Cum a fost exmatriculat elevul Platon dintr-a XII-a pentru că a fotografiat și a publicat imagini din viața liceului. Profesorii au considerat SCANDALOASĂ ACEASTĂ GALERIE FOTO:

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 23:10

Tudor Platon, elev în clasa a XII-a la Liceul Informatic dinPiatra Neamț a fost exmatriculat pentru că și-a fotografiat colegiifumând sau jucând cărți după orele de curs.

Fotografiile au fost făcute în cadrul unui proiect pentru”Grădinița de Fotografie Documentară Oskar”, un curs paralel urmatde Tudor Platon. Elevul spune că a avut acordul verbal alprofesorilor pentru realizarea proiectului, însă, în momentul încare fotografiile au fost publicate, profesorii l-au acuzat că adenigrat imaginea liceului.

Tudor a retras fotografiile de pe site-ul „Grădiniței deFotografie” însă, după două săptămâni, atât el, cât și cinci colegicare apăreau în fotografii au fost mutați disciplinar la alt liceu.Profesorii liceului de informatică au motivat gestul spunând căfotografiile au fost regizate, iar cele în care apar și profesoriiau fost realizate fără acordul lor.

„Am vorbit cu profesorii, dar n-am cerut un acord scris și deaici au apărut complicațiile”, a declarat Tudor Platon pentrugândul. Tudor susține cănu a regizat nimic, iar cât timp a realizat fotografiile toatălumea, inclusiv profesorii, știau ceea ce face.

„Nu sunt regizate, am fotografiat doar ceea ce fac ei. Ei rămândes… rămâneau, că acum au fost dați afară… Rămâneau după ore șijucau poker. Sau fumau în subsolul clădirii… Nu eram eu nebunsă-i târăsc în subsolul clădirii și să le fac poze cu țigările…Nu-i nimic regizat, mai ales că proiectul a fost făcut pentru oșcoală documentară. Asta s-a întâmplat, asta am fotografiat”, spuneTudor.

Elevul adaugă că ar fi fost aproape imposibil ca profesorii sănu știe că sunt fotografiați, având în vedere natura șidimensiunile aparatului pe care l-a folosit.

„Fotografiile le-am făcut cu un aparat Cannon 40 D. Face multzgomot când declanșează și mai e și foarte mare. Nu se putea facealtfel. Am vorbit cu profesorii, cel puțin la ora de informatică măplimbam cu aparatul prin clasă și mă lăsau să fac fotografii”,povestește Tudor.

Cum au reacționatprofesorii:mutare discipinară votată în unanimitate

Când fotografiile au fost publicate, profesorii au reacționatnegativ și i-au cerut să le retragă. Deși s-a conformat, după douăsăptămâni, atât Tudor, cât și colegii suprinși în poze au fostmutați disciplinar în urma unei hotărâri a ConsiliuluiProfesoral.

„Motivul a fost acela al atitudinii sale în raport cu profesoriiși elevii”, spune Inspectorul Școlar General din Piatra Neamț,Georgeta Luminița Vîrlan.

„În Consiliul de Administrație al liceului decizia de mutaredisciplinară s-a votat în unanimitate. Au fost doar două abțineri,cea a reprezentantului elevilor și a directoarei”, spune LuminițaVîrlan, adăugând că, în calitate de inspector școlar, nu a pututtrece peste decizia colegilor săi profesori.

„Am văzut și eu fotografiile, și, atât cât contează, talentulsău a câștigat în mine un admirator. Am vorbit cu Tudor și știu căeste un elev peste medie”, a declarat Luminița Vîrlan pentrugândul.

„Sunt surprins, nu neapărat dezamăgit de reacția profesorilor.Nu mă așteptam să mă dea afară. Le-am spus că eu pot să am o opiniedespre școală pe care sunt liber să o exprim. Nu a înțeles nimeni.Am citit regulamentul școlii, am citit regulamentul de la ministerși nu am dat de nicio lege în care mi se interzice să denigrezimaginea școlii. Oricum, nu la asta m-am gândit. N-am avut așa cevaîn cap.
M-au dat afară din școală pentru că am fotografiat în școală fărăacordul lor. Din păcate acordul fusese doar verbal, nu m-am gânditsă îl cer și în scris”, spune Tudor Platon.

Radu Sigheti: „Aceastădecizie mi se pare obtuză și neadecvată timpurilor în caretrăim”

Cazul lui Tudor Platon a atras și atenția AsociațieiFotografilor de Presă din România. Președintele de onoare, RaduSigheti a văzut fotografiile lui Tudor și s-a arătat surprins dedecizia liceului.

„Nu găsesc nimic defăimător pentru o instițuție de învățământ.Tudor a documentat viața elevilor și școala într-un mod foarterealist, din interior, poate chiar mai bine decât ar putea unfotograf venit din afară. Școala respectivă ar trebui să apreciezeși să se mândrească cu un asemenea elev, nu să-l exmatriculeze”, adeclarat Radu Sigheti pentru gândul.

Sigheti crede că fotografiile ar fi putut cu greu fi făcute fărăștiința profesorilor.

„Faptul că a fotografiat în clasă din perspectiva unui elev carestă în bancă adaugă veridicitate imaginilor care sustin foarte clarpunctul de vedere al elevului. Unele din imagini pot părea ca fiindrealizate fără știința celor fotografiași, dar mă îndoiesc de acestlucru deoarece se pare că aparatul folosit a fost unulsemi-profesional care face destul zgomot și prin dimensiunile luinu prea poate fi ascuns”.

Fotografiile au fost văzute și de unul dintre câștigătoriiprestigiosului concurs World Press Foto.

„A făcut o treabă foarte bună arătând viața de zi cu zi aelevilor din România. Nu e o viziune simplistă, este ceva foartecomplex pentru cineva de vârsta lui. Dacă profesorii nu suntpregătiți să accepte realitățile trăite de elevi și preferă săcreadă că ele nu există, înseamnă că aceștia sunt mai preocupați dereputație, decât de binele elevilor lor”.

Radu Sigheti solicită ministerului să-l repună în drepturi peTudor Platon.

„Această decizie mi se pare obtuză și neadecvată timpurilor încare trăim. Aș dori ca școala respectivă, Inspectoratul Județeansau Ministerul Învățământului să interpreteze și să judece corectacest reportaj și să-l repuna în drepturi pe acest elev care nu afăcut nimic altceva decât ceea ce face orice jurnalist saufotoreporter, a spus adevarul”.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Pedeapsa cu ÎNCHISOAREA pentru cei care falsifică certificatele covid! Anunţul tocmai a fost făcut
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Pedeapsă grea primită de șoferița din Buzău care a lovit intenționat un polițist pe motocicletă....
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Bianca Drăgușanu dă de pământ cu Claudia Pătrășcanu! Ce a putut să spună. Scandal monstru
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021