Cine este „băiatul descurcăreț” despre care Traian Băsescu spune că autoritățile ar trebui „să îi dea peste mânuțe”. Ce contracte de noi autostrăzi au semnat Boc și Boagiu

Președintele Traian Băsescu a cerut instituțiilor statului "să dea peste mânuțe băieților descurcăreți" care influențează licitațiile organizate la Ministerul Transporturilor.

Președintele Traian Băsescu a cerut instituțiilor statului „sădea peste mânuțe băieților descurcăreți” care influențeazălicitațiile organizate la Ministerul Transporturilor.

Șeful statului a declarat joi seara, la postul public deteleviziune, că patru din cele nouă licitații pentru tronsoane deautostradă pe coridorul patru pan-european au fost contestate, iarcel puțin pe unul dintre contestatari îl știe „de meseriedescurcăreț”.

„Ei, când pierd, au un singur drum: Fac o contestație laagenție, pe urmă în instanță, țin dosarul blocat și încearcă săajungă cu bani ba la judecători, ba la ăștia care fac controlulcontestației. Să sperăm că de data aceasta instituțiile statului orsă le dea peste mânuțe. Sau că vor da peste mânuțe celor care audat greșit câștigătorii. Unuia din doi trebuie să-i dea pestemânuțe”, a spus președintele, citat de Mediafax.

Contestații pentru Timișoara-Lugoj șiSibiu-Orăștie

„Președintele Traian Băsescu s-a referit, cel mai probabil, lafirma Tehnologica Radion – deținută de Theodor Berna – care a depusdouă contestații, una pe tronsonul Timișoara-Lugoj, lot 2 și una peSibiu-Orăștie, lot 1”, au declarat pentru gândul surse dinMinisterul Transporturilor. Acestea au mai arătat că „până înprezent cele două contestații nu au fost retrase, conforminformațiilor de la Consiliul Național de Soluționare aContestațiilor”.
Cifra de afaceri a Tehnologica Radion în 2009 a fost de 460milioane lei, în scădere cu 31% față de 2008.

Averea lui Theodor Berna, conform topului Forbes România, eraevaluată în 2010 la aproximativ 60 milioane euro.

„Riscul de a interveni cineva este zero”

La rândul lor, reprezentanți ai Consiliului Național deSoluționare a Contestațiilor (CNSC) ne-au declarat că nu potcomenta contestațiile care sunt în curs de analizare, precizândînsă că riscul ca reprezentanți ai firmelor contestatare să intreîn legătură cu cei ce judecă contestațiile este practic zero, atâttimp cât completul care le soluționează este ales aleatoriu.

845 de km de autostradă, „în câțiva ani”

România va avea în câțiva ani 845 km de autostradă, față de 313km în prezent, în urma unor investiții de 5,17 miliarde euro, adeclarat vineri ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Declarațiaa fost făcută cu ocazia semnării, în prezența premierului Emil Boc,a cinci contracte în valoare de aproape 700 de milioane de euro dinfonduri europene pentru circa 100 de km de noi autostrăzi.”Ministerul Transporturilor face azi un pas istoric în ceea ceprivește construcția de autostrăzi din bani europeni”, a declaratpremierul Emil Boc care i-a avertizat pe constructori că nu le vorfi acceptate lucrări sub standardele europene.

Ce spun constructorii

Unii dintre reprezentanții constructorilor prezenți vineri laMinisterul Transporturilor la festivitatea de semnare acontractelor spun că prețurile finale ale contractelor obținute înurma licitațiilor sunt la limita de jos, având în vedere puternicaconcurență de pe această piață din România. „Concurența pe piața(licitațiilor pentru infrastructură-n.red.) din România este foartemare. Este un lucru bun pentru România. Așa se obține scădereaprețurilor. O să vedem dacă și pentru noi va fi bine. Vorbim pesteun an. Azi este o zi bună, suntem cu toții buni prieteni”, a zâmbitreprezentantul uneia dintre companiile câștigătoare prezent vinerila festivitatea de semnare a contractelor.

Economii de 600 de milioane de euro

În prezent România are 313 km de autostrăzi executați și alți276 kilometri în execuție, a spus Boagiu, care a adăugat că urmeazăsă fie încheiate patru contracte pentru alți 85 kilometri, cu ovaloare de 562 milioane euro.

CLICK pentru a mări

„În total, am făcut economii de la nouă licitații de autostrăzi,în valoare de peste 600 milioane euro, cu care vom finanțaconstrucția a 71 de kilometri de autostradă. În total, vom avea 845kilometri de autostradă, valoarea lucrărilor fiind de 5,17 miliardeeuro”, a spus Boagiu.

Contracte semnate vineri au termen de finalizare anul2013

  • Asocierea româno-italiană Spedition UMB-Tehnostrade-Carena SpAImpresa di Costruzioni va proiecta și executa primul lot de zecekilometri al sectorului de autostradă Timișoara-Lugoj. Valoareacontractului a fost de 63,62 milioane euro. Atribuirea contractuluia fost contestată de mai multe consorții, formate din firme dinRomânia și din străinătate.
  • Asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia eConstrucao-Donep Construct va proiecta și executa primul lot șidrumul de legătură al tronsonului de autostradă Nădlac-Arad, pentru115,8 milioane euro. Lotul al doilea al acestui segment va fiproiectat și executat de compania germană Alpine Bau, valoareacontractului fiind de 124,45 milioane euro.
  • Consorțiul Tirrena Scavi-Societa Italiana per Condotted’Acqua-Cossi Construzioni a câștigat proiectarea și execuțiaprimului lot al autostrăzii Lugoj-Deva, contractul având o valoarede 205,9 milioane euro. Lungimea tronsonului este de 27 km.
  • Ultimul contract semnat este pentru proiectarea și execuțiacelui de-al treilea lot al autostrăzii Orăștie-Sibiu. Contractul afost semnat cu firma italiană Impregilo, pentru 182,91 milioaneeuro, lungimea tronsonului fiind de 22 de km.
Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide