Comisia de la Veneția se declară „surprinsă și șocată” de România: „Respectați pe deplin independența CCR și abțineți-vă de la presiuni”

Comisia de la Veneția se declară „surprinsă și șocată” de România: „Respectați pe deplin independența CCR și abțineți-vă de la presiuni”
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut marți un nou apel către autoritățile și partidele politice din România, pentru a nu mai face presiuni asupra Curții Constituționale. Pe 4 iulie, Comisia reacționase în apărarea magistraților de la CCR, exprimându-și îngrijorarea cu privire la presiuni și la încercările de a "submina independența" CCR

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut marți un nou apel către autoritățile și partidele politice din România, pentru a nu mai face presiuni asupra Curții Constituționale. Pe 4 iulie, Comisia reacționase în apărarea magistraților de la CCR, exprimându-și îngrijorarea cu privire la presiuni și la încercările de a „submina independența” CCR.

„Fac apel la toate autoritățile și partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la exercitarea de presiuni. În ce privește amenințările la adresa judecătorilor, mă aștept ca autoritățile din România să îi protejeze pe judecătorii afectați și pe familiile acestora și să ia măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor amenințări în fața justiției”, scrie președintele Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția este un organism consultativ al Consiliului Europei, în ce privește problemele de drept constituțional. Este formată din experți, magistrați sau academicieni specializați în drept constituțional și printre atribuțiile sale se numără asistența acordată statelor europene în redactarea legilor sau Constituțiilor.

„Este un principiu general al statului de drept că presiunile asupra oricărei instanțe, fie că este constituțională sau ordinară, pentru a-i influența deciziile, este inadmisibilă. (…) Pentru mine este surprinzător și chiar șocant că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului europei și al Uniunii Europene se vede obligată să apeleze la Comisia de la Veneția, pentru a-i proteja independența”, mai scrie Gianni Buquicchio.

Comisia de la Veneția și Comisia Europeană au fost informate luni, de către judecătorii Curții Constituționale, despre noile evoluții în ce privește presiunile la care este supusă Curtea și judecătorii ei, au declarat surse din CCR pentru gândul.

Printre presiunile despre care Comisia de la Veneția și CE au fost informate se numără mai multe fapte, au explicat sursele gândul:

• amenințările telefonice la adresa judecătoarei Aspazia Cojocaru
• faptul că fostul ministru al Justiției, Titus Corlățean, a cerut Agenției Naționale de Integritate (ANI) să constate incompatibilitatea judecătorilor Iulia Motoc și Augustin Zegrean
• faptul că trustul de televiziune deținut de omul politic Dan Voiculescu pune presiune pe CCR prin abordările pe care le are în emisiuni
• faptul că s-a cerut suspendarea judecătorului Petru Lăzăroiu, pentru că ar fi fost numit ilegal într-un al doilea mandat la CCR, lucru ireal (judecătorul nu îndeplinise un prim mandat întreg, de 6 ani)
• faptul că a fost impus CCR un termen de 24 de ore pentru a judeca 5 contestații cu privire la validitatea referendumului

Inchide