Cum a ajuns în aer 70 la sută din pensia singurului român în spațiu. Lui Dumitru Prunariu nu i s-au găsit documentele justificative pentru perioada din Cosmos

Redactor:
Narcis Iordache
Cum a ajuns în aer 70 la sută din pensia singurului român în spațiu. Lui Dumitru Prunariu nu i s-au găsit documentele justificative pentru perioada din Cosmos
"Pe vremea lui Ceaușescu era un banc cu mine. Se zicea că atunci când cand m-aș fi întors din Cosmos aș fi fost întrebat: Prunariu, cum considerăm zilele alea de stat în Cosmos? Zile libere sau concediu fără plată?"

„Pe vremea lui Ceaușescu era un banc cu mine. Se zicea că atuncicând cand m-aș fi întors din Cosmos aș fi fost întrebat: Prunariu,cum considerăm zilele alea de stat în Cosmos? Zile libere sauconcediu fără plată?” Dumitru Prunariu face haz de necaz după ces-a trezit fără 70 la sută din pensie dintr-un motiv, spune el,halucinant: pentru cei trei ani cât s-a pregătit în URSS pentruzborul în spațiu și pentru călătoria în Cosmos în sine, nu existădocumente justificative luate în considerare la recalculareapensiei. Prunariu, care este general și pensionar militar, apovestit, miercuri seara, la Antena3, că a căutat prin toateunitățile militare pe unde a fost angajat hârtiile cerute, pe carele-a trimis apoi la minister.

• „Nu-mi face delocplăcere să abordez acest subiect. Am depus în luna decembriedocumentele de salarizare pe care le-am avut de la începutulcarierei mele și acum, în ianuarie, pensia mi-a venit 30 lasută din valoarea pe care am avut-o în decembrie. Nu știudacă au fost luate în considerare acele documente. Știu că anumitedate lipsesc, adică exact perioada în care am fost în pregătirepentru spațiul cosmic. Nu s-au găsit documentele din momentul încare am intrat în aviația militară, din 13 martie 1978, până cândm-am întors din pregătire timp de trei ani de zile din orășelulstelar și mi-am început activitatea oficială la comandamentulaviației militare. Doar de atunci mi se găsesc salarizarea șidocumentele justificative”.

Întrebat ce pensie are, Prunariu a precizat că, după tăiere, cei-a rămas îi ajunge să plătească două luni întreținerea la bloc. Ela precizat că beneficiază și de un salariu de cercetare, fiindangajatul unei asociații științifice care are contract cu AgențiaSpațială: „Am ieșit la pensie ca să-mi păstrez și pensia militară,și salariul. Eu am luat anii trecuți un credit să cumpăr unapartament, pe care se duceau două treimi din salariu. O parte dincredit îl compensam din pensie”.

Mai multe despre pensionarea lui Dumitru Prunariu AICI

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul și singurulromân care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat lamisiunea Soiuz 40, din cadrul programului spațial „Intercosmos” șia petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. A zburat în spațiu alături de astronautul sovietic LeonidPopov. După Revoluție a fost secretar de stat și șef al Departamentului Aviației Civile,între anii 2004-2005 a fost ambasador la Moscova, iar în ultimaperioadă a condus Agenția Spațială Română.(F.N.)

Inchide