Cine sunt cei 24 de inventatori români medaliați cu aur la Geneva. Cercetătoarea a cărei descoperire poate reduce prețul unor medicamente: „Nu vindem ideea. Ținem tehnologia în România”

Redactor:
Loredana Voiculescu

Soții Raluca-Ioana van Staden și Jacobus Frederick van Staden auobținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva medaliade aur și Marele premiu din partea Asociației Europene aInventatorilor. „DOT senzor enantioselectiv și procedeu derealizare a acestuia” este denumirea invenției cu care cei doicercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltarepentru Electrochimie și Materie Condensată Timișoara au reușit săuimească marele juriu al concursului.

„Invenția se referă la un procedeu de obținere a unei noi clasede senzori – DOT senzori, care sunt utilizați cu succes în analizafarmaceutică și clinică – contribuind la diagnosticarea corectă apacienților pe baza enantiomerilor determinate în fluide biologiceîn câteva minute”, a declarat pentru gândul Raluca-Ioana vanStaden.

Pe scurt, aplicarea acestui procedeu ar putea conduce lareducerea prețului medicamentelor pe bază de Ibuprofen sauKetoprofen, de exemplu.

• „Invenția poate fi aplicată în industria farmaceuticăpentru determinarea profenului și în analiza clinică – pentruhepatita B sau cancer. Printr-un mai bun control alprocesului de fabricație a medicamentelor s-ar putea reduce prețulmedicamentelor”, a declarat profesor doctor Raluca-Ioana vanStaden, cercetător științific gradul I și șefă a Laboratorului deElectrochimie PATLAB. Ea mai deține încă două brevete de invenție,unul pentru un senzor stocastic pentru vitamina C și unul pentru unsenzor de cancer. Pentru acesta din urmă, anultrecut, Raluca-Ioana van Staden a obținut medalia de aur la Salonulde invenții de la Geneva.

Spune că are oferte din toată lumea. „Vom avem prototipul pemasă în curând. Avem ofertedin toată lumea pentru reproducerea în masă a prototipului. Nuintenționăm să vindem ideea. Vrem să ținem tehnologia înRomânia„, mai spune Raluca van Staden.

Surse de energieregenerabilă

O altă medalie de aur la Salonul de Invenții de la Geneva șiPremiul special din partea Incubatorului de Transfer Tehnologic înDomeniul Energiei din Rusia au fost acordate pentru invenția”Material compozit conținând paladiu pentru sorbția selectivă ahidrogenului și metode de producere ale acestuia” . Autorii suntElena David și Ioan Ștefănescu, cercetători în cadrul InstitutuluiNațional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice șiTehnologii Izotopice din Râmnicu Vâlcea.

« Invenția poate fi utilizată în procese de separare șipurificare a hidrogenului. Procedeul are la bază paladiu, un metalfoarte selectiv, care se poate folosi în sistemul de recuperare ahidrogenului din amestecuri de gaze ce conțin 40% hidrogen », adeclarat pentru gândul Elena David.Noutatea invenției se referă la concepția materialului compozit șila metodele de producere ale acestuia. David spune o altă noutate aacestui procedeu constă în obținerea de hidrogen de o puritatefoarte mare, de peste 99,95%.

Gazele provin în general din industria petrochimică, din procesede gazeificare a biomasei, sau alte surse.
• „Impactul asupra mediului este dat de utilizarea hidrogenului casursă de energie curată și regenerabilă”, spune David.

• « Au fost destule firme interesate deun astfel de material compozit, în special firme din Austria carefac gazeificare a biomasei », mai arată David. Elena Davideste deținătoare a 12 brevete de invenție, majoritatea cuaplicabilitate practică.


Extract de gălbenele îmbogățit cu zinc pentru tratareaacneei

O medalie de argint a obținut la Geneva echipa formată dinMonica Butnariu, Cristina Adriana Dehelean și Radu-DimitriePalicica pentru un procedeu și produs pe bază de extracte degălbenele îmbogățite cu zinc cu acțiune antiacneică șiantipruriginoasă.

„Am testat la un cabinet dermatologic extractul cu rezultatefoarte bune. Oferte am avut, dar nu am vrut să vindem drepturile deautor, sperăm să reușim să dezvoltăm proiectul la noi launiversitate”, a declarat pentru gândul Monica Butnariu,care este conferențiar doctor la Universitatea de Științe Agricoleși Medicină Veterinară a Banatului Timișoara.

20 de premiispeciale

România a obținut 24 de medalii de aur, 18 medalii de argint și7 de bronz la Salonul de Invenții de la Geneva.
De asemenea, au fost acordate și 20 de Premii Speciale. Unul dintreele, cu aplicabilitate în domeniul sănătății, a fost acordat uneiinvenții prezentate de Teodora Tihan, Ingrid Ionescu, IoanaDemetrescu pentru „Metodă de obținere pelicule polimerice îndomeniul medical”.

În total România a prezentat 40 de invenții în standulAutorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), la cares-au adăugat alte nouă invenții, pentru care costurile participăriiau fost suportate de către inventatori.
România a ocupat locul patru, după China, Iran și Rusia, între cele45 de țări care au participat la salon. Poziția țării noastre afost stabilită din punct de vedere al gradului dereprezentativitate, după cum au anunțat organizatoriiexpoziției.
Printre invențiile românilor se regăsește și un dispozitiv dereducere a consumului de combustibil la automobile, patul rabatabilprevăzut cu un sistem ce permite o utilizare îndelungată, precum șiun echipament de drenaj în cazul hemoragiilor ventriculelor.

• Marele premiu al celei de-a 39 ediții a Salonului de Invențiide la Geneva a fost acordat unui inventator din Elveția,Louis Conzett, fost căpitan de vas, pentru un dispozitiv deprotecție a locuințelor împotriva inundațiilor, potrivitanunțului făcut de organizatorii expoziției.
Organizatorii au estimat un număr 60.000 devizitatori pe parcursul celor cinci zile ale Salonului dela Geneva.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Lacrimi și agonie pentru Simona Halep! Cum s-a produs accidentarea horror și cine a sărit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide