Cum ajungi vameș sau polițist de frontieră. LA EXAMENUL DE LA POLIȚIE SE BRUIAZĂ TELEFOANELE. PLUS: „La corupție noi suntem mici copii”

Redactor:
Dan Radu
Redactor:
Robert Veress
Cum ajungi vameș sau polițist de frontieră. LA EXAMENUL DE LA POLIȚIE SE BRUIAZĂ TELEFOANELE. PLUS: „La corupție noi suntem mici copii”
România, stat candidat la spațiul Schengen, nu impune o educație și o pregătire profesională strictă a vameșilor, așa cum o fac statele membre

România, stat candidat la spațiul Schengen, nu impune o educațieși o pregătire profesională strictă a vameșilor, așa cum o facstatele membre. În Germania și Spania, pentru a fi un simplu agentvamal ai nevoie de o facultate cu profil economic și de cursuri despecializare. Agenții vamali francezi trebuie să aibă liceul, darsunt obligați să urmeze cursuri de perfecționare cu durata de 4luni. Britanicii nu sunt restrictivi în privința studiilor, însăexamenele profesionale sunt foarte dure.

În România, ca să te angajezi strungar, ai nevoie de o diplomă caresă ateste că ai urmat cursuri de specialitate. Dar, ca să deviiagent vamal, nu există o asemenea condiție, fiind suficientestudiile liceale (diploma de bac), indiferent de natura lor.Superiorul agentului (controlorului) vamal, inspectorul vamal,poate fi, la rândul său, un individ cu o facultate, indiferentcare. Faptul a fost confirmat, pentru gândul, de Irina Privantu,manager mass-media în cadrul Autorității Naționale a Vămilor.Teoretic, poți să-ți dai demisia din postul de strungar și să teangajezi agent vamal. E drept, trebuie să treci printr-un concurscu o tematică diferită de tehnica prelucrării prin așchiere, darorganizarea concursurilor pentru posturile de vameși lasă suficientloc pentru aranjamente.

Școala de vameși e privată

În programa școlară sunt prevăzute studii postliceale pentruspecializarea agent vamal, dar acestea nu sunt impuse candidațilorla respectivele funcții publice. Școlile postliceale de agențivamali sunt private, iar absolvirea lor nu garantează succesul laconcursul pentru postul de agent vamal.


Fundația Ecologică Green are școli postliceale în mai multe oraședin țară. La București și Iași sunt organizate cursuri de agențivamali. Laura Bădulescu, director educațional al Fundației Green,spune că, la cursurile din acest an s-au înscris „nici 20” depersoane. „Anul trecut, nimeni nu a fost interesat de cursurile deagent vamal. În urmă cu doi ani au absolvit 2-3 cursanți. Aceștianu lucrează în sistem. Din câte știu, au plecat în străinătate”,precizează Bădulescu.
La Iași sunt înscriși aproape 30 deaspiranți la un post de agent vamal, explicația fiind taxa anualămai mică – 1.650 de lei, spre deosebire de 2.100 de lei, laBucurești.

Cursurile gratuite de perfecționare nu suntobligatorii

După eventuala accedere în sistem, vameșii au posibilitatea (nuobligația) de a participa la cursurile de perfecționare gratuite(afaceri europene, deontologie, comunicare, limba engleză pentruîncepători etc.) organizate de Ministerul Finanțelor Publice -Școala de Finanțe Publice și Vamă (SFPV).

Concurs cu breșe

Conform legislației în vigoare, concursul pentru postul de vameșconstă în proba psihologică (eliminatorie), urmată de proba scrisăși de interviu. Ultimele două sunt punctate (cu câte 100 de puncte)și cântăresc identic în departajarea candidaților. Dacă probascrisă se referă la legislația specifică (Codul Fiscal, CodulVamal, Statutul funcționarilor publici etc.), la interviu seexaminează concepte subiective: abilitățile de comunicare,capacitatea de analiză și sinteză, motivația.

Studentul este un om curat

Polițistul de frontieră, pe de altă parte, este format ca oricealt polițist pe băncile Academiei de Poliție. O instituție caresusține că doar unul dintr-o mie de absolvenți ar fi capabil deacte de corupție. „Când vine studentul la facultate și în cei treiani pe care îi petrece aici, este un om curat. Ce se întâmplăulterior este altceva. Nu avem o situație statistică cu cei care aufost implicați în cazuri de corupție, dar sunt convins că este unulla mie”, a declarat pentru gândul decanul Academiei de Poliție”Alexandru Ioan Cuza”, Țuțu Pișleag.

În opinia acestuia, corupția la granițe, ca și corupția dinRomânia sunt mult exagerate. „Acum, că se întâmplă să aparăși un caz de corupție, acela oricum apare… Noi facem tam-tam căeste corupție în România, însă corupție ca în Europa și America…Ăia sunt meseriași! Președintele unei bănci americane, caregestionează fondurile obținute din petrolul irakian, este TonyBlair, fostul premier britanic. Și a ieșit mare scandal, deturnăride fonduri… Noi suntem mici copii„, spune ȚuțuPișleag.

Decanul crede că arestările de la vămi reprezintă un bunmaterial didactic pentru studenții de la Academie. „Ei învață dinasta… Studiem lunar spețe, iar când studentul vede ce a pățit ălași ce a pățit ăla, se sperie și stă potolit. Din cazul acesta,studenții de azi trag concluziile. Inclusiv la nivel profesional șideontologic”.
Pentru un loc la „Poliție de Frontieră și Pregătire Schengen” sebat anual câte 10 – 15 candidați. Repartizarea pe posturi se faceîn funcție de medii, astfel încât interesul studenților este săaibă note cât mai mari. „Avem mai bine de 300 de studenți cu mediianuale peste nouă”, spune decanul.

Polițistul de frontieră, un angajat de stat prostplătit

Șeful catedrei de Poliție de Frontieră, conferențiarul doctorCristian Florin Popescu, este la rândul său convins că polițistulde frontieră școlit la Academie nu este capabil de corupție.Nici măcar când vine vorba de admiterea în facultate.”Sistemul de admitere este foarte riguros și bine pus la punct. Săluăm proba scrisă, în cazul căreia, de-a lungul timpului, au fosttot felul de zvonuri că s-ar face, că s-ar drege. Nu este așa. Nuexistă nici măcar posibilitatea de a frauda prin mijloaceelectronice, se și bruiază, deci e exclus„, spune CristianFlorin Popescu, care infirmă și percepția publică conform căreiatoți cei care lucrează la graniță sunt plini de bani. „Din punct devedere material, nu este o meserie atractivă. Însă faptul că tebucuri de stimă, de respect în comunitate înseamnă o mare realizareși, în egală măsură, o satisfacție”, spune conferențiarul adăugândcă la mijloc este și o componentă morală care îl împiedică peabsolventul Academiei să facă fapte de corupție.

„Căutăm să prevenim fapte care pătează uniforma. Avem olegătură foarte bună cu cei de la Direcția Generală Anticorupție,care vin și prezintă cazuistică recentă cu măsurile care au fostluate și cu învățămintele pe care trebuie să le tragă fiecare înparte. În afară de orele acestea, avem și cursuri de etică undepunem accent pe tot ceea ce înseamnă un polițist de valoare, caresă lucreze pentru cetățean„.

O pată care poate ieși de pe uniforma Poliției deFrontieră

Cristian Florin Popescu este de părere că imaginea Poliției deFrontieră nu a fost pătată iremediabil și este convins căarestările recente nu îi vor ține departe de Academie pepotențialii candidați. „Imaginea instituției acum, după o acțiunede asemenea anvergură, nu cred că ar trebui să fie pătată. Chiar seface curat de către noi, în rândul nostru. Însă, cum nimic nu seoprește la poarta unei instituții de învățământ, cu siguranță cămai sunt și dintre cei care se rătăcesc. Dar majoritatea confirmăși sunt convins că pata aceasta nu este una care să afecteze în așamăsură imaginea instituției încât să ne temem că vom rămâne fărăcandidați la admitere”, spune conferențiarul, amintind căpatriotismul și datoria nu sunt calități uitate în România. „Ceimai mulți care vin nu vin cu ideea că «lasă, dom’le, că ajung eu lafrontieră și mă fac om». Nu! Cei mai mulți vin cu ideea că vor aveao meserie sigură, că-și vor face datoria față de țară. Să știți căpatriotismul mai există și chiar căutăm să-l dezvoltăm”, a mai spusconferențiarul.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Marius Elisei, în depresie! Mesajul care o va speria pe Oana Roman: 'Vei vedea că...'
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Povestea polițistului de la rutieră care a câștigat o medalie la Campionatul European de Culturism...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide