Cum ai putea intra la facultate CHIAR DACĂ NU AI LUAT BACUL. Parlamentul va dezbate posibilitatea introducerii în universități a anului pregătitor. EXCLUSIV

Redactor:
Raul Florea
Cum ai putea intra la facultate CHIAR DACĂ NU AI LUAT BACUL. Parlamentul va dezbate posibilitatea introducerii în universități a anului pregătitor. EXCLUSIV
Elevii care au picat bac-ul ar putea fi înscriși în universități prin intermediul anului pregătitor

Zecilor de mii de absolvenți de liceu care au picat bacalaureatul din acest an li se pregătește o a doua șansă pentru a urma studii universitare. O inițiativă-fulger de amendare a Legii Educației, depusă miercuri în parlament, prevede posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre cei care nu au diplomă de bac.

Proiectul ce aparține senatorului PSD Ecaterina Andronescu acordă dreptul tuturor absolvenților care nu au obținut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum șapte să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc, astfel încât până la bacalaureatul de anul viitor să beneficieze de un an pregătitor. Practic, după parcurgerea acestei etape, elevii vor da din nou bacalaureatul, iar în caz de reușită vor avea echivalate creditele de studiu trecând astfel direct în anul II.

Dacă, în schimb, nici în vara anului viitor nu vor reuși să obțină note de trecere la toate probele bacalaureatului, atunci nu vor mai avea decât o variantă: urmarea unei școli postliceale.

Căci, pe lângă portița pe care o crează celor care au obținut medii peste șapte, inițiativa fostului ministru al Educației îi are în vedere și pe absolvenții cu rezultate sub-medie. Concret, textul face referire la reînființarea școlilor postliceale și la formarea profesională prin ucenicie. Astfel, atât cei care la examenul din acest au obținut o medie sub șase, cât și cei care nu vor reuși la finalul anului pregătitor să treacă de toate probele, ar avea asigurat un loc în respectivul ciclu de studii. Mai mult, documentul prevede posibilitatea ca absolvenții de liceu care au dobândit competențe practice să susțină gratuit un examen în urma căruia să dobândească un certificat de calificare, menit să le servească la angajare.

Cine va plăti și cine va beneficia

Tot gratuită ar urma să fie și pregătirea organizată de universități. Cel puțin pentru absolvenții de liceu. Statul ar urma să asigure finanțarea anului pregătitor cu banii pe care i-ar economisi din faptul că nu va mai acorda ajutoarele de șomaj respectivilor tineri.
Dacă va deveni lege, inițiativa Ecaterinei Andronescu va avea și un efect direct asupra bugetelor universităților, afectate simțitor după „recolta” de absolvenți din acest an. De departe cele mai afectate au fost cele 60 de universitățile private, în unele cazuri numărul celor înscriși față de aceeași perioadă a anului trecut fiind redus la jumătate.

„Ideea a ponit de la nevoia de a le oferi celor aproximativ o sută de mii de absolvenți care nu au promovat o soluție. Nu îi poți lăsa în stradă și nici nu rezolvi nimic dacă vor îngroșa numărul șomerilor. În primul rând, dacă vor recupera pe parcursul anului pregătitor, atunci își vor putea continua studiile universitare. Pentru cei care nu vor urma acest an pregătitor soluția sunt școlile postliceale și nici aici ministerul nu a mișcat un deget. În acest moment acești elevi sunt părăsiți de toată lumea„, a explicat pentru gândul Ecaterina Andronescu, precizând că își dorește ca inițiativa să fie adoptată de parlament chiar luna viitoare.

Senatul va avea decizia finală

Având în vedere traseul proiectului, care va avea drept cameră decizională Senatul (acolo unde diferența numerică dintre putere și opoziție este de doar doi parlamentari), prevederile au mari șanse să fie adoptate.

Există însă un impediment. Pentru a-și face efectele în timp util, proiectul ar trebui să intre în dezbaterea parlamentară în regim de urgență. Cum Biroul Permanent al Camerei Deputaților, acolo unde a fost depusă inițiativa, are o majoritate PDL-UDMR-UNPR este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla.
Singura speranță pentru cei care susțin inițiativa este ca termenul de adoptare tacită să fie unul cât mai strâns astfel încât dezbaterea să fie urgentată la Senat.

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
RCA 2021. Anunț crunt pentru șoferii români. Decizia e oficială
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide