Cum arată legea bonurilor lui Boc. „Colecționarii” de chitanțe vor fi crezuți pe cuvânt de Fisc

Cum arată legea bonurilor lui Boc. „Colecționarii de chitanțe vor fi crezuți pe cuvânt de Fisc
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 21:17

Într-un scenariu pesimist, acordarea unor deduceri pentrucontribuabilii care „colecționează” bonurile fiscale solicitatecomercianților și le depun apoi la Fisc va aduce veniturisuplimentare la bugetul de stat de peste 200 de milioane deeuro.

Inițiatorul proiectului de act normativ preluat de Guvern,deputatul UDMR de Covasna Edler Andras, a propus o bonificație de4% pentru sumele de până la 4.200 de lei anual pentru care s-auprezentat chitanțe și de 1% pentru ceea ce depășește acest nivel.”Este aproape imposibil ca statul să poată acorda bonificații atâtde semnificative încât persoanele cu venituri mari să fieinteresate, dar există o categorie cu venituri reduse (pensionari,șomeri) care este atentă la fiecare reducere sau deducere de carepot beneficia. Această categorie are un venit lunar mediu de circa350 de lei, adică 4.200 de lei anual”, se arată în nota defundamentare a proiectului, obținută de Gândul.

Ipoteza luată în calcul este aceea în care doar 20% dintre celecinci milioane de persoane aflate în situația prezentată se vorimplica în acțiunea de solicitare și decontare a bonurilor fiscale.Din totalul chitanțelor, 80% oricum ar fi fost emise, fiind vorbade sumele plătite către furnizorii de energie, gaz, apă,canalizare, salubrizare și telefon. Celelalte bonuri vor proveniînsă de la comercianți de produse de bază, cum ar fi pâine, lapte,carne și medicamente, sectoare economice unde evaziunea fiscalăeste la cote ridicate.

915 lei „profit” pentru stat la fiecare 3.000 delei

Pe de altă parte, se consideră că prețul fiecărui produscumpărat este compus din 70% costuri de producție și 30% profit. Încontinuarea raționamentului, se ia în calcul situația în careprețul de producție este compus, în proporții egale, din manoperăși alte cheltuieli, iar toți angajații respectivelor firme ausalariul minim pe economie.

La fiecare 3.000 de lei, statul va obține un impozit pe profit(16%) de 116 lei, TVA (24%) în valoare de 580 de lei și contribuțiiale salariatului, la bugetele sociale (40%), de 339 lei. Adunândtoate aceste sume, rezultă că statul român ar putea încasasuplimentar, din taxe și impozite, 1.035 lei la fiecare 3.000 delei „decontați” de contribuabili la Fisc. Pentru suma respectivă,statul va acorda bonificații de 120 de lei, rezultând un „profit”de 915 lei. Cum au fost luați în calcul un milion de oameni care arstrânge bonurile fiscale, încasările suplimentare la buget s-arridica la 915 milioane de lei, adică aproape 213 milioane deeuro.

Autorul inițiativei legislative a ținut să precizeze că succesulacesteia va depinde de modul în care Autoritatea Națională pentruAdministrare Fiscală (ANAF) va întocmi normele de aplicare. „Vatrebui să credem contribuabilul pe cuvânt. Dacă inspectorii fiscalise vor apuca să verifice fiecare bon fiscal, legea nu va fifuncțională”, a declarat Edler pentru Gândul. El aexplicat că este mai „ieftin” pentru stat să-și asume uneleneconcordanțe decât să verifice dosare întregi cu chitanțe. „Dacă(contribuabilul – n.red.) spune că sunt în plic bonuri de 3.000 delei și, de fapt, sunt doar 2.900 de lei, pierderea este infimăpentru stat. O declarație eronată, cu 1.000 de lei în plus, arcosta statul doar 40 de lei. Fiscul n-ar trebui să se complice”, aexplicat deputatul UDMR. El a spus că, eventual, verificările arputea fi făcute prin sondaj: „Dacă vine cineva cu bonuri în valoarede un miliard de lei vechi, atunci sigur că-l verifici”.

Modelul grecesc

Premierul Emil Boc a anunțat recent că mecanismul de acordare adeducerilor în schimbul bonurilor va deveni operațional dintrimestrul patru al anului 2010 sau cel târziu la 1 ianuarie 2011.Potrivit lui Boc, scopul noii reglementări legale este de a combate”mica evaziune fiscală”.

Un mecanism similar a fost pus la punct în Grecia. Aici,cetățenii sunt scutiți de plata impozitului în cazul veniturilordeclarate de până în 12.000 de euro pe an. În schimb, ei trebuie săaducă facturi din care să reiasă că au cheltuit cel puțin 30% dinsuma declarată ca venit. După ce a intrat în vigoare aceastăreglementare legislativă, s-a înregistrat o creștere cu 7,8% aveniturilor din TVA la bugetul statului, în aprilie 2010 față deaceeași lună din 2009.

Și în Statele Unite se aplică un mecanism similar. Aici, o seriede cheltuieli sunt deductibile din venitul brut, înainte deimpozitare, dacă sunt prezentate facturile doveditoare. În aceastăcategorie de cheltuieli intră, printre altele, cele cucombustibilul și cu procurarea materialelor utilizate la renovareasau îmbunătățirile aduse locuinței de reședință.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021