Cum a ajuns stadionul „Lia Manoliu” SĂ COSTE APROAPE DE DOUĂ ORI MAI MULT decât valoarea inițială. Lecția britanică

Cum a ajuns stadionul „Lia Manoliu” SĂ COSTE APROAPE DE DOUĂ ORI MAI MULT decât valoarea inițială. Lecția britanică
Bugetul pentru ridicarea stadionului "Lia Manoliu" a fost inițial de 119 milioane de euro. Acum, când este la stadiul de finisări, costurile au ajuns la 213 milioane de euro, o depășire de buget de 94 de milioane de euro.

Bugetul pentru ridicarea stadionului „Lia Manoliu” a fostinițial de 119 milioane de euro. Acum, când estela stadiul de finisări, costurile au ajuns la 213 milioanede euro, o depășire de buget de 94 demilioane de euro.
Bugetul pentru ridicarea Stadionului Olimpic din Londra a fost de552 de milioane de euro, din care s-au cheltuit,efectiv, 540,5 milioaneo economiebugetară de 11,5 milioane de euro.
Ambele stadioane au avut la dispoziție 36 de luni pentrufinalizarea construcției. Britanicii au terminat treaba în 35 deluni. Pentru „Lia Manoliu” termenul de predare s-a prelungit la 42de luni și nu se știe dacă va fi respectat.
Stadionul Olimpic din Londra are 80.000 de locuri. Stadionul „LiaManoliu” va avea, la finalizare, 55.000.

Stadionul „Lia Manoliu”- de la proiect la munca de teren

În aprilie 2007, când primăria semna acordul de construire cudezvoltatorul Max Bogl&Astaldi, proiectul primea un buget de489 de milioane de lei (aproximativ 119 milioane de euro).Stadionul ar fi urmat să aibă o capacitate de 50.300 de locuri, iarduratea realizării a fost stabilită la 36 de luni.

Inițial, urma ca gazonul stadionului să rămână neschimbat, avândîn vedere că abia fusese refăcut în anul 2005. Pe măsură ceconstrucția se derula, însă, s-a constatat că pânza freatică de subarenă se infiltrase în terenul de joc, astfel încât s-a luatdecizia de a se construi un nou gazon, cu 1,7 metri mai ridicatdecât cel vechi.

Pentru acest lucru s-a făcut un act adițional,bugetul fiind completat cu 7,5 milioane de lei (2,25 milioane deeuro).

Tot în timpul construcției, proiectul s-a modificat din nou,luându-se decizia de a se mai adăuga 5.000 de scaune la stadion. Deasemenea, s-a renunțat la ideea de a fi acoperite doar tribunelestadionului și s-a optat pentru o copertină care să poată acoperitot terenul.

VEZIAICI CUM ARATĂ STADIONUL NAȚIONAL dinBUCUREȘTI

Pentru acest lucru s-a mai întocmit un actadițional, care a mai adus 100 de milioane de lei(aproximativ 25 de milioane de euro) la buget.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Pentru că normele declasificare a stadioanelor au fost schimbate de UEFA, construcția atrebuit să fie îmbunătățită. Numărul de locuri destinate preseiscrise și audiovizuale a trebuit să fie suplimentat. De asemenea,au fost construite grupuri sanitare și spații comercialesuplimentare. De asemenea, va trebui să se sistematizeze accesurileauto și pietonale, drumurile și a sistemul de iluminat. Mai suntnecesare un centru de comandă și control, un sistemelor desupraveghere video și sonorizare în exterior, dar și introducereasistemului de control, acces și ticketing. Toate aceste lucruri aufost asigurate printr-un alt act adițional, care amai adus 138 de milioane de lei (33,5 milioane de euro) la buget.Astfel, în prezent, costul construcției se ridică la 736 demilioane de lei. Acestor costuri li se adaugă și cele ale altorcontracte legate de stadion privind arhitectura urbanistică,înlocuirea conductelor din zonă, refacerea carosabilului,consultanță, parcare subterană etc care se estimează că vor costaîn jur de 35 de milioane de euro.

Modelulbritanic

În Marea Britanie, constructorii Stadionului Olimpic din Londrasărbătoreau, ieri, aplicarea ultimei parcele din gazon. Stadionulde 80.000 de locuri, care va găzdui Jocurile Olimpice din 2012, afost ridicat în doar trei ani, cu o lună mai puțin decât sepreconiza. De asemenea, s-au economisit 11,5 milioane de euro,arena costând 540,5 de milioane de euro.

LONDRA BUCUREȘTI
Capacitate: 80.000 locuri

Capacitate: 55.000 locuri

Valoare inițială: 552 mil.euro Valoare inițială: 119 mil. euro
Valoare finală: 540,5 mil. euro Valoare finală: 213 mil. euro
36 luni 42 luni
  • „Este o nouă bornă fantastică în pregătirile noastre pentru JOdin 2012. Faptul că am terminat stadionul încadrându-ne în termenși în buget dovedește încă o dată că noi merităm să găzduim cel maiimpresionant spectacol de pe Pământ”, a declarat primarul Londrei,Boris Johnson. El a precizat că Londra are un „avantaj fantastic”față de alte orașe care au găzduit JO de-a lungul timpului, cum arfi Barcelona, Sydney sau Atena. 5.000 de muncitori au lucrat timpde 1.000 de zile, pentru ca arena să fie gata la timp. Singurullucru care îi mai lipsește noului stadion sunt pistele de atletism.Acestea nu au fost încă puse, pentru că ar fi fost distruse demacaralele care au stat până ieri în incinta stadionului.
ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide