Cum așteaptă primarul din Jucu să vină nemții cu BMW-urile

Cum așteaptă primarul din Jucu să vină nemții cu BMW-urile
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 29/04/2012, 02:18

Vizita cancelarului german Angela Merkel la București a adus dinnou speranțe privind o posibilă nouă investiție, de amploare, înindustria auto locală. Conform zvonurilor care au apărut în jurulvizitei, România ar fi urmat să fie beneficiara unei investițiiconsistente a BMW.

„Doamne-ajută să vină BMW-ul la noi, laJucu”

În timp ce primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune că i-ar fiașteptat pe bavarezi cu brațele deschise, oficialii BMW au răspuns,în puține cuvinte, că nu se pune problema unei eventuale fabrici înRomânia, mai ales pentru că politica grupului este de a concentraproducția europeană în Germania, cu două excepții: Spartanburg,SUA, și Steyr, Austria.

Aceasta a fost reacția primarului uneia dintre cele maiindustrializate comune din Ardeal, atunci când l-am întrebat dacăeste pregătit pentru o investiție germană importantă. „Doamne-ajutăsă vină BMW-ul la noi, la Jucu. Dar, ca să fiu sincer, nu mi-a spusnimeni nimic oficial despre treaba asta. Am aflat și eu din presă,ca toată lumea, că doamna Merkel e posibil să anunțe o astfel deinvestiție”, a declarat pentru gândul Dorel Pojar. Primarul spunecă, din punct de vedere logistic și al infrastructurii, comuna esteperfect dotată. „Avem totul pus la punct în parcul industrial.Parcul aparține Consiliului județean și are tot ce-i trebuie, numaiei să vină”, precizează Pojar.

Cum spuneam, comuna Jucu este una dintre cele maiindustrializate din zonă. Nu a trecut foarte mult timp de cândrelocarea în această comună din vecinătatea Clujului a uneia dintreunitățile de producție ale brandului Nokia a făcut vâlvă în toatăEuropa. „Nokia merge bine. Uite, și acum, face angajări. Lucreazăaici cam 4.000-4.500 de oameni, dar asta nu v-o spun oficial, că nuștiu sigur”, ne explică primarul. Iar asta nu e tot. În imediatavecinătate a parcului industrial, o fabrică de mobilă producepentru IKEA, spune el. „Ei, dacă va veni și BMW, se poate spune căla Jucu, totul merge ca pe roate”.

Contactați de Ziarul Financiar, oficialii BMW România ausubliniat că o investiție de anvergură nu este posibilă. „Fărăîndoială, România devine o țară tot mai importantă pentruproducătorii de automobile și acest lucru este un factor deosebitde important pentru economie. Însă politica BMW a fost până acum săconcentreze producția europeană în Germania”, a declarat AlexȘeremet, reprezentant al BMW Group România, citat de ZiarulFinanciar. El a precizat că „există în prezent doar două excepții -Spartanburg, SUA, unde se produc modelele din gama BMW X, și Steyr,Austria, centru de competență BMW Group pentru motoare încă din1979”. În România s-ar putea produce însă, la un moment dat, numașini cu sigla BMW, ci măcar anumite piese. „Există facilități deproducție și în alte zone din lume, însă acestea sunt linii deasamblare CKD care deservesc diverse regiuni cu taxe de importmari”, a adăugat Șeremet.

În parcul industrial Nokia nu s-a auzit nimic deBMW

În cazul în care bavarezii se vor răzgândi, totuși, oficialiiparcului Tetarom Cluj, platforma Nokia, susțin că ar mai avea”liberă” o suprafață de 45 de hectare, în parcul Tetarom III. Pânăacum însă nu s-a auzit nimic despre o posibilă venire a BMW,negocierile duse în prezent fiind cu investitori de talie mică.

„Nu am fost contactați de niciun oficial din partea grupului BMWîn legătură cu o eventuală investiție în parcurile Tetarom. Maimult, nu am avut întâlniri cu niciun reprezentant al unuiinvestitor german, care să-și manifeste intenția de a investi înperioada următoare la Cluj”, a declarat Vali Peter, directoradjunct Tetarom Cluj, citat de Ziarul Financiar. „Suntem îndiscuții cu unii investitori, însă pentru suprafețe mici de teren,în condițiile în care, în parcul Tetarom III, unde Nokia îșidesfășoară activitatea, mai este disponibilă pentru închiriere osuprafață de 45 de hectare”, a adăugat el. (MarianSultănoiu, Bogdan Alecu)

Tags:
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021