Cum a vrut Guvernul Boc să „naționalizeze” pensiile private

Redactor:
Vlad Mironescu
Cum a vrut Guvernul Boc să „naționalizeze” pensiile private
Adevăratul motiv al discuțiilor aprinse dintre FMI și Comisia Europeană, pe de o parte, și Guvernul român, pe cealaltă, nu a fost OUG 50, așa cum a părut în urma declarațiilor publice, ci dorința cabinetului Boc de a "naționaliza" pensiile private, respectiv de a renunța la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), după cum au declarat pentru gândul surse participante la discuțiile oficiale.

Adevăratul motiv al discuțiilor aprinse dintre FMI și ComisiaEuropeană, pe de o parte, și Guvernul român, pe cealaltă, nu a fostOUG 50, așa cum a părut în urma declarațiilor publice, ci dorințacabinetului Boc de a „naționaliza” pensiile private, respectiv de arenunța la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II),după cum au declarat pentru gândul surseparticipante la discuțiile oficiale. Guvernul a explicat că estenevoie de această măsură pentru a suplimenta fondurile alocate anulviitor investițiilor.

„Răspunsul FMI și al CE a fost că cererea Guvernului Românieieste inac-ceptabilă. Atât Fondul cât și Comisia însă au acceptat cafondurile destinate investițiilor să fie alocate, prin buget, înprima jumătate a anului. În cazul în care banii vor fi cheltuițicum trebuie, cei doi parteneri externi s-au angajat să ajuteGuvernul să suplimenteze aceste fonduri și pentru al doileasemestru din 2011”, au declarat pentru gândul surse oficialeparticipante la discuții. O decizie similară a fost luată înUngaria, de către guvernul condus de Viktor Orban, care a anunțatrenunțarea la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II),pe o perioadă de 14 luni. Din contribuțiile de asigurări sociale(CAS) de 9,5% datorate de către salariații din Ungaria, 8% sunttransferați în conturile fondurilor de pensii obligatorii. Măsuraar fi urmat să aducă un surplus bugetar de circa 150 de milioane deeuro lună de lună.

Renunțarea la Pilonul II ar fi afectat peste 5 mil. depersoane

Dacă propunerea Guvernului de la București ar fi fost pusă înpractică, statul român ar fi obținut prin renunțarea la Pilonul IIcirca 370 de milioane de euro pe an, prin redirecționarea celor2,5% din venitul brut al angajaților de la pensiilor privateobligatorii către bugetul statului.

Economiștii susțin că, dacă ar fi fost pusă în practică, cerereaGuvernului ar fi avut un impact dramatic asupra celor 5,1 milioanede români care cotizează acum la acest sistem de pensii. „Dinpunctul de vedere al celor care lucrează acum impactul ar fi fostunul dramatic și nu este nicio exagerare. Peste 15-20 de ani s-arfi ajuns în situația ca, dată fiind structura vârstelor dinRomânia, să nu fie suficienți bani pentru a le oferi angajaților deastăzi, viitori pensionari, un venit garantat decent doar prinsis-temul de pensii de stat”, a declarat pen-tru gândul RaduCrăciun, director de investiții Eureko Pensii. „Este foarte clar:sistemul de stat nu poate peste 15-20 de ani să furnizezebeneficiarilor pensii decente. Este nevoie de pensiile private, fiecă este vorba despre Pilonul II sau III, pentru a compensa, petermen lung, acest lucru”, a adăugat el.

Reprezentanții sistemului de pensii private din România susțincă actuala contribuție către Pilonul II, de 2,5% pe lună, este șiașa prea mică pentru a garanta un venit satisfăcător după ieșireala pensie. În momentul de față peste 5,1 milioane de români auconturi de pensii private obligatorii, valoarea totală a banilorstrânși din 2007 până în prezent fiind de aproape un miliard deeuro.

Alți economiști, cum ar fi Matei Păun, managing partner BACInvestment, atrag în același timp atenția că intervențiile FMI șial CE în deciziile interne ale României încep să fie din ce în cemai dese. „Merită subliniat că, indiferent că este o idee bună saunu, aceasta nu este treaba FMI. De fiecare dată Fondul și Comisiaau declarat că pe ei îi interesează respectarea anumitor indicatorimacroeconomici și că felul în care România respectă aceste pragurieste în totalitate în curtea Guvernului”, ne-a declarat el.

ANUNȚBugetul pe 2011 așteaptă Legea Salarizării

Bugetul pe anul viitor este definitivat, după cum a anunțat luniministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu. Există însă oproblemă: Legea Salarizării încă nu a fost adoptată. „Am finalizatbugetul, așteptăm Legea Salarizării unitare, este încă înnegocieri”, a declarat Ialomițianu înaintea ședinței BPN al PDLcare a avut loc luni. Conform Strategiei Fiscale, bugetul pe anulviitor a fost fundamentat pe o creștere economică de 1,5% din PIB,un deficit bugetar de 4,4% din PIB și cheltuieli de personal înscădere.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide