Andrei Luca Popescu
23.04.2012
Știri

CINE E REGELE GAZONULUI: Cu banii încasați până acum de Adrian Oprișan din afacerile cu statul, Real Madrid punea gazon de ȘAPTE ori pe Santiago Bernabeu

Firma lui Adrian Oprișan, fratele liderului PSD Vrancea Marian Oprișan, nu este la primul contract pentru instalare și îngrijire de gazon. Mai multe primării din țară au angajat firma Gama Verde SRL

Fratele liderului PSD de Vrancea, Marian Oprișan, a intrat în atenția publică după celebrul meci din 2003, pe care România l-a pierdut în fața Danemarcei cu 2 la 5, pe un gazon instalat de o firmă de-a sa. Atunci, Adrian Oprișan a plantat pe vechiul Stadion Național un gazon care până la sfârșitul meciului s-a transformat într-un amestec de nisip cu iarbă.

La meciul de ieri seară, împotriva Franței, istoria s-a repetat. Gazonul instalat de firma lui Adrian Oprișan a fost comparat de presa din Franța cu „o brazdă de cartofi” sau cu „mușuroaiele de cârtițe”.

CITEȘTE ȘI Reacții DURE ale presei franceze după meciul România-Franța: „Am jucat pe un grotesc câmp de cartofi presărat cu mușuroaie de cârtiță”

Fără a lua în calcul cele două lucrări din 2003 și din 2011 de pe stadioanele naționale, care nu apar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, statul român i-a plătit firmei de plantat și amenajat gazon a lui Adrian Oprișan aproximativ 1,4 milioane de euro pentru lucrări pe alte stadioane din țară. Gazonul de pe Național Arena a costat aproximativ 100.000 de euro, conform constructorului Max Bogl-Astaldi.

Anul trecut, clubul Real Madrid a plătit pentru schimbarea gazonului de pe Santiago Bernabeu suma de 200.000 de euro.

CITEȘTE ȘI VIDEO. SCANDALUL IMNULUI de la România-Franța. Marcel Pavel și FRF, amendați pentru imnul greșit. Pavel: „Dacă spuneam Traian, se interpreta politic”

Stadioanele care s-au bucurat de gazon á la Oprișan

În 2007, firma Gama Verde SRL a câștigat un contract în valoare de aproximativ 608.000 euro, oferit de Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru reabilitarea terenului de fotbal și a pistei de atletism de pe stadionul municipal Zăvoi.

Adrian Oprișan. Sursa Foto: www.vranceamedia.ro

În 2008, firma lui Adrian Oprișan a câștigat trei contracte cu statul. Municipalitatea Botoșani i-a încredințat un contract în valoare de aproximativ 210.000 euro, pentru „reabilitarea și modernizarea suprafeței de joc a Stadionului Municipal Botoșani”. Câteva luni mai târziu, municipalitatea a încheiat un nou contract, pentru lucrări suplimentare la stadion. Gama Verde SRL a mai încasat 100.000 de euro.

În același an, municipalitatea Drobeta Turnu Severin a contractat firma lui Adrian Oprișan pentru a reabilita terenul de joc al Stadionului Municipal din oraș, în schimbul sumei de 195.000 euro. În 2009, Drobeta Turnu Severin a avut din nou nevoie de serviciile firmei Gama Verde SRL, pentru a reabilita drenajul, canalizarea gradenelor și îmbrăcămintea pistei de atletism de pe același stadion, operațiuni pentru care a plătit încă 185.000 euro.

Cel mai recent contract pe bani publici câștigat de firma lui Adrian Oprișan i-a fost încredințat tocmai în județul în care fratele său, Marian Oprișan, conduce Consiliul Județean: Vrancea. Consiliul Local Odobești a angajat firma Gama Verde SRL să proiecteze și să construiască o bază sportivă în satul Unirea, pentru suma de aproximativ 138.000 de euro.

CITEȘTE ȘI Marcel Pavel: „Îl respect pe președintele țării”

Gama Verde, de la amenajările peisagistice la „creșterea bovinelor de lapte”

Firma Gama Verde SRL, deținută de Adrian Oprișan, a fost înființată în 2004, dar nu s-a ocupat întotdeauna numai cu amenajările peisagistice, așa cum se întâmplă în prezent. În 2008, și-a schimbat obiectul de activitate și s-a orientat către „creșterea bovinelor de lapte”, domeniu din care a scos un profit de aproximativ 150.000 de euro în 2008, la o cifră de afaceri de 1,15 milioane de euro, conform datelor depuse la Ministerul Finanțelor. În 2009, firma lui Oprișan a revenit la vechiul obiect de activitate.

Firma Gama Verde SRL a declarat un profit de doar 4.300 de euro, la o cifră de afaceri de aproximativ 270.000 de euro, pentru anul 2010. În 2009, cifra de afaceri a firmei a atins aproximativ 786.000 de euro, însă profitul declarat a fost tot de ordinul câtorva mii de euro.

Adrian Oprișan mai deține împreună cu Aurelia Oprișan o firmă de comerț cu materiale de construcții și lemn, Construct Proget SRL, înființată în 2002, care nu apare angajată în contracte cu statul. De altfel, în ultimii 5 ani, această firmă nu a desfășurat afaceri, conform datelor Ministerului Finanțelor. Pe vremea când firma avea același obiect de activitate ca și Gama Verde SRL, în anii 2003 și 2004, a obținut însă profituri de aproximativ 880.000 euro, la o cifră de afaceri de 3,13 milioane euro.

CITEȘTE ȘI Firma fratelui lui Marian Oprișan explică de ce A CEDAT GAZONUL de pe Național Arena: „condițiile arhitecturale, ambientul, microclimatul…”

Inchide