Cum arată „cea mai mare tâmpenie economică a tuturor timpurilor”, creația Ministerului de Finanțe. PDL-istul Ionuț Popescu caută un idiot în Guvern – EXCLUSIV

Cum arată „cea mai mare tâmpenie economică a tuturor timpurilor”, creația Ministerului de Finanțe. PDL-istul Ionuț Popescu caută un idiot în Guvern – EXCLUSIV
Democrat-liberalul Ionuț Popescu, directorul Fondului Proprietatea și fost ministru de Finanțe (în Guvernul Tăriceanu 1), reacționează extrem de virulent împotriva deciziei Ministerului de Finanțe de a impune companiilor de stat donații din profitul anilor precedenți, către bugetul de stat, decizie pe care o califică drept „cea mai mare tâmpenie economică a tuturor timpurilor"

Democrat-liberalul Ionuț Popescu, directorul FonduluiProprietatea și fost ministru de Finanțe (în Guvernul Tăriceanu 1),reacționează extrem de virulent împotriva deciziei Ministerului deFinanțe de a impune companiilor de stat donații din profitul anilorprecedenți, către bugetul de stat, decizie pe care o califică drept”cea mai mare tâmpenie economică a tuturor timpurilor”.

Transformarea firmelor în ONG-uri

Într-o declarație în exclusivitate pentru Gândul, Ionuț Popescuîl califică drept „idiot” pe cel care a gândit și redactat aceastăprevedere, care ar da peste cap toată economia, transformând toatefirmele în ONG-uri. Popescu susține că, dacă proiectul legii derectificare a Bugetului de Stat va fi adoptat de Guvern și deParlament în forma actuală, va uza de toate căile de atac înJustiție, indiferent de eventualele consecințe politice.

Directorul Fondului Proprietatea își exprimă, însă, speranța căministrul de Finanțe nu știe despre „această trăsnaie” și căprevederea va fi anulată, nefiind nici constituțională, nici înlogica economiei de piață.

Un precedent periculos: orice acționar ar putea să iadin profit, prin donații

„Am citit în ziarul Gândul, fiindcădoar aici a fost prezentată chestia asta cu donațiile companiilorde stat, și nu mi-a venit să cred. Am crezut că poate e vorbadespre dividende și ați interpretat voi așa. Dar am verificat, amcitit proiectul de rectificare pe site-ul Ministerului de Finanțeși, din nefericire, se confirmă. Este cea mai mare tâmpenieeconomică pe care am văzut-o și nu credeam că voi vedea o asemenealege, cât timp voi trăi. Nu poți impune unei companii unde statulnu e unic acționar, cum este cazul Romgaz, unde este acționarminoritar Fondul Proprietatea, să doneze bani din profit. E,practic, un furt în toată regula, pentru că, în felul acesta,acționarii minoritari sunt clar prejudiciați. Care mai este atuncirostul dividendelor, al firmelor, în general? Dacă se creează acestprecedent, atunci toți acționarii, de la orice societatecomercială, fie ea cu capital de stat sau privat, ar trebui să îșipermită să ia din profit prin donații. Și atunci, toate firmele artrebui să se transforme în ONG-uri, fiindcă asociațiilenonguvernamentale lucrează pe bază de donații. Legea aceasta esteclar anticonstituțională. Este și împotriva oricărei regulieconomice și sunt convins că nici FMI nu o va accepta”, ne-adeclarat Ionuț Popescu.

„Dacă vor să doneze, să-și doneze casele și limuzinele,nu banii care li se cuvin acționarilor!”

Popescu a spus că, dacă legea va trece de Guvern și deParlament, o va ataca în Justiție, uzând de toate posibilitățilelegale. „Nu îmi pun problema unor consecințe politice, nu e primadată când am alta poziție decât membrii Guvernului – vezi comasareacompaniilor din energie. Dar nu cred că ministrul Vlădescu cunoașteaceastă prevedere, a donațiilor. Cel care a gândit-o este idiot”, amai spus Popescu.

Directorul Fondului Proprietatea îi critică și pe omologii săide la companiile de stat care, conform proiectului legii derectificare, vor fi obligate să facă donații din profit cătrebugetul de stat: „Reacțiile lor dovedesc cât sunt de incompetenți.Cum să accepte un asemenea jaf? Dacă vor să doneze, să-și donezecasele și limuzinele, nu banii care li se cuvin acționarilor!”

Gherghina, secretar de stat la Finanțe: „Noi nu-iobligăm”. Popescu: „E o șmecherie ieftină”

În replică la declarația directorului Fondului Proprietatea,secretarul de stat în Ministerul de Finanțe Gheorghe Gherghinasusține că măsura donației nu este o obligație, ci o posibilitatelăsată la latitudinea acționariatului acelor companii. „Noi nuobligăm pe nimeni să doneze. Este la latitudinea AGA companiilor.Dacă vor hotărî că pot dona, vor dona, dar noi nu obligăm pe nimenisă o facă”, ne-a declarat Gheorghe Gherghina.

În contra-replică, Ionuț Popescu spune că e vorba de o”șmecherie ieftină”. „Nu faci o lege cu posibilități. Mai ales, nufaci o construcție bugetară, bazându-te pe bani pe care nu știisigur că îi ai. Asta cu faptul că nu există obligația, că acelecompanii pot face donații, e o șmecherie ieftină. Revenim la cespuneam înainte. În același fel, acționarii majoritari de la oricecompanie pot decide donații, prejudiciindu-i pe acționariiminoritari”.

Donații de aproape un miliard – doar de la Electrica,Romgaz și Loterie

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an prevede căElectrica și Romgaz vor dona la buget câte 400 milioane lei, iarLoteria va dona 74 milioane lei din profitul anilor precedenți șivânzări de active, iar firmele subvenționate și cu pierderianterioare, dar care înregistrează profit în 2010, vor repartizaprofitul pentru acoperirea acestor pierderi.

Documentul stabilește că operatorii economici cu capitalmajoritar de stat pot dona la bugetul de stat, în cursul anului2010, sume neutilizate până în prezent, aferente anilor precedenți,reprezentând surse proprii de finanțare, constituite din profitulanilor precedenți, din sume rezultate din vânzarea activelor șiparticipațiilor deținute la filiale, precum și sume din cota de 35%din prețul tonei de țiței extras și al gazelor naturale livrate,care este folosită de companii pentru modernizarea producției.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide