COTROCENI ȘI VICTORIA: BĂSESCU NU A PLEDAT PENTRU UN NOU ÎMPRUMUT

COTROCENI ȘI VICTORIA: BĂSESCU NU A PLEDAT PENTRU UN NOU ÎMPRUMUT
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 25/04/2012, 19:49

Președintele Traian Băsescu a sugerat, vineri dimineață, labilanțul Ministerului Apărării, că România ar putea fi nevoită săceară un nou împrumut financiar extern, pentru a face fațăcrizei.

• „Am avut câțiva ani de lipsă de viziune în care amcrezut că putem consuma mai mult decât producem. Va trebui săînțelegem că nu putem cheltui mai mult decât producem. Am văzut căse opune o masă mare de propagandiști la televizor. Efectul ar fica la sfârșitul lui 2010 să facem un nou împrumut ca să putem plătitoate facilitățile de care au beneficiat unele categorii în modnejustificat. Au fost acordate sporuri de zâmbet sau de îmbrăcatdecent. Eu voi fi un susținător al guvernului în optimizareacheltuielilor cu funcționarea statului. Altfel, sacrificămdezvoltarea României prin noi împrumuturi„, adeclarat Traian Băsescu la bilanțul MAPN, solicitând Armatei să fieprintre primele care înțeleg constrângerile financiare.

• La solicitarea Gândul, Valeriu Turcan, purtător decuvânt al președintelui României, a precizat că președintele nususține necesitatea unui nou împrumut. „Președintele nua pledat pentru un nou împrumut. /…/ Șeful statului a declarat căsprijină guvernul în intenția acestuia de optimizare acheltuielilor cu funcționarea statului„, ne-adeclarat Valeriu Turcan.

•Dacă nueliminăm abuzurile, cum ar fi sporul de zâmbet și sporul de ochifrumoși, nu vom avea destui bani pentru ce ne trebuie. E un lucrude bun simț ceea ce a spus președintele Băsescu, el aducând unargument în plus pentru a fi chibzuiți în cheltuireabanilor„, a reacționat și premierul Emil Boc. El amai declarat că Guvernul a făcut tot ce a trebuit și a eliminatabuzurile, iar acest lucru trebuie respectat de toți factoriiimplicați.

Andreea Paul, consilier al premierului: „Este un caz puripotetic”
• Andreea Paul (Vass),consilier al premierului Emil Boc, consideră că președinteleBăsescu a vorbit strict despre un caz ipotetic, un scenariu desprece s-ar putea întâmpla în cazul în care nu vor fi aplicate măsurilede reformă ale Guvernului Boc. „Nicidecum nu vine vorbade un nou împrumut. Este exclus. Președintele Traian Băsescu aîncercat să evidențieze un caz ipotetic al non-aplicării întocmai areformelor programate de Guvernul Emil Boc„, adeclarat pentru GândulAndreea Paul (Vass), consilier al premierului Emil Boc.

Daniel Dăianu: „Este nevoie de împrumuturi pe tot parcursulanului, nu doar la final”

Profesorul de economie Daniel Dăianu a precizat pentruGândul că, pentru afinanța deficitul bugetar, țara noastră are nevoie de împrumuturipe tot parcursul anului, nu doar la final de an.”România trebuie să se împrumute nu la finele anului,ci pe tot parcursul anului pentru a finanța deficitul bugetar.Pentru a se putea împrumuta și pentru a primi banii de la FMI șiComisia Europeană există o condiționare, care ține de însănătoșireafinanțelor publice. Avem cheltuieli cu sectorul bugetar mult maimari comparativ cu media din Uniunea Europeană„, adeclarat pentru Gândulprofesorul în economie DanielDăianu. Întrebat în ce condiții România ar putea lua un nouîmprumut de la FMI, profesorul Dăianu a declarat că la momentul încare va trebui să plătim actualul împrumut, țara noastră ar puteaapela la o rostogolire, o prelungire, a datoriei, sau să seîmprumute din alte surse, precum o emisiune de eurobonduri, pepiața externă, pentru a returna banii de la FMI. „În acest momentbanii de la FMI, cu excepția celor de la CE, sunt cei mai ieftinila care avem acces”, a spus Dăianu, dobânda anuală fiind de 3,5%,în condițiile în care de pe piața externă statul român nu se poateîmprumuta sub 4,5%-5% pe an.

Adrian Vasilescu: „Noi nu suntem implicați”

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră căeste vorba despre „o ipoteză” și spune că președintele nu a vorbitde un împrumut de la FMI. „Chiar zilele trecute MinisterulFinanțelor vorbea despre posibilitatea unui nou împrumut pe piațade capital. Poate ar trebui să cereți acolo detalii, pentru că noinu suntem implicați„, a declarat pentru Gândul Adrian Vasilescu. MinisterulFinanțelor a anunțat marți că la începutul săptămânii viitoare vademara turul de prezentare pentru emisiunea de eurobonduri.”Caravana” ministerului va poposi în mari centre financiare precumLondra, Frankfurt și Elveția, la Zurich sau Geneva. La fineleacestei luni, Ministerul Finanțelor are planificat termenul pentrulansarea emisiunii de eurobonduri, în valoare de 1 miliard de euro.Despre aceasta, acum două luni, ministrul Finanțelor, SebastianVlădescu, spunea că nu iese din limitele programului de finanțarestabilit pe 2010 și că acesta este necesar pentru „finanțareadeficitului bugetar și pentru diversificarea piețelor”. Vlădescu aapreciat că „nu este absolut nimic special” la acestîmprumut.

Tănăsescu: „Nu putem cheltui mai mult decâtproducem”

•Cred cămesajul președintelui este că nu putem cheltui mai mult decâtproducem. Pe de altă parte, consider că președintele a dorit săarate că există distorsiuni în ce privește plata salariilor însectorul bugetar și administrația centrală șilocală„, a declarat pentru Gândul Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la FMI.

Un nou împrumut

Tot recent ministrul Vlădescu a vorbit de posibilitatea de aschimba tipul de acord cu FMI din stand-by, care prevede primireaunor sume de bani de la Fond, în „precautionary”, care impune doarrespectarea anumitor cerințe ale instituției internaționale, fărăca statul român să mai beneficieze de sprijin financiar. Și Ungariaa urmat un asemenea model în cadrul căruia a preferat să nu ia toțibanii pe care îi avea din acordul cu FMI. La rândul lor,reprezentanții agenției de rating Moody’s au exprimat posibilitateaca țara noastră să nu folosească integral cele aproape 13 miliardede euro de la FMI.

Contactați la acea vreme de Gândul, unii economiști erau depărere însă că din moment ce ultima tranșă de la FMI, de circa unmiliard de euro, va ajunge la București în martie anul viitor,România nu are timp să renunțe la acordul stand-by de acum. Ei auafirmat că este posibil ca acordul despre care a vorbit Vlădescu arputea fi, cel mai probabil, unul nou, separat de cel care expiră în2011. Analistul Ilie Șerbănescu a declarat pentru Gândul că declarația ministruluiVlădescu „pregătește terenul” de fapt pentru un nou împrumut.”Că el va veni peste cel de acum sau la finele luicontează mai puțin. Acest acord de tip «precautionary» înseamnă cărespecți regulile FMI fără a primi însă bani de la Fond, bani caresunt luați la o dobândă mică„, a declarat pentruGândul Ilie Șerbănescu,analist economic.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021