Cine este românca Mica Ertegun, filantroapa care a donat peste 30 de milioane de euro Universității Oxford. A fugit din România împreună cu Regele Mihai

Redactor:
Alexandra Pele
VIAȚA SENZAȚIONALĂ a femeii de care nu ai auzit niciodată, dar ....

Mica Ertegun, născută Ioana Maria Banu, este o americană de origine română, provenită dintr-o familie de aristocrați nevoiți să părăsească țara după venirea comuniștilor la putere, scrie The Telegraph.

Mica trăiește de mai bine de 60 de ani pe continentul nord-american și a fost căsătorită cu producătorul de muzică Ahmet Ertegun, considerat unul dintre cei mai prolifici din industrie, fiind cel care i-a descoperit, printre alții, pe Led Zeppelin, The Rolling Stones, Eric Clapton și Phil Collins. Ertegun a murit în 2006, în urma unei leziuni la creier.

Miercuri, Universitatea Oxford a anunțat bursele Mica și Ahmet Ertegun, donațiile filantroapei care și-a făcut o carieră în design interior depășind 30 de milioane de euro.

Trupa Led Zeppelin s-a reunit după 27 de ani pentru a-l omagia pe omul care i-a făcut celebri

La un an de la moartea lui Ahmet, trupa Led Zeppelin s-a reunit, pentru prima dată în 27 de ani și a susținut un concert în memoria sa, pe Arena O2 din Londra.

Ertegun i-a descoperit pe cei de la Led Zeppelin în 1968, pe vremea când susțineau concerte în cluburi, cântând pentru 300 de oameni. Zece ani mai târziu, albumele trupei se vânduseră în peste 300 de milioane de copii. În cinstea producătorului care le-a adus celebritatea, cei de la Led Zeppelin au decis să doneze banii din vânzările de bilete, circa 1,8 milioane de euro, soției lui Ertgun pentru ca ea să-i investească într-un fond pentru educație care să poarte numele fostului producător.

O parte dintre acei bani au fost donați colegiului la care a studiat Mica, iar restul au mers către Universitatea Oxford. În total, Mica a donat universității peste 31 de milioane de euro. Banii vor finanța un program de burse pentru științele umaniste. În fiecare an, 15 studenți din toată lumea vor avea ocazia să studieze la prestigioasa universitate, urmând ca numărul acestora să ajungă la 35 în anii următori.

„Avem deja peste 1.000 de aplicanți”, le-a spus Ertegun jurnaliștilor britanici. „Vă puteți imagina? Ahmet era turc. Eu sunt româncă. Cred că interacțiunea cu oameni cât mai diferiți ne ajută să ajungem mai departe în viață”, crede românca.

„Mi-aș dori să aduc la Oxford cât mai mulți oameni din afara Angliei. M-aș bucura să vină oameni din Afganistan, Orientul Mijlociu – musulmani, creștini, oameni de toate crezurile și rasele”, le-a mărturisit ea jurnaliștilor străini.

Mica Ertegun: Ce era să fac cu banii – să-mi cumpăr diamante?

Mica spune că nu știe ce altceva ar fi putut face cu averea acumulată în timp. „Noi am dus-o foarte foarte bine. Ne-am răsfățat. Nu am copii. Ce altceva era să fac cu banii – să-mi cumpăr diamante? Mulți oameni donează bani unor spitale, dar pentru mine este mai interesant să investesc în educație”, a precizat ea.

„Pentru Ahmet, dar și pentru mine, una dintre cele mai mari plăceri ale vieții a fost să studiem istoria, muzica, limbile străine, literatura și arheologia. Nu am vizitat Oxford-ul niciodată în perioada în care Ahmet era încă în viață, însă când am venit aici pentru prima dată, mi s-a părut absolut magic. Bineînțeles, New-York-ul are banii, dar Oxford-ul are cultura”, și-a argumentat ea decizia.

Mica provine dintr-o familie de aristocrați persecutați în timpul regimilui comunist

Tatăl filantroapei, George Banu, a fost medic și apropiat al familiei regale din România. În 1947, după venirea comuniștilor la putere, Banu a fost închis. La insistențele sale și pentru a-și putea scoate familia din țară, Mica s-a căsătorit la 16 ani cu un boier pe nume Ștefan Greciani, în vârstă de 31 de ani. „Rușii ne-au pus la dispoziție două trenuri. Regele Mihai era într-un tren, iar mătușile sale în cel de-al doilea. Noi ne aflam în cel de-al doilea tren. Trecerea graniței către Albania a fost cel mai frumos moment al vieții mele”, își amintește ea.

Familia Banu a reușit să ajungă în Elveția, iar de acolo s-au mutat la Paris, unde Mica a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, fotomodel Dior. Ulterior au decis să traverseze oceanul. S-au stabilit în Canada unde familia a cumpărat o fermă pe malul Lacului Ontario, cu ajutorul unui împrumut de la un prieten.

Mica Ertegun: Erau vaci și găleți pentru lapte, dar noi nu știam să le mulgem. Era ridicol

„Când am ajuns acolo erau vaci și găleți pentru lapte, dar noi nu știam cum să le mulgem. Era ridicol. Aveam vaci și în România, dar aveam și oameni care să le mulgă”, își amintește Ertegun. Familia a decis să crească găini. „Aveam 5.000 de găini. Strângeam ouă de trei ori pe zi”, susține ea.

În ciuda vieții simple, Mica a fost crescută în spiritul vieții boierești din România și a continuat să respecte tabieturile învățate de când era mică. La cină, tânăra se îmbrăca frumos., iar masa era servită într-o încăpere cochetă cu candelabre și alte ornamente deosebite.

În 1960 s-a dus la New York în încercarea de a obține eliberarea tatălui din închisoare. George Banu suferea de cancer. În ciuda eforturilor fiicei sale, George Banu a murit în închisoare.

În timpul acelei vizite l-a cunoscut pe Ahmet Ertegun. Ahmet fusese căsătorit înainte cu o femeie din Scandinavia care l-a impresionat atât de puțin încât, atunci când a revăzut-o fosta soție a trebuit să-i amintească cine era deoarece bărbatul nu a recunoscut-o.

Cum îl descrie Mica Ertegun pe soțul său

„Era o persoană cum nu-mi fusese dat să cunosc până atunci. Era foarte cult, foarte civilizat”, își amintește Mica, despre soțul ei.

„Atunci când ai o fermă de găini trebuie să cureți ouăle în fiecare seară înainte de a le pune în cartoane pentru a fi livrate. În acea perioadă angajasem niște persoane din sat care, în timp ce munceau, ascultau o muzică pe care eu o consideram groaznică – Presley sau ceva de genul. Mă gândeam, doamne ce țărani. Nu mă pricepeam deloc la muzică. Nu intuiam la acea vreme că voi ajunge să-mi petrec viața în lumea rock&roll-ului”, a glumit femeia.

Ahmet era fiul ambasadorului Turciei la Washington. În 1947 a înființat Atlantic Records, o casă de discuri care avea să lanseze numeroase trupe emblematice pentru cultura muzicală. Cu toate că nu era pasionată de muzica pe care o producea soțul ei, Mica susține că s-a îndrăgostit de el din ziua în care s-au cunoscut, iar în 1961 cei doi s-au căsătorit.

Românca și-a descoperit în acea perioadă pasiunea pentru design-ul interior. Și-a deschis o companie numită MAC II, iar astăzi creațiile sale sunt recunoscute în toate lumea.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ce ipoteze sunt luate...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Surpriza Kaufland pentru toți românii care ajung în magazine: aceste produse sunt la preț excelent
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide