Comisia Europeană: Am stabilit cu autoritățile române creșterea taxelor, dacă actualele măsuri nu vor fi suficiente

Comisia Europeană: Am stabilit cu autoritățile române creșterea taxelor, dacă actualele măsuri nu vor fi suficiente
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 23/04/2012, 19:37

Dacă actualul plan al Guvernului de la București de ieșire dincriză se va dovedi insuficient, reprezentanții CE au căzut de acordcu autoritățile române să fie adoptate măsuri suplimentare decreștere a veniturilor la stat, inclusiv majorarea taxelor, pentrua limita o creștere neprevăzută a deficitului bugetar.

„Au existat discuții cu autoritățile române despre noi măsuricare ar putea fi adoptate dacă situația nu se ameliorează. S-acăzut de acord că măsuri suplimentare de creștere a veniturilor lastat, inclusiv creșterea taxelor, vor fi adoptate pentru a a limitao creștere neprevăzută a deficitului bugetar, de exemplu, dacămăsurile prevăzute nu sunt implementate la timp sau nu sunt denatură să ofere consolidarea așteptată”, se arată într-un răspunsal CE la o solicitare transmisă de Mediafax.

CE spune de asemenea în răspunsul citat că „în primul memorandumsuplimentar, autoritățile române au acceptat să implementeze măsurisuplimentare, în cazul în care progresul pentru atingerea țintei dedeficit bugetar pe 2010 ar fi fost insuficient”.

„Alegerea măsurilor a fost lăsată Guvernului României, care adecis să își concentreze efortul de consolidare pe latură legată decheltuieli. Singură îngrijorare exprimată de Comisia Europeană afost dacă măsurile propuse vor putea fi efectiv implementate. Carăspuns la această preocupare, autoritățile române au oferitasigurările necesare și și-au asumat angajamentul de a implementade asemenea și măsuri de creștere a veniturilor proprii în cazul încare ele ar fi necesare pentru atingerea țintei de deficit”, scrieComisia.

În urma negocierilor cu misiunea FMI și reprezentanții ComisieiEuropene, autoritățile române au ales un program de restrângere acheltuielilor publice, printre măsuri figurând reducerea salariilorcu 25% și a pensiilor cu 15%.

Potrivit sursei citate, nu a existat o evaluare formală lanivelul CE a impactului social al măsurilor propuse de Guvern. „Înorice caz, în opinia noastră, este loc pentru o reducere acheltuielilor pentru salarii în sectorul public. În perioadacuprinsă între primul trimestru al lui 2005 și primul trimestru allui 2009, salariul mediu brut în sectorul public a crescut de maimult de două ori în termeni nominali, dapășind cu mult creșteriledin sectorul privat, iar rată angajărilor în sectorul public acrescut cu 17%. În consecință, cheltuielile cu salariile însectorul public au crescut de la 7,4% din PIB în 2005 la 9,5% în2009. În mod similar, pensiile medii s-au triplat între 2004 și2009, iar numărul pensionarilor a crescut cu circa 6%, cerea ce apus în pericol sustenabilitatea sistemului public de pensii.Oricum, cu o pensie medie lunară de 711lei în 2009, costurilesociale ale reducerilor acestora nu sunt neglijabile”, scrieCE.

CE spune că în februarie 2010 autoritățile române au acceptatimplementarea unor măsuri printre care reducerea salariilor șiînghețarea pensiilor. Măsurile nu au fost suficiente potrivitconstatărilor misiunii CE din aprilie-mai.

„Autoritățile române au acceptat în primul memorandumsuplimentar (Suplemental Memorandum) semnat în februarie 2010 săimplementeze în mod riguros un număr de de măsuri pentru a atingeținta de deficit fiscal stabilit pentru 2010 de 6,4% din PIB,printre aceste măsuri numărându-se o reducere nominală acheltuielilor pentru bunuri și servicii; o reducere de 8,7% dincheltuielile cu salariile în sectorul public; și o înghețare apensiilor. În ipoteza în care aceste măsuri nu erau suficientepentru a crea consolidarea așteptată, măsuri suplimentare urmau săfie luate pentru a acoperi golul. În timpul misiunii de revizuiredin aprilie-mai, s-a remarcat faptul că în condițiile unor politicineschimbate, ținta de deficit fiscal ar fi ratată cu un procentsemnificativ. În acest context, autoritățile române au propus unnumăr de măsuri suplimentare, inclusiv tăieri suplimentare însectorul salariilor publice, al pensiilor și o reducere țintită acelorlalte beneficii sociale. În schimb, delegația ComisieiEuropene a acceptat a revizuire în creștere a țintei de deficit la7,3% din PIB (după metodologia ESA95). Această revizuire a ținteicorespunde diminuării înregistrate în creșterea PIB”, scrie CE.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021