Cine sunt românii care au trimis prima rachetă în spațiu. Vezi aici filmul lansării + GALERIE FOTO

Redactor:
Dan Radu
Racheta Helen 2, proiectată și realizată de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) s-a înălțat, la 1 octombrie, până la altitudinea de 40 de kilometri, realizând astfel primul zbor suborbital românesc.

Racheta Helen 2, proiectată și realizată de Asociația Românăpentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) s-a înălțat, la 1octombrie, până la altitudinea de 40 de kilometri, realizând astfelprimul zbor suborbital românesc. Este primul test reușit de ARCA,după ce anul trecut, în noiembrie și anul acesta, în august,balonul folosit la ridicarea rachetei nu a funcționat.

Lansarea a avut loc la 20 de kilometri în largul Mării Negre.Racheta Helen 2, împreună cu balonul care a fost folosit laînălțarea acesteia până la altitudinea de 14.000 de metri erauîncărcate la bordul navei militare NSSL 281 Constanța încă din lunaseptembrie. Echipa ARCA care a coordonat lansarea a sosit pe navamilitară la ora 07.00 dimineața, cu două nave de mare viteză careau ajutat, ulterior, la lansare. Președintele ARCA, DumitruPopescu, a povestit că echipa și-a asumat riscuri mari când a decissă lanseze racheta în condițiile în care vântul bătea cu 10 metripe secundă. „Știam care sunt riscurile la această viteză. Un balonnu poate fi înălțat în condiții sigure decât dacă vântul bate cumai puțin de patru metri pe secundă. Am ținut însă legătura cuserviciul de prognoză meteo al Marinei Militare, iar ei ne-auasigurat că vântul va scădea în intensitate la ora 14.00”. La ora14.00, însă, vântul era tot puternic, așa cum avea să fie peparcursul întregii zile. Chiar și așa, echipa a continuatpregătirile. La ora 15.00 a început să fie calibrat panoul decontrol, s-au activat echipamentele electronice ale rachetei,racheta a fost alimentată cu combustibil și coborâtă pe suprafațamării.

Aventura umflării balonului

La ora 16.00 balonul care urma să ridice racheta a început săfie umflat, operațiune care a durat 40 de minute, utilizându-se unfurtun de mari dimensiuni și mai multe capsule cu heliu amplasateîn hangarul pentru elicoptere al navei militare. În acest moment,echipa a trebuit să decidă dacă lansarea va mai avea loc sau nu,deoarece se confrunta cu două probleme majore. Vântul continua săbată cu șase kilometri pe secundă. În plus, se descoperise și ofisură în materialul balonului.

„Ne-am pus serios problema să anulăm misiunea. Am făcut însă deurgență niște calcule și am estimat că fisura nu avea să constituieo problemă decât la altitudini foarte mari”, a povestit DumitruPopescu. A rămas astfel doar problema vântului. „Am decis săriscăm. Nu știu să fi reușit altcineva să lanseze un balon înasemenea condiții de vânt”, a spus Dumitru Popescu. Pentru a atenuaefectele vântului, ridicarea balonului s-a făcut în timp ce nava sedeplasa. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute. Viteza maximăatinsă a fost de 120 de kilometri pe oră. Odată ajuns la 14.000 demetri altitudine, motorul rachetei a fost pus în funcțiune, aceastadesprinzându-se de balon și continuându-și zborul, în aplauzelecelor rămași pe mare.

În spațiu, la 40 km altitudine

Pentru acest test, ARCA a folosit o rachetă de șase metri,formată din două sfere legate una de alta. În prima sferă s-a aflataparatura electrică, cea de-a doua purtând combustibilul – apăoxigenată. Legată de rachetă a fost o capsulă de aproximativ unmetru dotată cu camere de luat vederi și sistem GPS. Echipa ARCA aputut urmări progresul rachetei până la 18.000 de metri, unde,monitorizarea prin GPS nu a mai putut fi făcută. În urmaatentatelor teroriste de la 11 septembrie, aparatura GPS civilăeste restricționată de la 18.000 de metri altitudine în colo.Conform calculelor ARCA, însă, racheta a ajuns la 38.000 – 40.000de metri altitudine. Capsula a revenit pe pământ, însă parașuta defrânare nu s-a deschis. „Am căutat rămășitețele, dar nu le-am maiputut găsi. S-a izbit cu 600 de kilometri la oră de apă, deci nucred că a mai rămas ceva din ea”, a spus Dumitru Popescu. Odată cucapsula s-au pierdut și imaginile video capturate de camerele deluat vederi. Astfel, echipa a rămas doar cu imaginile transmise îndirect în timpul zborului, care au o calitate destul de slabă.

Proiecte de viitor

Anul viitor, ARCA plănuiește alte două teste, de mai mareamploare. Deși echipa nu vrea să dezvăluie mai mult, DumitruPopescu a lăsat să se înțeleagă că motorul „rece” care funcționeazăcu apă oxigenată va fi înlocuit cu unul „cald”. ARCA participă laconcursul Google Lunar X Prize, care presupune lansarea spre Lună aunei rachete, aselenizarea cu succes, deplasarea unui robot pesuprafața lunară și transmiterea în direct a unor imagini în formatHD și a unui e-mail.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide