Liderul grupării Cordunenilor, Costel Corduneanu, și alt membru al rețelei au fost arestați, marți, de Tribunalul Baia Mare, la solicitarea DIICOT, care a reclamat că membrii rețelei, eliberați în urmă cu câteva luni, nu au respectat condițiile impuse de judecători.
Costel Corduneanu și încă un membru al rețelei au fost ridicați, marți, de către DIICOT, după ce Tribunalul Baia Mare a emis pe numele lor mandate de arestare întrucât au încălcat condițiile impuse de judecători când au fost eliberați. Costel Corduneanu a stat în arest un an și două luni.
Cei doi membri ai grupării Corduneanu au fost duși în arestul Poliției Maramureș.
În ultima perioadă, pe măsură ce membrii grupării au încălcat condițiile eliberării, impuse de anchetatori, ei au fost reîncarcerați.
Judecătorii Curții de Apel Cluj au decis, în 10 martie, eliberarea din arest a 13 membri ai clanului Corduneanu, acuzați de șantaj, înșelăciune, trafic de persoane și spălare de bani, soluția venind după opt luni de amânări la Tribunalul Maramureș și îndreptări de erori materiale, timp în care nu a fost citit nici măcar rechizitoriul.
Dosarul în care membrii clanului Corduneanu sunt acuzați de șantaj, înșelăciune, trafic de persoane și spălare de bani este judecat de instanța Tribunalului Maramureș, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în iunie anul trecut, mutarea acestui proces de la instanța Tribunalului Iași.
Printre acuzațiile aduse membrilor grupării se numără șantaj, înșelăciuni bancare și imobiliare, trafic de persoane și spălare de bani.
Potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), gruparea a acționat în perioada 2006-2009 atât pe teritoriul României, cât și în străinătate, membrii acestuia fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, pentru săvârșirea de infracțiuni de violență, infracțiuni informatice și fraude economice.
Victimele traficului de persoane în care erau implicați membrii clanului erau exploatate sexual, obligate să cerșească sau să comită furturi. Infracțiunile economice aveau drept scop obținerea de credite prin folosirea de acte false și persoane interpuse, racolate în acest scop.
În 5 iulie 2010, procurorii DIICOT Iași au trimis în judecată 27 de membri ai clanului Cordunenilor, inclusiv pe liderul grupării, Bogdan Constantin, aceștia fiind acuzați de „comiterea unui număr impresionant de infracțiuni grave”, respectiv trafic de persoane, șantaj sau înșelăciuni.
Departamentul Eveniment, [email protected]