• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Cseke: Situația fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată

Cseke: Situația fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată
Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Târgu Mureș, că situația fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată și nu este exclusă posibilitatea unor modificări, însă procesul de restructurare a unităților medicale va continua.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat, vineri, la TârguMureș, că situația fiecărui spital propus spre reorganizare va fianalizată încă o dată și nu este exclusă posibilitatea unormodificări, însă procesul de restructurare a unităților medicale vacontinua.

Cseke a afirmat că propunerile de comasări și reprofilări aleunităților sanitare au fost făcute în baza unor analize, iar înurma memoriilor primite va mai exista o verificare, transmitecorespondentul MEDIAFAX.

„Am primit foarte multe observații, memorii, dacă vreți șifoarte multe delegații de primari, prefecți, președinți de consiliijudețene și așa mai departe, i-am primit și au depus memoriile. Vommai face o analiză, în mod cert, cu privire la fiecare județ și cuprivire la situația fiecărui spital, dar procesul în mod cert mergeînainte și el trebuie făcut. Atât timp cât eu ocup această funcție,această măsură trebuie făcută, pentru că, încă o dată, trebuieprivit pacientul. Și acolo unde nu ai linii de gardă sau ai osingură linie de gardă din punctul nostru de vedere este o problemăde tratament”, a spus Cseke.

Ministrul a refuzat să se refere la situația Institutului deBoli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, unde s-austrâns 50.000 de semnături online ale celor care se împotrivescpropunerii ca acesta să fie comasat cu Spitalul Clinic Județean deUrgență din Târgu Mureș, sau la situația spitalului din Sărmașu,unde peste 150 de oameni au participat, joi, la un miting desusținere a păstrării destinației actuale, acesta fiind propus săse transforme în azil de bătrâni.

„Nu doresc acum să comentez situația vreunui spital sau a altuia,vom face din nou o analiză, dar în mod cert procesul dereorganizare merge înainte. Analiza merge înainte, nu am spus că nuvor putea fi eventuale modificări, în funcție de reanalizareafiecărui județ și a fiecărei situații de la spitale, dar dinpunctul meu de vedere acest proces trebuie făcut, chiar dacă esteextrem de dureros, extrem de nepopular și sigur nu m-am făcut iubitpentru această propunere. Dar eu cred că este mult mai corect săaduci o finanțare și să concentrezi resurse umane în Târgu Mureș șisă încerci să dai acolo tot ce poți să dai ca sistem sanitar, decâtsă ții bolnavii în spitale mai mici, unde tratamentul aplicat estemult simplificat”, a conchis ministrul.

Cseke Attila a participat, vineri, la inaugurarea unui blocoperator de chirurgie pediatrică la SCJU Târgu Mureș, vizitând șialte secții ale spitalului care au beneficiat în ultima perioadă definanțări importante.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, afirma, într-un interviupentru MEDIAFAX, că economiile realizate prin comasări șireprofilări de spitale nu rezolvă problemele de finanțare dinsistem și a acuzat mentalitatea conform căreia sunt dorite serviciimedicale ca în Occident, dar cu regulile noastre. Ministrul a spuscă în actuala organizare este finanțat de două ori, câteodată,același serviciu, pentru că în aceeași clădire sunt două instituțiimedicale.

Potrivit ministrului, cele 71 de unități sanitare care vor fireprofilate au 794 de medici și 2.533 de asistenți medicali. Csekespunea că bugetul pe 2010 al celor 71 de unități se ridica la 203milioane de lei, din care, scăzând cheltuielile de personal, carerămân ale sistemului, ar rezulta o economie de 81 de milioane delei pe an.

El avertiza autoritățile locale care refuză reprofilareaspitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primifinanțare pe actuala structură.

Ela Giurgea, [email protected]

Inchide