Dan Radu
23.04.2012
Știri

Copii de 11 ani, amendați de Fisc pentru că nu au declarat veniturile realizate în „Cocoșelul neascultător”

Copii de 11 ani, amendați de Fisc pentru că nu au declarat veniturile realizate în „Cocoșelul neascultător”
Un minor a fost amendat deja cu 5 lei, iar alți cinci au intrat în atenția Fiscului din Vrancea, după ce aceștia au omis să își declare veniturile realizate anul trecut jucând în mai multe piese ale Teatrului Municipal din Focșani

Un minor a fost amendat deja cu 5 lei, iar alți cinci au intratîn atenția Fiscului din Vrancea, după ce aceștia au omis să îșideclare veniturile realizate anul trecut jucând în mai multe pieseale Teatrului Municipal din Focșani. Un grup de 11 elevi, cu vârstecuprinse între 11 și 17 ani au câștigat câte 30 de lei de căciulă,anul trecut, când au jucat pe scena teatrului în piese precum”Snoave cu Păcală” sau „Cocoșelul neascultător”.

Dacă cinci dintre ei au ales să fie cetățeni corecți și au depusdeclarațiile de venit (formularul 200) la administrația fiscală decare aparțin, alți șase dintre ei au ales să înșele statul.

Administrația Finanțelor Publice din Județul Vrancea a intrat pefir realizând în baza formularelor 205 trimise de Teatrul Municipaldin Focșani că nu toți minorii și-au declarat veniturile. „În anul2009 am avut nouă spectacole pentru copii, jucate de copii. Auprimit câte 30 de lei pe spectacol. Au fost în jur de 300 de lei petot anul”, a declarat Aurica Constantinescu, contabil la TeatrulMunicipal.

Vârsta evazioniștilor nu i-a impresionat însă pe angajațiiFiscului din Vrancea. „Nu se exceptează ca venituri impozitatedecât bursele pentru elevi și studenți, în rest toate veniturilerealizate de persoane, fără a se face referire la vârsta persoaneicare realizează venitul, absolut toate veniturile realizate seimpozitează”, a declarat directorul Finanțelor Publice Vrancea,Eugen Ciorici. Potrivit acestuia, în cazul în care elevii vorrefuza în continuare să își declare veniturile, Fiscul le va popriconturile bancare. „În condițiile în care nu se achită în cele 48de ore, atacăm conturile bancare pe care le au în bănci”, a maispus Ciorici.

Minorii invocă necunoașterea legii

Alexandra Stanciu, una dintre elevele care au „fentat” Fiscul, alăsat să se înțeleagă că nu știa că trebuie să își declareveniturile. „A venit ceva de la Finanțe pe care scria numele meu șil-am întrebat pe tata și mi-a spus că e ceva de la teatru, cum căar trebui să plătesc ceva”, a spus aceasta. „Nu am știut că pentrucopil trebuie sa depui un impozit pe venit sau ceva de genul ăsta,mai ales ca e vorba de niște sume infime”, a declarat și tatălAlexandrei. În apărarea evazioniștilor sare și directorul TeatruluiMunicipal din Focșani, actorul Sorin Francu. „Pur și simplu auuitat să depună declarațiile la termen. Sunt atâtea probleme graveîn țara asta și acum, că niște copii au uitat să-și depună ohârtiuță la finanțe devine o mare nenorocire”, a declaratacesta.

În ciuda somației Fiscului, doar unul dintre cei șaseevazioniști s-a prezentat până în prezent la Administrația Fiscalăpentru a clarifica problema. „Ulterior primirii notificării opersoană s-a prezentat depunând declarația și a fost sancționată,achitând amenda în suma de 5 lei (amenda de 10 lei achitată lajumătate în 48 de ore)”, au declarat pentru Gândulreprezentații ANAF, care au asigurat că nimeni (nici măcar minorii)nu este mai presus de lege.

„În cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzutede lege a declarațiilor de venit constituie contravenție și sesancționează cu amendă de la 10 lei la 100 lei conform art. 219alineatul 3 din OG 92/2003 republicată, cu modificările șicompletările ulterioare. Codul Fiscal nu face distincție cu privirela vârsta persoanei care obține venitul”, au mai spus reprezentațiiANAF.

Inchide