Cum a fentat statul FMI-ul: și-a amânat datoriile din 2009 în 2010

Cum a fentat statul FMI-ul: și-a amânat datoriile din 2009 în 2010
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 29/04/2012, 03:25

Statul a cheltuit în 2009 cu 8,5 miliarde de euro mai mult decâtși-a permis, încheind anul cu un deficit bugetar de 7,2% din PIB,față de 7,3% din PIB, cât îi dădea voie acordul de finanțareîncheiat cu FMI. Oficial, România a respectat ținta convenită cuFondul, chiar dacă la o distanță de doar 0,1 procente, adicăaproximativ 120 milioane de euro. În realitate, acesta nu estedeficitul bugetar adevărat al economiei românești. Este suficientsă fie luate în calcul datoriile statului către mediul privat, darși cele ale companiilor de stat către buget, amânate pentru acestan. De exemplu, dacă la finele anului trecut statul le-ar fi plătitpatronilor cele 382 de milioane de euro datorate din rambursareaTVA, cu siguranță nu ar mai fi respectat ținta de deficit bugetar,pentru că ar fi depășit acea marjă de siguranță de 0,1 procente. Lafel și în cazul companiei Bechtel, care ar fi trebuit să primeascăde la Ministerul Transporturilor în jur de 200 de milioane de euroîn contul lucrărilor efectuate la autostradă. Însă cel mai maredatornic la stat este poate chiar statul. Conform unei analizerealizate recent de Gândul, doar cele zece companii monitorizate deFMI aveau la finele anului datorii cumulate la bugetul de stat de1,3 miliarde de euro.

Șerbănescu: România a acceptat un deficitneinspirat

România a ajuns la un deficit bugetar de 7,2% din PIB în 2009 încondițiile în care veniturile statului au scăzut cu 5,4% din PIBfață de 2008, în timp ce cheltuielile au urcat cu 1,4%, conformexecuției bugetare la finele anului trecut. „Era de așteptat acestlucru, pentru că s-a acceptat un deficit neinspirat și atunci, înbaza acestei acceptări și în ciuda scăderii veniturilor, au crescutcheltuielile. Deși era firesc ca fiind an de criză, o parte dinscăderea veniturilor să fie suportată de scăderea de cheltuieli.Însă aici a fost un târg, iar un rol a avut și FMI”, a declaratpentru Gândul analistul economic Ilie Șerbănescu. În 2009, Românias-a trezit cu vistieria sărăcită de criză, din cauza reduceriiactivității economice, a consumului și a schimburilor comerciale.În consecință, încasările din taxele vamale au scăzut cu 31,9% fațăde anul anterior, cele din TVA, cu 16%, în timp ce din impozitul peprofit, statul a primit cu 8,9% mai puțin. Aceste reduceri au fostparțial compensate de creșterea încasărilor din impozitul pe venitcu 0,3%, accize cu 14,2% și impozite și taxe pe proprietate, cu3,8%.

Bugetul României, neajustat la stareaeconomiei

În schimb, într-un an în care ar fi trebuit să strângă drasticcureaua, statul a cheltuit cu 1,4% mai mult decât în 2008. Deși aucrescut cu numai 2,4%, până la circa 11 miliarde de euro,cheltuielile statului cu salariile bugetarilor au avut anul trecuto pondere de 9,2% din PIB, mai mare decât cea din 2008, când a fostde 9,1% din PIB. Și la asistență socială, autoritățile au cheltuitanul trecut cu 2,3 miliarde de euro mai mult decât în 2008,respectiv 15 miliarde de euro, cu 18% mai mult decât în 2008. Astaîn timp ce din contribuțiile de asigurări sociale, statul a adunatcu aproape 260 milioane de euro mai puțin decât în 2008, respectiv11,26 miliarde de euro.

Ilie Șerbănescu este de părere că toate aceste cifre reprezintăexpresia unei neajustări a bugetului la starea economiei. „Aceastăajustare este amânată și va fi făcută la un moment dat, dar lacosturi din ce în ce mai mari”, spune el. În 2009, statul le-aplătit bancherilor pentru dobânzi 1,41 miliarde de euro, cu 66% maimult decât în 2008. În 2011, România ar putea schimba tipul deacord cu FMI din stand-by, care prevede primirea unor sume de banide la Fond, în „precautionary”, care impune doar respectareaanumitor cerințe ale instituției internaționale, după cum a anunțatrecent ministrul Finnațelor. Economiștii se tem însă de un nouacord, declarația lui Vlădescu nefiind altceva decât o pregătire aterenului.

INFO PLUS:

În „anul investițiilor” s-a investit mai puțin decât în2008

5,43 miliarde de euro a investit statul în economie în 2009,față de 7,26 miliarde de euro în 2008, scăderea în lei fiind de13,3% față de anul anterior.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ministrul Educaţiei, mesaj clar despre TESTAREA elevilor! Ce se va întâmpla în şcoli
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce trebuie să faci dacă vrei să renunți la polița RCA de la City Insurance
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei