Gândul
  • Publicat:
Știri

CHEVRON a anunțat că în 2012 NU va face foraje pentru explorarea gazelor de șist la Bârlad

CHEVRON a anunțat că în 2012 NU va face foraje pentru explorarea gazelor de șist la Bârlad
Răsturnare de situație!

Chevron va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenționale în județul Vaslui, iar în județul Constanța singura activitate planificată pentru 2012 vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora o sondă de explorare standard, potrivit MEDIAFAX.

„În județul Vaslui Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenționale. În ce privește anul 2012, este important de subliniat că grupul Chevron nu a avut și în continuare nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură, în județul Constanța. Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârșitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orașele și satele, cât și habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenționale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani”, se arată într-un comunicat al companiei americane.

Compania precizează în comunicat că este hotărâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător și să ajute comunitățile locale unde operează.

„Înțelegem îngrijorările legate de producția de gaze naturale din șisturi în România și credem că, după ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate în urma studiilor, românii vor înțelege că gazele naturale provenite din șisturi reprezintă o sursă curată de energie și că pot fi produse cu responsabilitate și în siguranță”, afirmă în comunicat directorul de țară al Chevron pentru România, Tom Holst.

Chevron își continuă operațiunile din România folosind metodele obișnuite de foraj

Holst arată că grupul american va utiliza în România aceleași tehnici folosite pentru producția de petrol și gaze care au fost perfecționate în cei peste 100 de ani în care România a produs petrol și gaze, tehnologii care vor fi folosite pentru a se determina dacă țara poate reduce substanțial importurile de gaze naturale.

„Ca să fiu foarte clar, până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare și va trebui să mai treacă alți câțiva ani până vom ști cu adevărat care este valoarea acestei oportunități. Multe dintre guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din România, și-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu condiția ca acest proces să poată fi realizat în siguranță și cu responsabilitate. Chevron este pregătită să ajute România să descopere noi resurse de energie, cu potențial semnificativ la nivel național”, a afirmat Holst.

În comunicat este prezentată disponibilitatea Chevron de a comunica atât cu publicul, cât și cu autoritățile, pentru a clarifica problema exploatării gazelor de șist și a prezenta beneficiile acestui tip de energie.

„În perioada rămasă din acest an Chevron este hotărâtă să se concentreze pe asigurarea unui dialog cu publicul larg și cu autoritățile, pentru a clarifica atât subiectele care îi preocupă, cât și beneficiile asociate acestei surse curate și eficiente de energie. Înțelegem importanța transmiterii de informații atât despre tehnologiile de explorare, care sunt standard pentru industria de petrol și gaze, cât și despre tehnologiile pentru eventuala exploatare a gazului natural din formațiuni de șist, care sunt noi pentru România, dar care au fost aplicate în deplină siguranță în multe alte locuri din lume în ultimii 60 de ani”, se mai spune în comunicat.

Chevron deține perimetre la Bârlad, Vama Veche, Adamclisi și Costinești

Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din județul Constanța, respectiv Vama Veche, Adamclisi și Costinești.

Aproximativ 5.000 de oameni au participat săptămâna trecută la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, solicitând blocarea lucrărilor vizate de Chevron, pe care manifestanții le considerau periculoase pentru mediu.

Potrivit Ziarului Financiar, factura energetică pe care România o achită rușilor de la Gazprom an de an se ridică la peste un miliard de dolari, în ultimii opt de ani firmele locale vărsând în conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE și Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.

Holst, anunța, la sfârșitul anului trecut, la București, că gigantul petrolier american va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenționale.

Președintele ANRM, Alexandru Pătruți, spunea și el la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenționale.

Carol Dan, Mediafax

Inchide