Cum a ajuns România țara de refugiu a celebrităților. Un jurnalist, într-un popular ziar britanic: „Ai senzația că te întorci în timp cu 100 de ani”

Redactor:
Ramona Loznianu
Maramureșul, care se întinde din Transilvania până la granița cu Ucraina, a devenit în mod neașteptat unul dintre locurile preferate ale celebrităților din Marea Britanie

„Doi cai de culoarea castanei mă trag într-o căruță mare încărcată cu fân și pare că sunt capabili să treacă peste orice obstacol. Nu aș fi crezut că pot merge astfel pe un drum cu șleauri adânci și bolovani uriași? Acesta este modul de a călători în Maramureș”, scrie Nick Maes, autorul articolului publicat azi de DailyMail.

Maramureșul, care se întinde din Transilvania până la granița cu Ucraina, a devenit în mod neașteptat unul dintre locurile preferate ale celebrităților din Marea Britanie. Celebrul designer de decorațiuni interioare Nicky Haslam și-a cumpărat de curând o casă aici, iar admirația prințului Charles pentru aceste locuri este deja proverbială.

„Și acum știu de ce”, notează Maes. Zona este frumoasă, iar stilul de viață al țăranilor încântător. „Fânețele pline de orhidee sălbatice rare se întind până la dealurile împădurite, ritmul vieții este foarte lent, iar senzația de a scapa de tot și de toate este copleșitoare”, scrie jurnalistul.

„Am crezut că m-am întors cu 100 de ani în timp când m-am întânit cu patru ciobani care mulgeau oile sub un umbrar. Câinii lor mari m-au privit cu precauție, dar eu am fost cel rezervat – acești câni sunt făcuți pentru a se lupta cu lupii. Poate că sunt drăguți, dar nu sunt făcuți pentru a fi mângâiați”, scrie Maes.

„Ciobanii și-au făcut treaba repede și într-o oră obținuseră elementul de bază pentru brânză. Odată treaba terminată, m-au invitat să iau prânzul cu ei: sarmale, gogoși și băutura locală – țuică de mere”, povestește jurnalistul, plăcut impresionat în egală măsură de ospitalitatea localnicilor și a licorii tradiționale pe care a gustat-o.

De asemenea, Maes consemnează cu aceeași uimire că satul în care a stat, Breb, are 19 „mini-distilerii”, fierari, potcovari și un țesător – ale cărui țesături strălucitoare îi decorau camera, în care „draperiile puternic colorate și pernele m-au făcut să mă simt ca în caravana unor țigani”. Autenticitatea locului merge până la toalete, care sunt moderne. „Nu ți se cere să trăiești viața grea a localnicilor”, scrie jurnalistul.

Micul sat Săpânța găzduiște „cel mai intrigant” loc: cimitirul vesel, pictat în culori vii și ale căror pietre de mormânt spun povestea celor înmormânți acolo, într-o manieră umoristică.

Jurnalistul recomandă și vizitarea bisericilor din această zonă.

Chiar dacă nu este un loc ideal pentru cumpăraturi sau experinențe culinare sofisticate, Maes spune că nu s-a plictisit deloc, iar prețurile practicare de localnici au fost o plăcută surpriză.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide