CTP în dialog cu cititorii

Redactor:
Adrian Sava
CTP în dialog cu cititorii
Răspunsurile lui Cristian Tudor Popescu la comentariile trimise de cititori pe adresa [email protected]
Răspunsurile lui Cristian Tudor Popescu la comentariiletrimise de cititori pe adresa [email protected]
Valentin Stângă wrote:

Domnule Cristian Tudor Popescu,

Vă citesc cu plăcere editorialele, fără tresăriri idolatre orisuspine de cirac visător. Nu cred în poza fidelității umede, niciîn omagiul apoplectic. Dacă vă frecventez iscălitura gazetărească ofac pentru a întâlni un stil de gândire insolit, amestec degeometrie și vehemență, de rigoare teutonă și poetică licantropie.Vă ies adesea limpezimi sanguinare și raționamente de-o hirsutăsenzualitate. De aceea, vă solicit cordial reflecția în douăchestiuni ce aparțin – cel puțin de la demarajul modernitățiiîncoace – unor sfere diferite: viața politică și eternitatea.
Prima întrebare e legată de opțiunea cărturarului pentruactivism politic. Știu, tema a fost rumegată insomniac,hărțuită pletoric, disecată când, când solemn țanțoș deintelectuali, comentatori, analiști, moguli, forumiști, pietonicătrăniți și vedete leșioase, de cărtărești și voinești, de totpitorescul uman instalat, din vanitate, romantism ori amabilitate,sub reflectoarele patriei. Unii găsesc incompatibile înălțimileCulturii cu uzura de partid. Cum să trădezi cerul stelelor fixepentru cabaretul electoral și pentru contingețele toxice aleguvernării? Cum să renunți la harfă pentru un carnet de partid?Alții văd în marginalitatea sublimă a omului de cultură o dezertaredin provocările veacului, o culpabilă fugă din chenarul unei agendemorale ori refuzul unei sieste postume în paginile cutăruiletopiseț. Personal, cred că dezbaterea ezită între două mituripăguboase, ambele pretinzând că spun ceva ultim, nenegociabildespre menirea intelectualului. Primul asociază viața spiritului cuun soi de plutire diafană, angelică deasupra Istoriei, în timp ceal doilea deduce falacios din înzestrările mentale aleintelectualului necesitatea unui destin providențial, obligația dea mântui Cetatea. Dar nici invocând nuanțele, finețurileconceptuale, biografia lui Havel nu cred că ajungem prea departe.România nu e Cehia. Alcătuirea noastră e infinit mai tenebroasă,mai exotică, mai spulberatică… Prin urmare, vă întreb:Cum gândiți problema încadrării intelectualuluiautohton în detașamentele politice românești?
A doua chestiune aduce la rampă experiența religioasă. Sunteți opersoană care cultivă, în egală măsură și fără veleitățiborgesiarde, amorul pentru precizia și aventura științifică șipropensiunea salutară spre alegorie, dantelă, palestră șiinevidențe. Vă plac și silogismele, și poezia. Și ordinatoarele, șisplendorile valpurgice. Și Arthur C. Clarke, și Dostoievski. Dinunghiul acestor fericite conviețuiri, cum vedeți dvs. problemacredinței? Nu am în vedere, aici, frisonul duminical al câte uneicucoane hipotensive ori bigotismul îmbăloșat al smintiților detoate vârstele. Nu mă gâdesc nici măcar la variante mai soft,pudrate livresc, de rit „Puric”. Mă gândesc mai degrabă la unlimbaj și la un tip de mișcare existențială care nu maifuncționează în paradigma rezonabilității de laborator sau aschemelor de gândire detectivistică, dar care păstrează exigențadiscernământului. Plecând de la premisa că discreția divină estrategia optimă de nealterare a libertății umane*, cuce fel de instrumentar tatonați dvs. Absolutul? Nu văîntreb dacă sunteți un cetățean evalvios sau dacă participați,halucinat, la protocoalele liturgice. Prefer câteva glose, fie șilaconice, în marginea acestei legitime neliniști.

Vă mulțumesc pentru răbdare și, anticipat, pentrugenerozitate.

Valentin

Răspuns CTP:Interesant că reciproca nu e valabilă: de vreun politician caresă vrea să se încadreze în detașamentele intelectuale ați auzit? Eunu.
După părerea mea, intelectualul român care vrea să facă politică nutrebuie să-și păstreze puntea de retragere sprijinită pe meritelesale intelectuale ante politice. Poate-am greșit că am venit culegea aia, dar cum puteți să mă faceți incompetent, chiar bou, doareu sunt un mare poet (prozator, critic, filosof, profesor, amdoctoratul cu un laureat Nobel, etc.). Pentru ce faci în politicărăspunzi ca politician. Hic Rhodos, hic salta.
Doi, nu trebuie să renunțe, cu orice risc, la principiileexistenței intelectuale autentice: rațiune, rigoare, precizareatermenilor, dreptul la cuvânt, exercițiul relativizării, demnitate,decență. Căci politica, cel puțin asta românească, pe care o știubine, le mototolește pe toate.Trei: să nu-și considere inferioricolegii intelectuali care n-au ajuns în politică.
Ar mai fi și altele.
Instrumentul meu pentru tatonarea Absolutului sunt eu însumi. Altuln-am. Nu cred că trebuie să mă duc până spre capătul Universului casă încerc să-l ating. Absolutul e și acolo, e și în mine, și încâinele jegos de la colțul străzii. Cred însă că imposibilitatea dea palpa Absolutul cu mintea e condiția securizantă a existențeinoastre. Gândesc, deci exist. Nu-L gândesc, deci exist. În clipa încare L-aș gândi, aș dispărea.

Roxana Avram wrote:

Stimate domnule Cristian Tudor Popescu,

In urma cu cateva zile am citit intr-un ziar ca domnul IurieDarie, impreuna cu sotia sa, ar fi de acord sa joace intr-un filmporno. M-am gandit ca poate este o inventie sau o exagerare inrespectivul articol, dar pentru ca facea trimitere la un altcotidian am dat un click – mare greseala – si am vazut cateva poze.M-am socat si ingretosat si inca imi pare rau ca am privit, chiardaca intr-o fractiune de secunda, acele imagini.
De atunci insa ma intreb oare ce l-a determinat pe domnul IurieDarie, un actor respectat, sa pozeze intr-un donjuan tinerel?Singurul raspuns pe care mi l-am putut da a fost: frica de moarte.Data fiind varsta domniei sale, cred ca frica de moarte este atatde mare incat a vrut sa demonstreze tuturor, nu doar sotiei, cat dein viata este. Mi se pare trist. As fi asteptat de la domnia sa maicurand cateva replici pline de intelepciune, sinteza unei vieti, sicand colo. ..
Dar daca domnul Iurie Darie este, in opinia mea, ingrozit demoarte, Madalina Manole a fost o persoana ingrozita de viata.Atatea complexe, atatea trairi negativi, atatea frustrari si atateaasteptari nerealiste..si atata lipsa de iubire. Cred ca Madalina nua stiut sa primeasca si sa daruiasca iubire, iar acum este, poate,intr-un loc in care iubirea nu mai este posibila.
Ma gandesc ca atunci cand esti o persoana publica ai oresponsabilitate mare, pentru ca unii te pot considera un reper. Sipersoana publica este om si nu trebuie sa implineasca asteptarilecelorlalti, trebuie doar sa traiasca asa cum stie mai bine, dar eatat de trist ca acestea sunt modelele noastre, pe acestea se puneaccent, cel putin in mass media.
Articole privind, spre exemplu, viata demna pe care au avut-osupravietuitorii din temnitele comuniste pe cine ar interesa?

Cu respect,
Avram Roxana

Răspuns C.T.P.:Astfel de articole ar interesa pe foarte puțini, dar așa merglucrurile mereu. Oamenii care trăiesc cu principii morale nu suntmulți într-o societate. Important e să nu fie mai puțini decâtfoarte puțini. Cred că până la teama de moarte, pe dl. Darie șiconsoarta, amândoi actori, îi animă nostalgia de a se da înspectacol.


Călin Petrindean wrote:

Buna ziua,

ma numesc Petrindean Valer Calin si sunt programator in Cluj,Romania.
Am vazut aseara la televizor angajatii de la Finante ca au pornitun miting spontan pentru ca le-au fost taiate salariile. Evident latelevizor se anuntau procente de 60% din salar (sau salariu?).Cautand pe net nu am vazut nicaieri un procent exact in diminuareasalariilor. de asemenea nu se spune nicaieri daca se taie dinsporuri sau din salariu. De asemenea in cazul sporurilor nu sespecifica ce sporuri s-au taiat/micsorat.
Probabil si Dumneavoastra ati umblat pe la Finante si cel maiprobabil ati si vazut cat de ineficient e intregul sistem (nuoamenii, ci sistemul in sine).
Sunt de acord cu greva lor, i-as sustine. Cu toate astea suntconvins ca undeva in jur de 40% din cei de la finante pot fiinlocuiti prin sisteme informatice. Ramanand mai putini, salariilenu vor trebui micsorate. De aici as trage concluzia ca nu faptul case micsoreaza salariile ar fi problema, ci faptul ca nu se punbazele informatizarii / mecanizarii / automatizarii sistemului. Darnimeni nu vorbeste despre problema aceasta. Eu ca si contribuabil,doresc sa platesc un serviciu eficient si de calitate. sunt deacord cu salarii mari, dar as vrea sa nu ma mai duc cu foi de lafinante la sanatate prin care sa spun cat castig, atata vreme catfinantele stiu deja chestia asta (si aici as avea mai multeexemple).
Ca o concluzie: Sunt de acord cu salariile mari (sau mai mari, saucat trebuie de mari) dar doresc sa fie un serviciu de calitate, incare sa nu fac eu munca lor.
De asemenea as avea o intrebare la care poate ma puteti ajuta. Ceanume li s-au taiat angajatilor din administratia financiara sipentru ce?

multumesc pentru timpul acordat,
Calin Petrindean

Raspuns C.T.P.:Practic, celor din Finanțe li s-a tăiat a doua chenzină.”Stimulentele” asta sunt de fapt. Am înțeles, sunteți de acord cusalariile mari, dar meritate, și eu sunt, ce facem însă cusalariile de 5 milioane care rămân pentru contabili prinînlăturarea „stimulentelor” și tăierea cu 25%? E admisibil așaceva?

Monica Banu Șarto wrote:

Stimate D-le Popescu

Soțul meu vă admiră foarte mult. Nu scapă nici un articol scrisde dvs. Sunteți pentru el un reper, o oglindă în care se regăseșteîn fiecare zi, oglindire care îl ajută să se simtă mai puțin singurîn această societate. Dumneavoastră și Dilema Veche suntețiprietenii lui! E lipsit de speranță când vine vorba de România, escârbit, dezamăgit, tracasat, obosit, îndârjit, trist, cumvaresemnat- o mică descriere fără aluzii la personalitatea dvs. Suntsoția lui și în consecință citesc și eu articolele dvs., ascult înfiecare zi comentariile lui Mihai astfel încât într-o zi m-amîntrebat: scrieți pentru a face catharsis sau luptați pentru țaraasta
prin articolele dvs? Dacă e o luptă, poate se mai aprinde lumânareasperanței pentru el. Atat!

Mulțumesc pentru timpul acordat!
Monica Șarto

Răspuns C.T.P.:Dacă vă referiți la catharsis ca eliberare de pasiuni, deemoții, stare de echilibru spiritual, n-am dorit să creez așa cevacititorului, dimpotrivă, sper să-l fac să râdă, să aprobe, săreprobe, să se înfurie, să-i dea o lacrimă, să tacă îndelung. Scriupentru o lectură a participării afective. Chestia culuptatul pentru țară nu mă mai animă de mult. Dar nici împotriva einu sânt. O privesc. Mă privește.

Cristina Iosif wrote:

Stau si ma intreb daca celor carora dvs. Le transmiteti aceste”comentarii” au vreun pic de constiinta. Eu gandesc ca, daca cinevacare are darul de a scrie si de a avea o gandire logica,MI-ARadresa atatea injurii, eu nu as mai avea liniste mult timp. M-ARframanta, macina si ataca toate sinonimele acestor cuvinte insuflet. Si cred ca sunt multi oameni care gandesc ca mine. Dacadansii nu au nici un fel de reactie de a demonstra „faptic” caspusele dvs. Nu sunt corecte inseamna ca nu mai avem nici osperanta. Suntem un popor de „dobitoci”.
As dori sa vad macar o data un politician sau om de afaceri care sarecunoasca ca a gresit si/ sau a furat si sa incerce sa reparelucrurile.

Cristina, Calarasi

Răspuns C.T.P.:Dumneavoastră, Cristina, de pildă, sunteți unul dintre cei careau conștiință. Și atunci, nu mai contează injuriile.

Mlădinoiu Dănuț wrote:

Stimate Domnule Popescu,

Numele meu este Dan Mladinoiu. Sunt galatean si tatal Corinei,redactor la ProSport. Avem in rama o fotografie in care aparetialaturi de fiica noastra, poza realizata pe unul din holurile CaseiPresei Libere. Dar nu acesta e motivul pentru care mi-am permis sava rapesc un crampei de timp. Mai acum cativa ani, intr-unul dinepisoadele emisiunii „Cap si pajura”, ati incheiat spunandu-idomnului Hurezeanu ca solutia redresarii Romaniei ar putea fi una”externa si nedemocratica”.Va rog sa dezvoltati afirmatia. In altaordine de idei, in urma cu circa doi ani, pe un chat al RealitatiiTV, va intrebam ce opinie aveti despre remarca lui Noica, cel ceafirma ca „poezia de azi nu e arta, ci potriveala”. Corina mi-aspus ulterior ca ati raspuns acestei intrebari, insa ea nu a fostatenta, iar eu nu eram prin preajma. V-as fi recunoscator daca atirelua ideea. Va multumesc pentru timpul alocat lecturariiprezentului text si va asigur, impreuna cu intreaga familie, deintregul respect.

Răspuns C.T.P.:În sensul transformării României într-o colonie nedeclarată aunei țări serioase. Întreg aparatul administrativ executive să fieocupat de străini. Iar noi o s-o ducem mult mai bine ca băștinași.Căci asta suntem, un popor de băștinași. Cât privește remarca luiNoica, pe care nu o cunosc, ca să discut despre ea ar trebui să amși o dezvoltare a ei, cu explicitarea termenilor, făcută de Noica.Dacă există așa ceva, vă rog să-mi trimiteți.

Branici Gabriel wrote:

Buna ziua. Ma numesc Gabriel Branici, cetatean roman, rezidentin Canada, provincia Québec. Am 33 de ani si lucrez intr-unrestaurant munca necalificata. As vrea, daca imi permiteti, sacomentez situatia din Romania , nu din punct de vedere economic, cimoral.
Am observat o anumita ura a romanului de rand impotriva preotilorortodocsi si in general impotriva clerului din tara. Deputatulprigoana silviu a venit chiar cu propunerea de a taia sever dinbanii alocati cultului ortodox.Scopul: sa faca bugetuleconomie.
Eu nu vreau sa apar greselile preotilor si a clerului, dar aici vadnu un atac asupra clerului , ci asupra credintei ortodoxe.Permiteti-mi sa explic: cum este posibil ca domnul presedinteBasescu sa trateze cu dispret cererea de referendum privind actelebiometrice, pe care i-au adresat-o aproape un milion de romani?Aceasta cerere nu vine de la niste clerici fosti securisti, ci apornit de la parintele Iustin Parvu, care a petrecut 16 ani intemnitele comuniste. Cererea a fost inaintata presidentiei ,insotita de semnaturile necesare.
Parintele Iustin Parvu, parintele Paisie AGHIORITUL din Grecia, sialte persoane cu viata sfanta au tras semnalul de alarma pentrucrestinii ortodocsi, de a nu primi pasapoartele, sau mai gravbuletinele electronice, vazand in ele pasi premergatori pecetluiriicu 666.
Opriti-va un pic si ascultati-va constiinta. 666 NU ESTE UN BASM!Asa cum Sfantul Pavel era un om invatat, dar nu credea inHristos,poate si dvs. sunteti la fel . Aveti potentialulintelectual de a exprima ceea ce un om fara carte nu poate. Fitiortodox! Refuzati noua carte de identitate electronica! Nu se poateplati Cezarului impozit utilizand-o. Ea este noul ban. Iar pe acestban sunt chipul si numele nostru, nu al cezarului.Nu putem dacezarului ce este a lui Dumnezeu!
Dincolo de problemele economice, se pregateste vanzarea sufletuluipentru crestinii ortodocsi care nu sunt informati corect declericii vanduti. Informati-i dumneavoastra.
Ma iertati si va multumesc pentru atentia acordata. DoamneAJUTA!

Răspuns C.T.P.:Cred, stimate d-le Branici, că în România (în Canada nu știu)există acum întruchipări ale diavolului mult mai periculoase decâtcartea de identitate electronică.

Radu Berciu wrote:

N-am răbdare să analizez mojiciile omului ăstuia.
Însă mi-e foarte clar faptul că el reprezintă cu mult pestejumătate din societatea în care am crescut. El e rodul acelorcartiere de țărani deveniți peste noapte muncitori pe șantierelesocialiste. El e reprezentantul acelor țărani de oraș care scăpândde dojeana satului și fără să aibă vreo apetență către respectulintrinsec ce stă la baza unei comunități numeroase, ajunge să-șidea frâu liber mojiciei, cum de altfel l-a catalogat concisregretatul domn Paler.
I-am auzit spunând „E unul dintre noi”. Au mare dreptate,președintele e chiar unul dintre ei. Dacă i-ai putea aduna șiîmpărții la numarul lor ți-ar da băsescu (cu b mic; la fel cainterjecția boc, băsescu a devenit un simbol al mediocritații). Șimă mir ca vițelul uitându-se la poarta nouă, dar uitându-mă la ei,cum nu înțeleg că toate probleme lor stau chiar în acel „e unuldintre noi”. În același mod în care fiecare încearcă „săvorbească”, „să pună o vorbă bună” la cineva pentru a-și ajutanepotul, nepoata, fiica, fiul, soția, cumnata etc. face și omu’ăsta cu apropiații lui (întrebat fiind dacă s-ar dezice de elenalui, el zicea că de oamenii loiali nu te dezici; oare a fost vorbade competență vreodată?). La fel cum dacă îl prinzi pe unul cuportofelul tău și îți zice „bine, mă’, am glumit, vroiam să văddaca ești atent”, spune și genul ăsta de om când e prins cu rața-ngură. La fel cum baiețașul de cartier se jură pe mă-sa, vine șiomul ăsta și spune că dacă ar încălca legea și pe mă-sa araresta-o. Și oricâte dovezi ale incompetenței și mitocaniei i-aiarăta mereu va putea să-ți spună senin că „mă-ta e curvă”, și că defapt tu ești de vină, și norodul va zice „da, luptă pentrunoi”.
L-am urât pe boc de pe vremea când mi-a stricat parcul de langăbloc, mi-a betonat bulevardul Eroilor, a impopoțonat TeatrulNațional și Catedrala Ortodoxă, a pus o fântână kitsh-oasă încentrul orașului … însă țăranii de oraș l-au votat, și l-auapreciat și încă îl apreciază. Pe ei ii mulțumește până la paroxismfaptul că acum dacă plouă nu au noroi sub cizme. Pe ei iimulțumeste faptul că au mall în oraș (e „cul”), cum n-am vazut sauauzit niciunde în lume. Lor le place dacă parcurile au devenit aleiplus jucării grotești plus bănci plus nisip și apoi puțină iarbă șicâțiva copaci (doar pentru gust). Lor le place „ce fain să vede”teatrul și catedrala noaptea, sau ce „faină” e fântâna de substatuia lui Avram Iancu. Și sunt prea mulți, măi, Popescule, suntprea mulți ca să le poată ține piept un grup de oameni care sechinuie să gândească.
Deocamdată am plecat în căutare de ceva mai bun, și cât mai departede oamenii aceia și de apucăturile lor de care foarte greu scap.Înapoi nu cred că mai vin, poate prin Europa de vest, și doar atâtatimp cât mai am motive să vin în vizită; dar motivele-mi suntpuține, și în vârstă.

Cu drag,
Radu Berciu

Răspuns C.T.P.:Nimic de adăugat

Bogdan Misăilă wrote:

O singura intrebare domnule C. T. Popescu: de ce nu exista inRomania, dupa douazeci de ani de „democratie”, o retea puternica de”think-tank”-uri care sa fi format o noua generatie de politicieni,juristi, lideri ai societatii civile? Oare, pentru ca nu suntem instare (prin formarea pe care amprimit-o) decat sa analizam, sa neconcentram toate energiile in „tehnica” despicarii firului inpatru, a batutului apei in piua pana la exasperare, nu sa sireactionam?

O zi buna,
Bogdan Misaila

Răspuns CTP: Pentrucă la noi, la mare preț, au fost și sunt tancurilepetroliere.

Lucian Dobrovicescu wrote:

Ce-i de facut?
Tara ta nu e cea in care te-ai nascut. Nu e nici cea in carelocuiesti sau cea care ti-a dat un pasaport. Tara ta e cea in carehotarasti sa ai copii.
Casa ta nu e cea in care stai. Casa ta nu e cea pentru careplatesti chirie sau rate, nu e nici cea in care urmeaza salocuiesti. Casa ta e cea pe care te hotarasti sa o lasi copiilortai.
Din casa mea si din casele voastre putem cladi un sat. Intre douasate care cred in aceleasi valori poate aparea o sosea si ele sepot astfel uni intr-o valoare inca si mai mare decat cele douaseparate: intr-o comuna. Din case construite langa alte case sioameni care se sincronizeaza intru valori apar rand pe rand,orasele, orase, regiuni si in sfarsit, o tara intreaga.
Dupa cum vedeti, e o intreprindere grea sa construiesti o tara, iarlimba comuna nu e in nici un caz de ajuns: e doar premizainitiala!
In cazul Romaniei, constructia a inceput tarziu, cam pe la 1848. Adurat cam 100 de ani, apoi tara a fost ocupata si a inceputdemolarea. Din 1947, Romania s-a construit pe sine clandestin,noaptea, indurand ziua demolarea sistematica ordonata decotropitori. Ca un muncitor bolnav silit sa se prezinte zilnic lalucru, Romania parea ca-si gasise un fragil echilibru, reusind saexiste cat de cat, insa in 1989 fabrica s-a inchis. Da,cotropitorii disparusera definitiv, bolnavul se putea recupera inliniste, insa o drama inca si mai mare pandea la coltul istoriei:cotropitorii lasasera in urma ceva bastarzi.
Acesti pui de catea au nume. Au averi, au fani, au chiar partide.Sunt mandrii fii ai parintilor lor, care au invatat ca un popor seconduce chiar cu un bici subtire, atata vreme cat acel popor sedetesta pe sine.
Cheia stapanirii maselor este distrugerea sistemului de valori siinlocuirea lui cu ceva ce tine cat mai mult de stomac + penis/vaginsi cat mai putin de creier si suflet. Umorile bat valorile sisecretiile bat conceptiile. Un popor preocupat de ce mananca si cef… uita sa fie popor si decade la rangul de populatie. Opopulatie inceteaza de a mai avea istorie si astfel, cei ce detincladiri si terenuri in mijlocul unei populatii devin ei insisiistorie. Din acea clipa nimeni si nimic nu le mai poate contestaposesia.
Din 1989 si pana in ziua de azi, romanii au continuat sa isiconstruiasca tara, asa cum au facut-o si stramosii lor. Romaniisi-au dat „buna ziua” unul altuia, si-au imprumutat carti si si-aucroit vise. Drama lor este ca bastarzii fostilor cotropitori aufacut „datoria” si au daramat de atunci si pana acum intr-un ritmincredibil.
De aceea scriu astazi acest text, pentru ca vad in jurul meu din cein ce mai multi oameni speriati, care scuipa pe tara lor crezandfals ca tara e de vina pentru ce li se intampla, uitand ca ei sunttara si ca toti suntem, de fapt, de vina.
Care este aceasta vina? Ei bine, ametiti de euforica libertate,n-am stiut ca vidul de putere naste monstii, uneori mai mari si maipericulosi decat cei ai unei dictaturi. Vina noastra este aceea dea nu fi stiut sa facem politica din prima secunda a democratiei.Iar vina democratiilor este aceea de a nu ne fi ajutat atunci candaveam mai mare nevoie de ele.
Dar sa ne intoarcem la vina noastra. O vina a cresterii, aadolescentei unui popor niciodata instruit suficient. A facepolitica nu este curvasarie, asa cum ne otravesc mintile bastarziisi copiii bastarzilor. A face politica este o datorie profilacticaa fiecarui cetatean.
Pare hilar? Da, pentru ca in cultura noastra noi am facut mereu hazde catavenci si de dandanachi, nedandu-ne seama ca, de fapt,situatia e disperata: nu exista nimeni in scena care sa merite safie ales. E ca si cum am fi pe puntea Titanicului si ne-am hlizi lacapitan si la ajutorul lui care, beti, s-ar batea sa conducapachebotul, ca intr-o comedie bufa. Da, situatia e hilara, insapachebotul goneste in noapte cu 25 de noduri si o carmeste canddreapta, cand stanga, dupa cum cei doi trag de timona. Iaraisbergurile sunt pe aproape.

Răspuns CTP:Nimic de adăugat

Morar Hadrian wrote:

„România din zi în zi mai vulgară e cea care l-a născut și l-acrescut pe dl. președinte.”
O propozitie de final exceptionala, sinteza zecilor de mii de orepierdute in scaune in fata camerelor de luat vederi in fatatelevizoarelor in fata calculatoarelor a ziarelor, toate exprimatecat se poate de clar in 18 cuvinte, 5 secunde de lectura.
Acuma ma pot uita linsitit la „Discovery” (defapt urmaresc doar”Tanase si Dinescu” livestream)
Morar Hadrian (bucatar in anglia cu masterat in limba si literaturagerman din europa de Sud-Est )

o zi buna!

Răspuns C.T.P.:Eu nu pot să mă uit liniștit la Discovery, din păcate.

Nucu wrote:

Acum multi ani cand luat de ambientul si instinctul politicradicalizat de amintiri teribile ale copilariei anilor „50,maturizarii si maturitatii pana in „89, ingrozit de un redivivus,am comentat virulent dar nu vulgar articolele dvs.,lucide sidemascatoare la adresa carmaciului de la Cotroceni.
Imi cer scuze pentru ce am scris atunci .Ati avut dreptate.
De la inginer la inginer amintesc ca in tot si in toate exista:buna masura si ca legile fundamentale se regasesc si respectaoriunde. Actiunea si reactiunea combinata cu legeagravitatiei……..in politica sunt inexorabile. Urmeazaprabusirea, dar cati vor ramane ca si tumori ascunse/latente intrupul si asa estropiat al unei natii inca crude in contextuleuropean.
Va rog sa primiti si sa acceptati scuzele mele, cu deosebitaconsideratie, Stefan Horia
P.S. se prefigureaza cea mai mare frauda informatica la proximelealegeri sau referendum, incontrolabila.

Răspuns C.T.P.:Nu trebuie să vă cereți scuze, domnule inginer. Și dvs. ațiavut dreptatea dumneavoastră atunci. Doar că trebuia să dați dreptde existență și părerii mele.

Pop Ion wrote:

Buna ziua, domnule Cristian Tudor Popescu!

Ca si d-voastra, sunt absolvent al Facultatii de Automatica siCalculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti.Stiu ca dupa terminarea facultatii, v-ati pus problema plecarii dintara, dar in cele din urma ati hotarat sa ramaneti aici. Regretativreo clipa ca nu ati plecat atunci? Daca ati fi mai tanar, atipleca acum? Sau poate gandul plecarii va framanta si pe d-voastrain aceste zile tulburi?
Imi pun aceste intrebari, intrucat in tara aceasta am senzatia canu poti trai decent. Esti fortat de concetateni sa iti incalciprincipiile sau daca faci dupa cum consideri, respectand principiielementare de bun simt, uneori esti privit ca un ciudat.
Problema aceasta ma framanta nu pentru ca nu as reusi sa gasescceva de lucru aici in domeniul care imi place, dar ma nelinistestece se intampla daca ajungi in spitale, ce se intampla in educatiesi ce se intampla in tara in general. La munca probabil voi gasi unjob „linistitor”, dar ca individ nu traiesti doar in birou.
Apreciez modul ingineresc in care vedeti problemele si citesc cumulta placere articolele d-voastra!

Cu respect,
un cetatean nelinistit!

Răspuns C.T.P.: Nucred că faceți parte dintre cei care se pot înstrăina cu success.Aceia nu se frământă înainte de a pleca.

Ciufu Florian wrote:

Dle Cristian Tudor Popescu

Am trecut cu privirea articolul dvs. de la prima pana la ultimasilaba si nu am reusit sa inteleg care ar fi calea de urmat (asacum vedeti dvs.). Poporul asta e satul sa auda constatari,concluzii sau avertizari. Da-ti solutii cand scrieti ceva. Dacaunul e ratacit cu mintea nu-i destul sa i-o spui, e cazul sa te puisi in pielea personajului. F. bine a procedat presedintele si euprocedam la fel in locul sau. Nu poti permite unei adunaturi degolani sa faca parte din institutia Politiei. Ce siguranta mai arepresedintele cand se poate trezi cu o calimara de cerneala in capnu din partea unui nebun cu culise ci din partea celor care ilacompaniaza ?
Romania nu are nevoie de micsorarea salariilor functionarilor ci detrierea cadrelor. Blaga sa-si semneze toate demisiile pt ca trebuiasa separe graul de neghina la vremea cand o trebuit. Politistilorar trebui sa le fie rusine caci sau umplut de drepturi si prestatiedin partea dumnealor ioc. Numai un exemplu. Stiati ca exista inRomania doua feluri de asigurati medical ? Cei ai MAI-MAPN sirestul. Daca aveti nevoie de un fotoliu rulant puteti astepta si 3ani sau mai bine la CNAS. Daca insa sunteti lucrator MAI se rezolvaindata, asa poate va faceti bine si ajungeti la miting sa strigatisi dvs. impreuna cu colegii „Iesi afara, javra ordinara !”
Criza este cel mai bun prilej de a eficientiza ceva : o activitate,un grup, o institutie, orice. Pleava se indeparteaza in vreme decriza. Boc sa fi fost, eu maream salariile la stat si taiam posturicu nemiluita (atentie insa, in calitate nu in cantitate). Cine astrigat „iesi afara, javra ordinara !” nu e demn sa poarte insemneoficiale pe care mai obisnuieste pe deasupra sa si le arunce pe josin public. E plina tara de „oameni de nadejde si la bine, dar maiales la greu…”
In ce-l priveste pe Basescu nu ar trebui sa fim surprinsi deatitudinea domniei sale caci el este „presedintele jucator”(noil-am validat a doua oara stiind deja asta).Ce vroiati sa zica caElena Ceausescu „mai copilasi, nu stiti ce faceti !”? Basescu ebarbat. E primul barbat in stat. Nu am dorit un diplomat laCotroceni caci altfel era Geoana acolo. Basescu a fost destepttinand cont ca pe astia nu putea sa-i palmuiasca pe rand ci doarsa-i persifleze ca majoritate. Bravo, dle Basescu ! Stam linistitiaici in Spania. Romania e pe maini bune.
Pana acum veneam la 4 luni in tara, din curiozitate sa vad daca s-aschimbat ceva. Apoi am inceput sa vin la 6 luni ca sa dau mai multtimp tarii noastre sa avanseze. Vad ca nici 6 luni nu ajung ca savezi ceva imbunatatit. Am sa vin o data pe an poate asa masurprinde schimbarea. Daca nu, vin la 5 ani poate asa s-o vedeaceva. Romania e precum Sodoma si Gomora. E cu neputinta sa gasestimai mult de 5 lucruri bune ca sa nu renunti la ea !

Răspuns C.T.P.:Dacă ceea ce vă îndeamnă să reveniți prin România ecuriozitatea, vă sfătuiesc să mergeți în Tibet sau înBali.

Tags:
×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide