Cum arată noua Piață Obor, cu o săptămână înainte de inaugurare. O investiție de 117 milioane de euro reînvie spiritul perioadei interbelice. GALERIE FOTO

Redactor:
Maria Manoliu
Vineri seară, pe 1 octombrie, toate tarabele din noul Obor vor fi pline de marfă ieftină. Vor fi cele mai mici prețuri

Onțanu își laudă marfa

Pentru inaugurare, primarul Onțanu vrea să îmbrace piața înstuf. Cumpărătorii vor fi întâmpinați de domnișoare îmbrăcate încostume de epocă. Nu vor lipsi micii, berea și mustul.
• „Vrem ca noua Piață Obor săsemene cu cea din perioada interbelică. Vor fi domnișoare încostume de epocă, meșteșugari, produse tradiționale, expoziții, vafi foarte frumos. Piața Obor va învia spiritul perioadeiinterbelice. După „Ziua recoltei” care, de fapt, va ține de pe 2septembrie până pe 30 septembrie, vom organiza Ziua cartofului,Ziua fructelor, Ziua viei și Săptămâna pensionarilor, când aceștiavor găsi produse la cel mai mic preț posibil. Vor fi spectacole,mici, bere, must”, a anunțat, pentru gândul, primarul Onțanu.

• „Vechea hală Obor (care varămâne funcțională, n.n.) este un pericol public. Cei de acolo auexecutat lucrări la parter și acum aceasta riscă să se prăbușească.Am sesizat Primăria Capitalei și Ministerul Culturii, dar nu s-aluat nicio măsură. Cine intră să cumpere de acolo o face pe risculsău”, susține primarul Onțanu.

Două etaje pentru lactate, carne, pește și articole deuz gospodăresc

• La etajul 1, pe 4.755 de metripătrați, cumpărătorii vor găsi 48 de spații comerciale pentrudesfacerea produselor din carne, lapte și pește. Tot în nouaclădire, la primul etaj, vor fi și produse de băcănie și, după cumpromite Onțanu, vor fi „mai ieftine ca în supermarket, unde sepercepe taxă de raft”.
• La etajul 2, cei aproximativ5.000 de metri pătrați vor fi destinați comercializării articolelorde uz gospodăresc și de strictă necesitate.
• Din piață nu vor lipsiprodusele de ceramică, din lemn, varza murată sau mierea.
• Importatorii de citrice saulegume își vor desfășura activitatea într-o zonă limitată, pentruei fiind alocat un procent de 4 la sută din numărul tarabelor.

„Va fi în continuare cea mai ieftină piață aCapitalei”

Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, susține că Piața Obor îșiva păstra tradiția și în ceea ce privește prețurile. „Va fi încontinuare cea mai ieftină piață a Capitalei. Garantez asta pentrucă vor dispărea intermediarii, taxa pe tarabă va rămâne de 15 leipe zi, deși condițiile sunt la alte standarde iar oferta mare demărfuri va scădea prețurile. Tarabele din piață au fost închiriatede producători din comunele limitrofe Bucureștiului. Princontractul de închiriere este exclus ca la tarabe să vândăaltcineva decât cei care au certificate de producător”. Cererilepentru atragerea producătorilor particulari au fost trimise încădin vară consiliilor locale și celor județene din preajmaCapitalei.

Parcare gratuită două ore

La subsolul Pieței s-au amenajat 186 de locuri de parcare. Înexterior, pe platforma din vecinătate, alte 288. Accesul înparcarea subterană se face prin „melcul” amplasat la intrareadinspre cartierul Pantelimon. Acum se lucrează la străpungereastrăzii Chiristigiilor direct în strada Ziduri Moși șitransformarea ei într-o arteră cu circulația pe ambele sensuri.Prin amenajarea ei, se va permite accesul facil la parcareasubterană a Pieței Obor, la cea de la sol și în zona decomercializare a produselor agricole. Oficialii Primaărieisectorului 2 susțin că parcarea va fi gratuită primele două ore șirestul cu plată. „Dacă nu procedăm așa, riscăm să ne trezim că toțicei care stau în zonă ocupă parcarea. Așa s-a întâmplat și lasediul primăriei”.

Vineri seară, pe 1 octombrie, toate tarabele din noul Obor vorfi pline de marfă ieftină. Vor fi cele mai mici prețuri. Astapromite primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, cu aproximativ osăptămână înainte de inaugurare.

Aceasta va avea loc de „Ziua recoltei” iar investiția în nouaPiață Obor se ridică la 117 milioane de euro, fonduri care provindin bugetul Primăriei sectorului 2.

1.246 de tarabe supravegheate video

Pe locul fostei piețe Obor s-a ridicat pe 4.000 de metri pătrațio clădire cu subsol, parter și două etaje. Pentru inaugurare, sefac ultimele pregătiri.

Muncitorii încă nivelează terenul în jurul clădirii iar îninterior întind straturi de izolație peste care urmeză să toarnepardoseala. Mai e de pus tavanul fals care să mascheze firele deelectricitate și cele ale instalației de climatizare și să sevopsească interiorul. „Totul va fi culoarea betonului. Stâlpii vorfi lăcuiți. Specialiștii ne-au spus că, în combinație cu luminaartificială, nu se modifică culoarea naturală a produselor”, neexplică oficialii Primăriei sectorului 2.

• Parterul va fi destinatproducătorilor de fructe și legume. Vor fi 1.246 de tarabe, toatecu spălător și racordate la rețeaua de apă și canalizare.
• Noaptea, hala se închide,tarabele vor fi spălate mecanizat iar marfa se va depozita lasubsol.
• Clădirea dispune de 5lifturi pentru marfă, tot atâtea pentru transportul cumpărătorilor,două scări rulante și altele din beton.
• Hala va fi un spațiudeschis vara iar iarna închiderea se va face cu un sistem modern degeamuri.
• 475 de tarabe se voramplasa în exteriorul clădirii, pe o platformă special amenajată.Tarabele vor fi prevăzute cu o structură ușoară, demontabilă, caresă-i protejeze pe cei care vând de vânt, soare și ploaie. Totul vafi păzit și supravegheat video după lăsarea întunericului.
• În noua piață vor fi șiproduse ecologice. Acestea se vor vinde în 40 de căsuțe amplasateîn imediata vecinătate a pieții.

…citește mai departe în pagina următoare

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×