Cum A FOST FURAT filmul 3D care prezintă CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 25/04/2012, 03:18

Un filmuleț „furat” din arhiva firmei de arhitectură ce execută proiectul Catedralei Mântuirii Neamului era cât pe ce să nască un conflict între Patriarhie și respectiva societate băcăuană. Clipul prezenta o simulare a viitorului ansamblu arhitectural ce se ridică pe Dealul Arseleanului, la doi pași de Parlament. Un tur virtual în care privitorul putea vizita întregul complex religios, estimat la 200 de milioane de euro, și întins pe cinci hectare, respectiv catedrala, plus cele patru case ale Sfinților Apostoli Andrei, Petru, Pavel și Luca, fiecare cu funcțiunea ei.

Foto: Cristina Nichituș

Ochiul dornic să înțeleagă cât mai multe din mărețul edificiu, prezentat sub formă de machetă, putea vedea în simulare și un heliport, care însă n-a fost prevăzut pe planșeta inițială. Licență artistică venită de la constructor sau detaliu cerut de BOR?

Cum a ajuns heliportul în clipul de prezentare

Contactat de gândul, șeful biroului de presă al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica afirmă că filmulețul care circulă pe YouTube cu respectivul tur virtual al catedralei nu este cel real. „Nu acesta este clipul oficial. Patriarhia va prezenta un film oficial la sfârșitul acestei luni”, a declarat Stoica.

Părintele Constantin Stoica: „Vom prezenta filmulețul oficial la finalul lunii octombrie”. Foto: Cristina Nichituș

Mai mult, reprezentantul BOR a precizat că responsabilă cu postarea respectivei filmări pe canalul online nu e instituția. Părintele are o explicație și pentru heliportul ce apare în clip și spune că acesta n-a fost prevăzut în proiectul inițial. „E o propunere a arhitectului, ce l-a gândit amplasat în apropierea unei clădiri din ansamblu, mai exact lângă centrul social medical, Casa Sfântului Apostol Luca. Repet, e o propunere a arhitectului, nefiind prevăzut în proiectul inițial. Așteptați să vedeți filmul oficial, pe care îl vom face public la sfârșitul acestei luni”, conchide Constantin Stoica.

Și totuși, cum a ajuns filmulețul respectiv pe YouTube? Explică arhitectul Amaiei Constantin, șeful societății Vanel Exim, care a câștigat proiectul catedralei Mântuirii Neamului. El spune că a existat inițial un astfel de clip – „de lucru, o simulare”, dar că filmarea a dispărut din computer. „A fost descărcat fraudulos”, afirmă pentru gândul arhitectul Amaiei. „A fost cineva de la noi, altfel nu-mi explic”, mai spune Amaiei.

„Noi am văzut și am cerut să fie scos de acolo”, mai spune arhitectul din Bacău punctând că e o acțiune „ilegală”. Întrebat cum a ajuns heliportul în filmuleț, Constantin Amaiei mărturisește că e doar „o propunere”. Una născută din necesități – „pentru urgențele din spital” și venită „firesc, din discuțiile cu medicii”.

„E vorba de o propunere; să fie heliport lângă centrul medical, pentru intervenții, pentru urgențele din spital. A venit de la medici”, mai spune arhitectul.

Cere și el răbdare însă și spune că Patriarhia va veni cu un film oficial, nu înainte de a spune că „frauduloasa” urcare pe intenet a clipului „era să nască neînțelegeri” între consorțiul băcăuan de proiectare și Biserica de la București.


Loterie națională pentru construirea Catedralei Mântuirii. Cum va strânge Patriarhia 200 de milioane de euro

Galerie FOTO: AU ÎNCEPUT LUCRĂRILE LA CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Patriarhia face colectă publică să strângă peste 200 de milioane de euro


Ce arată de fapt filmulețul postat pe YouTube

Imagini cu complexul arhitectural din 13 Septembrie, plus informații precum lungimea, lățimea ori capacitatea diferitelor obiective sunt câteva dintre detaliile ce apar în clipul postat pe internet, girat la final de consorțiul de proiectare, respectiv societățile Vanel Exim, Altfel Construct și Aircontrol Systems.

Potrivit filmulețului, complexul din Dealul Arsenalului cuprinde Catedrala Mântuirii Neamului, o casă pentru pelerinii clerici (Casa Sfântului Apostol Andrei), o alta pentru pelerinii mireni (Casa Sfântului Apostol petru), un centru cultural misionar (Casa Sfântului Apostol Pavel) și un spital – centrul social medical Casa Sfântului Apostol Luca.

Vezi aici filmul 3D „neoficial” care prezintă Catedrala Mântuirii Neamului

Dacă viitoarea catedrală a Neamului, înaltă de 120 de metri și lată de 70, va putea strânge laolaltă 5.000 de suflete, casele pelerinilor vor adăposti fiecare câte 90. E drept, ambele sunt prevăzute cu câte o sală polivalentă ce are capacitate de 150 de locuri, dar și o sală de mese pentru o sută de oameni. Polivalentă are și catedrala, de fapt două, cum viitorul edificiu va dispune și de galerii, spații de expoziție și circuit de vizitare. La Casa Sfântului Pavel va fi o Aula Magna, mai multe săli de cursuri și seminarii, o bibliotecă și spații expoziționale, în timp ce lăcașul patronat de Sfântul Luca va găzdui cabinete de consultați, o unitate de primiri urgențe, un bloc operatorși un staționar cazare pentru suferinzi și bătrâni.


S-a construit 3% din Catedrala Mântuirii Neamului

Până la prezentarea simulării oficiale a complexului arhitectural, la Catedrala Mântuirii Neamului au început lucrările de construcție. Potrivit site-ului construimcatedrala.ro, până în prezent s-a ridicat 3% din viitoarea biserică. Bănuți sunt: de la credincioși, din donații, dar și de la stat, doar guvernul alcând 2,3 milioane de euro pentru construcție.

De altfel, cine vrea să doneze o poate face și online, ori prin sms. Ambele opțiuni sunt prezente pe site. Darul credincioșilor pentru eternitate, cum este sloganul, poate valora 5 euro, 10 sau 20 euro, existând și opțiunea „Pot să ajut mai mult”. Astfel, într-un câmp special semnalizat, credinciosul își poate trece singur obolul, în euro. Pentru cei care au mai puțin există varianta donației prin sms, la numărul scurt 857. Echivalentul a 2 euro.

Până în prezent s-au înregistrat 191 de donatori online, potrivit aceleiași surse. De altfel, donatorii online primesc și un certificat din partea Patriarhiei Române.

Așa arată un certificat de donator al campaniei de donație online

Mai mult, numele lor va fi pomenit de preoți în timpul Sfintei Liturghii și la alte slujbe ale Bisericii. „Preoții se roagă stăruitor pentru fericiții și pururea pomeniții ctitori ai bisericii respective, dacă au construit ziduri materiale, pământești și trecătoare, ei primesc daruri cerești netrăcătoare și se bucură de pomenire veșnică”, se precizează pe respectiva pagină de web.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii