Cine sunt noii miniștri – Ministrul Muncii crește pensiile, cel al Economiei are un NUP. Vezi aici lista înlocuitorilor – EXCLUSIV

Redactor:
Maria Toader
Cine sunt noii miniștri – Ministrul Muncii crește pensiile, cel al Economiei are un NUP. Vezi aici lista înlocuitorilor – EXCLUSIV
Premierul Emil Boc i-a anunțat pe cei șase noi miniștri, care îi schimbă pe Mihail Dumitru, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Mihai Șeitan, Gabriel Sandu și Sebastian Vlădescu. Gândul vă prezintă CV-urile nefardate ale noilor demnitari.

Prim-ministrul Emil Boc a anunțat, la sfârșitul ședințeiColegiului Director al PD-L, lista celor șase miniștri care au fostremaniați, precum și numele celor care îi vor înlocui.Astfel, la Ministerul Finanțelor va veni Gheorghe Ialomițianu, laMinisterul Agriculturii Valeriu Tabără, la Ministerul Muncii – IoanBotiș, la Ministerul Transporturilor – Anca Boagiu, la MinisterulComunicațiilor – Valerian Vreme, iar la Ministerul Economiei – IonAriton.

Premierul a adăugat că remaniații Adriean Videanu, Radu Berceanuși Gabriel Sandu, numele cele mai controversate din cabinetul Boc4, și-au depus de bună-voie mandatele la dispoziția partiduluipentru a le fi utilizată experiența politică. În privințaobiectivelor noului Guvern, Emil Boc a precizat că există douăpriorități: „în primul rând continuarea proceselor de reformă și,în al doilea rând, în 2011 România să treacă pe creștereeconomică”.

Premierul le-a mulțumit public miniștrilor pe care i-a înlocuit,lăudând eforturile pe care aceștia le-au depus în cadrulGuvernului: „Le mulțumesc public și fără nicio doză de ipocriziecolegilor mei care au făcut parte din Guvern. Au fost oameni deechipă. Pentru efortul pe care l-au făcut, țin să le mulțumescpublic, ca și pentru faptul că am încercat sa dăm ce este bunpentru România în momentul de față”.

• MINISTERULAGRICULTURII – VALERIU TABĂRĂ – deputat PD-L de Timiș,este un apropiat al lui Con­stantin Ostaficiuc- președintelefilialei democrat-liberale Timiș, impus la șefia organizației chiarde Emil Boc. În 1984, a devenit doctor în agronomie și esteprofesor universitar și secretar al Camerei Deputaților. Înperioada 1997 – 2001 a fost președinte PUNR, iar din 2002, membruPD, vicepreședin­te PD Timiș și membru BPN PD. Nu este pentru primadată când Tabără ar conduce Ministerul Agriculturii, căci a maideținut această funcție pentru doi ani, între 1994 – 1996.

• MINISTERULTRANS­PORTU- ­RILOR ȘI INFRASTRUCTURII – ANCA BOAGIU,senator PDL. Este apropiată de președintele Traian Băsescu. La 32de ani a fost cel mai tânăr ministru al României după cel de-alDoilea Război Mondial și, în același timp, prima femeie ministru alTransporturilor. În 2000 și 2004 a fost aleasă ca deputat deBucurești pe listele Partidului Democrat (PD) .În perioada 22august 2005 – 5 aprilie 2007, a deținut portofoliul de ministru alIntegrării europene. „A fost un mandat greu, dar și plin desatisfacții. Sunt mândră că în timpul mandatului meu de ministru alIntegrării europene România a devenit stat membru al UniuniiEuropene, la 1 ianuarie 2007”, scrie senatoarea pe site-ul său. Laalegerile uninominale din noiembrie 2008, a fost aleasă în colegiul4 din sector 2 pentru un post de senator. E vicepreședinte alSenatului, precum și vicepreședinte al Comisiei pentru AfaceriEuropene a Parlamentului României.

• MINISTERULMUNCII – IOAN NELU BOTIȘ – deputat PDL de Bistrița,vicepreședintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială. . Esteconsiderat un apropiat al vicepreședintelui PDL Ioan Oltean. Are 43de ani. A terminat Poli­tehnica la Cluj și este inginer. Între1996- 2001 a fost consilier local , iar din 2001 până în 2004 afost viceprimar al municipiului Bistrița. Singurul lucru care îlrecomandă pentru acest portofoliu este faptul că 4 ani a deținutpoziția de director executiv al Agenției Județene pentru OcupareaForței de Muncă Bistrița – Năsăud. Printre măsurile promovate dedemocrat-liberal pentru a câștiga un post în Parlament, potrivitprogramului său legislativ, se numără „creșterea pensiilor până laun prag minim de 850 lei/lună”, dar și „creșterea graduală (tot apensiilor- n.r.) astfel încât în 2012 pensia socială să ajungă la305 EURO/lună”.

• MINISTERULECONOMIEI – ION ARITON – senator PDL, fost prefect deSibiu și este considerat un apropiat al lui Vasile Blaga. Esteeconomist și unul dintre membrii mai vechi ai PD, fiind în prezentpreședintele organizației PDL Sibiu. A fost consilier local laSibiu între1996-2000; 2000-2004; 2004-2005. Consilier local PDConsiliul Local Sibiu. Senatorul a fost implicat, acum 8ani,într-un scandal monstru, când a fost director comercial laPetrom, sucursala Sibiu. El a fost cercetat într-un dosar în care,după 2 ani, justiția a dispus neînceperea urmăririi penale. Îngestiunea Petrom Sibiu a fost descoperită o gaură de 10 miliarde delei vechi, la sfârșitul lunii ianuarie 2002, în urma unui inventarde predare-primire declanșat de moartea subită a gestionarului-șef.Atunci s-au descoperit mai multe nereguli în gestiunea depozituluide carburanți. Ion Ariton a primit o penalizare de 10% din salariuși s-a solicitat o anchetă a poliției, care a găsit o gaurăinițială de 10 miliarde de lei.

• MINISTERULFINANȚELOR – GHEORGHE IALOMIȚIANU – deputat PDL de Brașov,vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. Esteconsiderat un apropiat al vicepreședintelui PDL George Scripcaru,cel care deține, de altfel, și șefia organizației județene Brașov.Parlamentarul este doctor în contabilitate. A predat la LiceulEconomic din Brașov și, între 1992-1997, a fost lector laUniversitatea Transilvania. Cita­tul preferat: „Nu spune niciodatănu se poate, ci începe cu să vedem”- Nicolae Iorga. Fostul candidatla deputăție promitea, în 2008, în campanie, „elaborarea unui setde măsuri pentru relansarea economică”, precum crearea de locuri demuncă sau menținerea celor existente prin facilități fiscale șiaccesul la unele resurse financiare.

• MINISTERULCOMUNICAȚIILOR – Valerian Vreme, deputat PD-L de Bacău,vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației șicomunicațiilor. Este venit pe filiera PLD, fiind un apropiat al luiTheodor Stolojan. A absolvit Facultatea de Electrotehnică, SecțiaAutomatizări și Calculatoare – Iași și și-a început activitateaprofesională în anii ’80 ca inginer depanator mini șimicrocalculatoare. A intrat în politică în 1998 ca membru PNLorganizația Onești, iar în 2007 ajunsese președintele PLD Onești.Vreme este un susținător al relansării industriei chimice oneștene.El a fost și cel care a aranjat, în 2009, o întâlnire întrePetrochemical Holding, acționarul de la RAFO, și premierul EmilBoc. Printre propunerile sale legislative pe domeniulcomunicațiilor se numără o lege privind măsurile de securitate alesistemelor informatice și o alta privind interoperabilitateasistemelor informatice. Valerian Vreme a declarat că nu susținemăsura majorării TVA, susținând tăierea salariilor cu 25% și apensiilor cu 15%. El s-a remarcat anul trecut și prin faptul că afăcut lobby pentru pașapoartele biometrice la preoții din Onești,blamate de o parte a clerului, potrivit Ziarul de Bacău.

Citește și:

SECRETELE REMANIERII -BĂSESCU SE SIMTE „SFIDAT”, BOC ANUNȚĂ LISTA MINIȘTRILOR CARE PLEACĂ- EXCLUSIV

Sebastian Vlădescu:”Este o decizie politică. Este o eroare”

COMENTARII LIVE -Rodica Ciobanu și Victor Rotariu despre remaniereaGuvernului

Videanu s-a hotărât săplece din Guvern pentru a se ocupa de PDL

Oamenii lui Băsescu aucerut demisia întregului Cabinet Boc. Premierul a răspuns că edispus să plece. Grupurile parlamentare ale PDL au aprobatremanierea – ULTIMA ORĂ

Boc le-a datchestionare parlamentarilor PDL: Pe cine să dau afară? Este luatăîn calcul și o restructurare de guvern

De unde strângeBăsescu pitici, ca să-și facă un nou partid. Hrebenciuc: „Dindisperare, ar putea sparge PDL, cu Elena Udrea, Albă caZăpada”

Marko Bela: Nu se puneproblema remanierii miniștrilor UDMR. Boc nu ne-a cerut vreun numespre remaniere și ne va informa în legătură cu miniștriiPDL

Înlocuitorul lui Vlădescu ar puteafi Ion Ariton, deputat de Sibiu și apropiat al lui Vasile Blaga -surse PDL pentru Gândul. ULTIMA ORĂ

Valeriu Tabără: Mi s-a propuspostul de ministru al Agriculturii, dar decizia va aparținepartidului

Întâlnire decisivă Băsescu – BocÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ. Vlădescu, pe lista de remaniere.Președintele, după ce a fost sfidat pe toată linia: „De acumîncolo, faceți ce vreți”

Elena Udrea a votatpentru plecarea lui Boc de la Guvern, împreună cu tot Cabinetul.Cum a reușit premierul să stingă revoluția și să impună remaniereamică EXCLUSIV

COMENTARIU LIVE -Rodica Ciobanu: Premierul sado-maso

Lista de remaniați cucare a intrat Boc în ședința PDL: Videanu, Berceanu, Vlădescu,Șeitan, Dumitru și Sandu. Vezi aici care sunt propunerile deînlocuitori. EXCLUSIV

Premierul Boc a intratla ședința liderilor PDL cu propunere pentru ministerul Muncii -Ioan Nelu Botiș și la Finanțe – Ion Ariton

Inchide