine că am fostoarecum apropiați”, spune Doroftei. „Nu îmi pot imagina ce s-aîntâmplat cu el. Adevărul e că toată Europa asta de Est s-a cam datpeste cap și mulți au luat-o razna. O fi prizat niște prafuri carei-au luat mințile, nu știu…”, adaugă, cu amărăciune, Tîmpescu.

Doroftei: „Chilat era un boxer foarte bun”

Cristian Chilat a fost aproape de a deveni chiar campionnațional de juniori, câștigând medalia de bronz. A fost recrutat declubul Steaua și a făcut armata acolo, ca sportiv de performanță.Fostul campion mondial de box Leonard Doroftei nu își amintește:”Am boxat cu el de câteva ori la seniori, la Naționale, și l-ambătut mereu. El a fost la Steaua și era un foarte bun boxer, doarcă nu era la categoria potrivită. Sincer, îmi pare rău de Chilatăsta. Atunci când l-am cunoscut eu, era un băiat extraordinar.Râdeai, glumeai cu el, era un băiat de viață. Din păcate,anturajele astea te strică. Dar, până la urmă, fiecare își croieștedestinul. Eu de ce nu am eșuat? Important este să ne vedem dedrumul nostru și să te mulțumești cu ce ai”.

Antrenorul Tîmpescu: „Eram acolo, lângă ring, când l-aînvins pe Doroftei”

Antrenorul nemțean relatează, pentru gândul, că a început să îlantreneze pe Cristian Chilat de când acesta era elev în clasa aVII-a și nu avea nici 14 ani.
„Era foarte bun, promitea mult. A boxat câteva meciuri și cuLeonard Doroftei, ei fiind din aceeași generație. De vreo două oria câștigat Doroftei, o dată a câștigat și Chilat. Știu, pentru căeram acolo, lângă ring. Nu-mi mai amintesc dacă a fost un mecioficial, de calificare sau doar unul amical. Dar ce contează astaacum? Nu înseamnă că era mai valoros decât Doroftei. Cred, totuși,că ar fi putut face mai mult, însă nu a avut aceleași condiții depregătire, poate nici eu nu am fost antrenorul potrivit…”.

Un oficial al Clubului sportiv din Piatra Neamț, unde a boxatChilat, confirmă: „Toată lumea s-a mirat că nu a ajuns un mareboxer. Era foarte talentat și nu-i era frică de bătaie. Intraimediat la pumni, știa să încaseze, dar se pare că nu era la fel debun când trebuia să puncteze”.

Alți foști colegi ai lui Chilat au susținut, în declarații datepublicației Monitorul de Neamț, că acesta a fost, ca sportiv,”disciplinat, muncitor, își vedea de treaba lui, nu se bătea pestradă, ca alții. Nu era în niciun caz monstrul descris acum”.Ovidiu Beleuț a relatat cum s-a ales, acum 25 de ani, fostul săucoleg de antrenamente, Chilat, cu porecla pe care o poartă și acum:”A venit cam în ’84-’85, când eu eram în ultimul an, și, la fel caîn alte sporturi, trebuia ca bobocii să fie «botezați». Cei noiveneau pe rând în fața sportivilor mai vechi și trebuiau să seprezinte colectivului, să facă o mică demonstrație de culturăgenerală, să spună o poezie, un banc, o glumă, orice pentru a seface plăcuți. Apoi intrau la botezat și primeau la șezut câțiadidași puteau duce. La finele botezului, Chilat a primit porecla”Falău Lalagiu”. Nu înseamnă nimic, nu are nicio semnificație, erapur si simplu un nume sportiv, o poreclă pe care a primit-o atunciși cu ea a rămas”.

Inchide