Comisia Europeană a făcut baza de date online a E-urilor. Lista celor mai PERICULOȘI aditivi alimentari care ajung pe masa ta

Comisia Europeană a făcut baza de date online a E-urilor. Lista celor mai PERICULOȘI aditivi alimentari care ajung pe masa ta
Publicat: 23/04/2012, 19:33

Iaurtul fără arome, untul, compotul, pastele făinoase, pâinea simplă, mierea și sucul de fructe sunt câteva alimente care vor conține, începând cu 2013, cantități reduse, până la 0, de aditivi alimentari. Asta a hotărât Uniunea Europeană, prin două acte legislative.

Reprezentanții Comisiei Europeane spun că, în urma deciziilor luate, folosirea aditivilor în alimente va deveni mai sigură și transparentă. Reglementările adoptate de CE vor intra în vigoare în iunie 2013, dată până la care industria alimentară din UE va trebui se adapteze la noile norme.

În plus, Comisia Europeană a realizat o bază online care va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar și autorităților de control să identifice cu ușurință aditivii care se găsesc într-un anumit produs alimentar.

Prin aceste măsuri, reprezentanții CE vor ca europenii să fie mult mai bine și mai simplu informați cu privire la E-urile găsite în diferitele alimente, dar, în același timp, se dorește ca industria alimentară a UE să fie dotată corespunzător pentru a introduce noi produse inovatoare și sigure.

Click aici pentru a vedea lista completă a celor 353 de E-uri admise pe teritoriul UE. În dreptul fiecărui aditiv alimentar se găsește și numele științific al acestuia, lista de alimente în care poate fi găsit și cantitatea admisă într-un aliment de către Comisia Europeană.

Majoritatea produselor alimentare din magazine au în compoziție E-uri. Singurele alimente care nu conțin aditivi alimentari sunt fructe și legumele. Acestea sunt însă stropite, în cele mai multe cazuri, cu pesticide

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a realizat pentru gândul o listă a celor mai periculoși aditivi alimentari și una a celor inofensivi.

• E 924 – bromatul de potasiu – des întâlnit în produsele de panificație, trebuie consumat cu moderație, deoarece consumul excesiv poate duce la apariția senzației de greață, vărsături, diaree sau la apariția diverselor dureri, odată ce este ingerat.

• E 102 – tartrazină și E 110 – galben portocaliu – des întâlniți în sucurile acidulate. Ambii aditivi sunt coloranți artificiali care trebuie consumați rar, deoarece aceștia atacă în primul rând ficatul și rinichii. Acești coloranți se mai găsesc în prăjituri, cereale glazurate, deserturi instant, pește afumat, icre de pește, sosuri, brânzeturi și lactate aromate.

• E 621 – glutamatul de sodiu – este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, al pizzei, al pastelor bolognese sau carbonara,al hotdogului și al shaormei. Acest E este nelipsit din preparatele de tip fast-food. Modul în care aditivul E 621 acționează la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atenția specialiștii în nutriție. Astfel, acest aditiv alimentar nu acționează numai la nivelul gustului, ci și al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia că acel aliment este foarte gustos. Deși are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă, acest aditiv este toxic, apreciază specialiștii în nutriție. Creșterea calității gustative a alimentelor perturbă un mecanism extrem de complex, dar vital pentru ființa umană – acela al echilibrului dintre sațietate și foame. Iar dacă ingerăm cantități mari de alimente care conțin glutamat, putem suferi de amețeli, dureri de cap și senzații de greață, avertizează Mencinicopschi.

• E 104 – galben de chinolină – este des întâlnit în sucuri de grapefruit roșu cumpărate din comerț. Acesta trebuie evitat, mai ales de copii, deoarece este responsabil de apariția ADHD -ului. E 104 este contraindicat și persoanelor care suferă de astm.

• E 220 – dioxidul de sulf – este întâlnit în bere și vin. Potrivit medicului Mencinicopschi, acest aditiv alimentar provoacă dureri de cap, apariția senzației de amețeală și afecțiuni intestinale.

• E 951 – aspartamul – este un îndulcitor tot mai des folosit în industria alimentară, deoarece oferă alimentelor un gust aparte, însă poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau băuturi răcoritoare, aspartamul duce la scăderea imunității, la apariția bolilor pulmonare, infecții intestinale și urinare.

• E 476 – poliricinoleat de pologlicerol – este des întâlnit în dulciurile pe bază de cacao sau ciocolată. Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la apariția alergiilor, la dereglări hormonale, tulburări nervoase și la creșterea nivelului de colesterol.

Doar 20 de aditivi alimentari din 353 sunt siguri

E160, E 162, E 300, E100 – sunt numai câțiva dintre aditivii alimentari considerați siguri sau inofensivi. Aceste E-uri „bune” sunt substanțe naturale extrase din fructe sau legume și se găsesc în alimente sub formă de vitamine, coloranți, lecitină. „Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizați în prezent, mai puțin de 20 sunt E-uri «bune»”, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

• E 160 sau licopenul este un colorant roșu-galben, un caroten natural obținut din tomate. „Acesta este unul dintre aditivii considerați siguri și el poate reduce riscul de apariție a cancerului”, susține prof. Mencinicopschi.

• Un alt aditiv alimentar considerat sigur de către experți este E 162. Cunoscut ca și „roșu de sfeclă”, acesta este tot un colorant natural, care se extrage – așa cum îi spune și numele – din sfecla roșie. Substanța se găsește în produse precum sucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane și produse de cofetărie, snacksuri. Sub numele de E 300 se ascunde, în unele alimente, cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic. Acest aditiv potențează și menține culoarea roșie a cărnii conservate și, de asemenea, împiedică oxidarea alimentelor, menținând gustul și culoarea acestora.

• E 306 este vitamina E, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouăle, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt câteva dintre sursele naturale foarte bogate în vitamina E.

„Deși unii aditivi buni sunt extrași din surse naturale, cel mai bine ar fi ca substanțele respective să le luăm direct din produsul din care sunt extrase și nu din alimentele care le conțin”, subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Când va deveni obligatoriu certificatul verde la muncă. Anunţul făcut de Raed Arafat
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021