Cum au fost ELIBERAȚI doi traficanți de droguri pentru că „încă din cele mai vechi timpuri, cânepa a fost o plantă tradițională a românilor”. Topul SENTINȚELOR BIZARE

Redactor:
Gabriela Stefan
Cum au fost ELIBERAȚI doi traficanți de droguri  pentru că „încă din cele mai vechi timpuri, cânepa a fost o plantă tradițională a românilor”. Topul SENTINȚELOR BIZARE
O judecătoare de la Tribunalul București nu a fost de acord cu propunerea procurorilor DIICOT de a-i aresta pe doi traficanți de droguri de risc, considerând că interdicția de a nu părăsi localitatea este o măsură restrictivă suficientă.

O judecătoare de la Tribunalul București nu a fost de acord cupropunerea procurorilor DIICOT de a-i aresta pe doi traficanți dedroguri de risc, considerând că interdicția de a nu părăsilocalitatea este o măsură restrictivă suficientă. Practic,judecătoarea Iosefina Pârvu nu contestă probele procurorilor, darsusține că cele două persoane, acuzate de trafic ilicit de droguride risc, nu prezintă pericol social concret pentru ordinea publică.Potrivit procurorilor – ale căror susțineri instanța nu le-acontrazis – cei doi cultivau canabis, pe care îl comercializau.

Cazul este discutat joide CSM

Motivele invocate de judecătoare pentru punerea în libertate acelor doi traficanți sunt cel puțin bizare și nu conțin aprecieride natură juridică. Cazul a ajuns în atenția Consiliului Superioral Magistraturii (CSM), care va discuta joi raportul întocmit deInspecția judiciară.
Redăm în continuare câteva dintre argumentele instanței referitoarela faptul că lăsarea în libertate a inculpaților nu ar prezenta unpericol social concret pentru ordinea publică.

Cum este motivatăinexistența pericolului social

Nu mai puțin important este de menționat că încă dincele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantă tradiționalã aromânilor obținându-se producții record pe teritoriulțării. Relansarea acestei vechi tradiții combină înprezent tehnologia modernã cu vasta experiență dobânditã în trecutîncepând de la cercetare, culturã, industrializare și până lacomercializare”.

Stigmatul de drog pus cânepii industriale a făcut ca oramură importantă a agriculturii să se afle acum în praguldezastrului. Și dacă la noi această plantă esteconsiderată non-grata, Uniunea Europeană este dispusă la asubvenționa investiții în realizarea culturilor de cânepa”.

„Din cânepa indiană se extrage marijuana sau hașișul. De altfel,cânepa cultivată în România, canabis sativa, se deosebeștefundamental de planta din care se extrage produsul halucinogen THC(tetrahidrocanabinol), atât prin formă, cât mai ales princoncentrația de drog: maximum 0,2% în canepa obișnuită, față depeste 1% în cea indiană. De fapt, cânepa are cea mai marecapacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimicnu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obținute suntfolosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmeticăsau auto. Dar avantajele cultivării și industrializăriiacestei plante nu se opresc aici: cultivarea poate fi făcută încondiții bune în toată țara, iar terenul devine în anul următorpropice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile”, searată în motivarea sentinței.

Cum a ajuns cazul la CSMși ce măsuri pot fi luate

Inspecția Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu înlegătură cu acest caz, în urma afirmațiilor făcute de procurorulșef Codruț Olaru, șeful DIICOT, în cadrul unei întâlniri pe careacesta a avut-o cu conducerea CSM. Practic, șeful DIICOT afost nemulțumit de „considerentele” sentinței – care nu au nimiccomun cu Codul penal și Codul de procedură penală – și nu desoluția de punere în libertate. Inspecția Judiciară acercetat acest caz și a întocmit o Notă care va fi discutată joi decătre CSM. Inspectorii arată în acest document că,potrivit legii, „verificările administrative ale activitățiijudecătorilor, realizate de Inspecția Judiciară, nu pot vizaanaliza legalității și temeiniciei hotărârilor judecătoreștipronunțate de instanțe, întrucât, în acest mod, s-ar aduce atingereprincipiilor de independență a magistraților și supunerii acestoranumai legii”. Cu alte cuvinte, CSM nu are dreptul de acritica sau sancționa în vreun fel hotărâri de acestgen.

Totuși, Nota Inspecției Judiciare va fi înaintatăComisiei de evaluare a activității profesionale a judecătorilor dincadrul Tribunalului București, unde este angajatăjudecătoarea Iosefina Pârvu. În acest mod, CSM încearcă probabil săresponsabilizeze activitatea acestor comisii care au obligația de aevalua periodic activitatea magistraților prin calificative, caremerg de la „foarte bine” la „nesatisfăcător”. Un magistrat care nuare calificative bune nu poate promova la o instanță superioară;mai mult, el poate fi trimis câteva luni la cursuri la InstitutulNațional al Magistraturii.

Cum se poate cultiva legal cânepă înRomânia

Într-un material realizat de către IGPR, se precizează următoarele:”Conform prevederilor Legii nr. 143/2000, privindcombaterea traficului și consumului ilicit de droguri și aRegulamentului său de aplicare, toate culturile de plante ce conținsubstanțe stupefiante sau psihotrope trebuie autorizate deMinisterul Sănătății și Familiei, prin Direcțiile de SănătatePublică. În această categorie intră și cânepa, care se cultivătradițional în țara noastră, în special pentru obținerea fibreitextile„. Specialiștii în domeniu consideră că nu existădecât o singură specie de cânepă denumită științific Cannabissativa. O varietate a acesteia este Cannabis sativa subspeciaindica, cunoscută sub denumirea de Cannabis indica. Nu existăvarietăți perfect delimitate ale cânepei care să prezintestabilitate și de aceea nu pot fi definite.

Caracteristic cânepei este faptul că, indiferent de varietatesau de zona în care aceasta este cultivată, ea biosintetizează uncompus chimic cu efect halucinogen – tetrahidrocanabinol (THC) – acărui concentrație este influențată de factori pedoclimatici,valoarea acestuia crescând necontrolat în verile deosebit decălduroase, mai precizează sursa citată. Datorită prezenței acestuicompus în compoziția chimică a plantei, produsele vegetale obținutedin Cannaabis sativa (indiferent de specia cânepei din care acesteas-au obținut), au fost introduse sub controlul legislațieiinternaționale (Convențiile Națiunilor Unite din 1961 și 1971) șinaționale (Legea nr. 143/2000).

Prin Convenția Unică asupra stupefiantelor, semnată la New York în1961, la care România a aderat, comunitatea internațională și-amanifestat hotărârea fermă de a lupta împotriva oricăror operațiuniilicite legate de planta de canabis (indiferent de concentrația deTHC). În acest context, Convenția stabilește măsuri coercitiveîmpotriva traficului ilicit, dar în același timp și reguli demonitorizare a culturilor licite de cânepă, inclusiv prin sistemulautorizării. Având în vedere tradiția existentă în cultivareacânepei, programele naționale și europene de viitor, care vizeazăcreșterea suprafețelor cultivate cu cânepă, precum și încurajareamicilor cultivatori și prelucrători de astfel de plante din țaranoastră, legislația națională nu îngrădește aceste activitățidesfășurate în scop licit. Singura condiție impusă este aceea deobținere a autorizației emisă de Ministerul Sănătății și Familiei,prin Direcțiile de Sănătate Publică. Controlul privindcultivarea licită a cânepei este realizat de Ministerul Sănătățiiși Familiei, Ministerul de Interne și Ministerul Agriculturii,Alimentației și Pădurilor, se arată în același material realizat decătre IGPR.

Topul celor mai bizaresentințe date de judecătorii români

Avocatul Marius Cătălin Stăncescu – implicat îndosarul „Mită de un milion de euro la ANAF” – a fosteliberat pentru că „are o familie numeroasă a cărei existență afost asigurată prin mijloace licite, fiind cunoscut în societate cao persoană cu un comportament corespunzător și deosebit dealtruist”.

Răzvan Andrei Plăcintă, fiul senatorului SorinaPlăcintă, a fost pus în libertate pentru „circumstanțele pozitiveale acestuia, cum ar fi moralitatea, legăturile familiale,domiciliul, statutul socio-profesional al părinților acestuia, de acăror susținere permanentă inculpatul se bucură, nefiind indicatăîn aceste împrejurări o ruptură a inculpatului Andrei Plăcintă demediul familial”. Andrei Plăcintă este major și este acuzat deprocurori de tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri,tâlhărie.

Un alt caz este cel al zecilor de vameși și polițiști defrontieră acuzați de luare de mită. Mulți dintre aceștiaau fost, la rândul lor, puși în libertate de instanță. În unelecazuri, motivele par a fi imputabile procurorilor (judecătoriiafirmă că înregistrările sunt neclare și nu reiese că e vorba deluare de mită), dar în alte cazuri aflăm că inculpații”sunt persoane instruite din punct de vedereeducațional„.

În vara anului trecut, fostul prefect de Cluj, CălinPlaton, a accidentat pe trecerea de pietoni o femeie și un copil învârstă de trei luni. În urma accidentului bebelușul amurit. Platon a fost condamnat la un an și 11 luni de închisoare cususpendare, pentru ucidere din culpă. JudecătoriaCluj-Napoca arată în motivarea sentinței că detenția „ar fi un actde răzbunare”: „Instanța apreciază că perioada de aproapedouă luni petrecută de inculpat în stare de arest preventiv a fostîn măsură să atragă atenția acestuia asupra gravității faptelorcomise, cu consecința nerepetării, iar în condițiile în carevictimele prin apărătorul ales al acestora au lăsat la latitudineainstanței modul de apreciere a laturii penale, că aplicarea uneimăsuri cu executarea în detenție ar constitui un act de răzbunareîndepărtat de scopul pedepsei care potrivit art. 52 Cod Penal esteprevenirea săvârșirii de noi infracțiuni”

Procurorii citează înrechizitorii din Flaubert, Cristian Tudor Popescu și AndreiPleșu

În rechizitoriul prin care procurorii anticorupție l-au trimisîn judecată pe patronul și realizatorul OTV Dan Diaconescu,procurorul îi citează, în preambul, pe pianistul Dan Grigore, pecomentatorul Cristian Tudor Popescu sau pe filosoful Andrei Pleșu,folosindu-se de referiri ale celor trei la „fenomenul” și conduitaOTV, cu scopul de a creiona o imagine a inculpatului.Parafrazându-l pe Flaubert, Diaconescu Cristian Dan este însușipostul OTV – este creatorul lui, este vedeta ce îi susțineimaginea, este patronul (deținând peste 80 la sută din părțilesociale pe care le administrează), este omul care decide, în fapt,politica de programe, este omul-orchestră”, afirmă procurorul înrechizitoriul înaintat judecătorilor.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
A murit cea mai bătrână persoană din Statele Unite. Avea 116 ani şi 108 strănepoţi
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×