Creșterea și descreșterea „academicianului Băsescu”: testul de maturitate pentru lumea științifică românească. Cine l-a propus. Țara tuturor academiilor

Redactor:
Raluca Ion
Creșterea și descreșterea „academicianului Băsescu”: testul de maturitate pentru lumea științifică românească. Cine l-a propus. Țara tuturor academiilor
În încercarea de a avea o nouă proptea politică, o asociație care n-are nimic de-a face cu Academia Română, dar intitulată "Academie", creează o isterie națională, acordându-i titlul de "academician" lui Traian Băsescu

E joi, iar la Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR)s-a strâns Adunarea Generală. Se citește darea de seamă din carecurg vești triste: iar nu mai sunt bani. Președintele Vasile Cândeaajunge la ultimul punct, alegerea de noi membri. Și propune ca noiimembri onorifici să fie din tagma celor „care nu vor să fieplătiți”, că doar nu mai sunt bani. Vasile Cândea spune căpreședintele Traian Băsescu ar trebui să devină membru onorific alAOSR, pentru cât a ajutat el Academia, povesteștejurnalistul Ion Cristoiu, care nu s-a putut abțineatunci să nu râdă. „Scena a fost comică, pentru că Traian Băsescu atrimis înapoi la Parlament legea de funcționare a AOSR și a tăiatla jumate indemnizațiile membrilor. Legea a fost trecută prinParlament sub influența PSD, iar eu știam că AOSR era o organizațiecam pesedistă, de asta m-am mirat”, e amuzat Ion Cristoiu, carespune că un membru onorific al AOSR are o indemnizație lunară dezece milioane de lei vechi.

Ion Cristoiu: „Presa a reacționat aberant, a demonstratcă nu are umor”

I-a trimis vicepreședintelui un bilețel în care l-a întrebatdacă poate să dea știrea cu Traian Băsescu votat de AdunareaGenerală membru onorific al Academiei Oamenilor de Știință dinRomânia. Iar știrea lui a făcut presa să vuiască: s-a vorbit toatăziua la televiziuni, s-a scris pe site-uri și în ziare de”academicianul” Băsescu cel avid de galoane intelectuale precumElena Ceaușescu.

• „I-am întrebat pe ceide la AOSR dacă Băsescu știe de propunerea lor, iar răspunsul lor afost confuz. Cred că au trimis adresă la Cotroceni, cred că auîntrebat un consilier, dar n-au primit răspuns. Mi s-a părutexagerat felul în care a fost tratat subiectul, presa areacționat aberant, a demonstrat că nu are umor. În primul rândAcademia Oamenilor de Știință din România e la fel de academie cume și Academia Cațavencu, membrii AOSR nu se pot numi, prin lege,academicieni, doar membrii Academiei Române pot avea acesttitlu„, spune Ion Cristoiu.

Traian Băsescu a refuzat să fie”academician”

Cristoiu e membru onorific al AOSR de mulți ani, dar e primaoară când se duce la o Adunare Generală și spune că niciodată nuși-a ridicat de la ei indemnizația: „M-au tot chemat să-mi facactele pentru asta, tocmai voiam să mă duc să mi-o ridic, dar amaflat că nu mai au bani și nu vreau să le iau baniicercetătorilor”, zice jurnalistul. Știe de ce l-au ales membruonorific, din același motiv pentru care și Ion Iliescu e, la rândullui, membru al AOSR.

• „Ei aveaunevoie de un nume notoriu, au creat o subsecție de jurnalism încadrul secției de filozofie, iar eu sunt singurul membru al aceleisubsecții. Ar fi aberant să mă umflu în pene și să cred că m-auluat pentru merite în cercetare. Așa cum nu pot să cred că pe IonIliescu l-au luat pentru activitatea lui științifică. Și ce meriteștiințifice are Traian Băsescu, că a condusvaporul?!„, râde Ion Cristoiu. Jurnalistul crede căAOSR este o instituție născută ca o replică la Academia Română.”Cred că cei care au făcut-o erau supărați pe Academia Română. AOSRe genul de instituție făcută de ciudă că există o alta”, credeCristoiu.

Ion Iliescu, în schimb, spune că este membru de onoare alsecției de Științe Tehnice al AOSR pentru lucrările sale despre”gospodărirea apelor, mediul și dezvoltare durabilă”. TraianBăsescu a refuzat să devină „academician”.

• „Cu privire lapropunerea Academiei Oamenilor de Știință din România capreședintele Traian Băsescu să devină membru de onoare,Administrația Prezidențială precizează că inițiativa nu a primitacordul președintelui sau al instituției prezidențiale”, arată uncomunicat al Administrației Prezidențiale. Iar motivele pentru careAOSR a vrut să-l facă membru de onoare, acordarea sediului dinSplaiul Independenței și promulgarea legii de funcționare ainstituției au fost considerate de Administrația Prezidențială”obligații de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluriacademice”.

Președintele AOSR e dezamăgit de Iliescu

Vasile Cândea, președintele AOSR, spune căTraian Băsescu n-are nici o vină pentru scandalul creat. „Toatăpovestea asta s-a transformat într-un show. Domnul președinte nuare nicio vină, a sprijinit fără nici un fel de condiții aceastăinstituție. Nici după Al Doilea Război Mondial, nici dupărevoluție, nici un șef de stat nu a mai acordat un sprijin concretdesfășurarea în condiții normale a acestei academii care își trageobârșia din Academia de Științe a României, care a funcționat între1936 și 1938. A fost propunerea mea și nici un membrunu s-a opus, a fost unanimitate de voturi, deși membrii noștri suntdin toată sfera politicii„, spune Cândea. Despre IonIliescu, președintele AOSR spune că nu l-a văzut niciodată pe laAcademie: „Ion Iliescu este membru al acestei academii,dar nu i-a deschis poarta niciodată. Este membru de pe vremea cândAcademia era Asociație și noi l-am onorat, l-am respectat, deși el,din ce a apărut la televizor, arată că nu nerespectă„.

Site clonat după cel al Academiei din Atena, robe negrecu broderie aurie, indemnizație de 2000 de lei brut

AOSR este continuatoarea Academiei de Științe a României, care afuncționat în perioada interbelică, și a Asociației Oamenilor deȘtiință din România, care a fost înființată în 1956. Din 1996,denumirea organizației s-a preschimbat din Asociație în Academie,iar acum este finanțată de la bugetul de stat. Are un sediu peSplaiul Independenței, parc auto, iar membrii titulari au dreptul,lunar, la o indemnizație de 2000 de lei brut. Dacă sunt membriialtei Academii, trebuie însă să aleagă de la care vor să își iaindemnizația. AOSR are un website, a cărui imagine principală esteclonată după cea a Academiei din Atena, echivalentul AcademieiRomâne. „Nu știu ce este cu acea imagine, au pus-o cei care aufăcut site-ul”, explică Vasile Cândea. Și au uniformă, unii dintremembrii AOSR apărând în fotografiile de pe pagina web în robe negrecu broderie aurie.

• Profesorului doctorGheorghe Mencinicopschi, membru titular al secțieide Științe Biologice îi plac robele: „Haina e foartefrumoasă, a fost făcută de o casă de modă, au venit și la mine săîmi ia măsurile. E neagră, cu broderie cu frunze de stejar aurii,cu vipușcă. Este o mândrie, este, cum era, pe vremuri, uniformaelevilor liceelor de elită. Se practică în mediile academice săporți un costum distinctiv. Și când am fost făcut Doctor HonorisCausa am purtat robă și scăfârlie„, știe ce se poartăMencinicopschi. Bagă mâna în foc pentru colegii lui de la secția deȘtiințe Biologice: „Sunt cercetători cu merite deosebite. Eu însumiam luat premiul Academiei Române pentru primul tratat deenzimologie și am primit de la președintele Constantinescu OrdinulNațional „Serviciu Credincios” în Grad de cavaler pentru cercetareștiințifică. În ceea ce-i privește pe oamenii politici care suntmembri AOSR, nu mă interesează și nu pot să mă pronunț”. Oricum,statul AOSR permite intrarea în organizație nu doar a oamenilor deștiință, ci și a celor care au ajutat într-un fel instituția.Mencinicopschi este și membru al Academiei de Științe Agricole și apreferat să își ia de acolo indemnizația, chiar dacă este mai mică,de 900 de lei, și n-a mai primit-o de câteva luni. Spune că AOSReste o organizație de „consacrare”, pentru că bani de cercetare nuare, iar ca și alte Academii de ramură nu trebuie să aibă neapăratlaboratoare de cercetare și reviste științifice.

Pesedista Lia Olguța Vasilescu, mama”academicienilor”

Senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu, autor alLegii de pentru organizarea și funcționarea Academiei Oamenilor deȘtiință, spune că a luptat pentru drepturile AOSR ca să le oferecercetătorilor un salariu și posibilitatea de a primi finanțări.”Nu fac cercetare pentru că n-au bani, dar, poate, unul dintremembri traduce o lucrare importantă și, în acest timp, nu trebuiesă aibă grija zilei de mâine”, spune ea. Crede că Iliescu a intratîn AOSR pe merit, dar Traian Băsescu n-ar fi avut de ce să fieacolo. „De data asta au dat-o în bară, ce merite științifice poatesă aibă Traian Băsescu, care spunea că, atunci când era elev, nuprea trecea pe la școală?!”

INFO PLUS

De la Academia de Dans până la Academia Română pentruCopii

Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură aAcademiei Române, n-are nici o încredere în AOSR. „Ceperformanță pot să facă, dacă nu au nici un criteriu de selecție?!E de ordinul evidenței că această organizație a fost făcută de ceicare n-au putut intra în Academia Română. E adevăratcă sunt oameni de valoare în rândul membrilor AOSR, pe care îiașteptăm la noi în academie. Dar nu trebuie să-și cultivefrustrările și să intre în această combinație”, zice Simion, carerecunoaște totuși că nu-i tocmai ușor să intri în forul intelectualnumărul unu al țării. Ca să se elibereze un loc, trebuie ca unmembru vechi să moară. Fostul președinte al Academiei Române estederanjat de câte academii de toate felurile există în România: dela instituțiile de învățământ superior, precum Academia de Polițiesau Academia de Studii Economice, până la Academia de Dans, MicaAcademie de Șpriț și Bere și Academia Română pentru Copii.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Veste mare pentru români. De ce vor avea parte în ziua vaccinării. E cadou de...
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
O femeie din Cluj, vaccinată cu Pfizer, a murit în secția de Terapie Intensivă. Explicațiile...
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
CFR Cluj a câștigat Supercupa României 2020. Cum a sărbătorit campioana României
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide