Cum au plănuit parlamentarii români să hărțuiască Germania care nu ne vrea în Schengen: „S-a întors roata!”

Redactor:
Raul Florea
Cum au plănuit parlamentarii români  să hărțuiască Germania care nu ne vrea  în Schengen: „S-a întors roata!”
Amânarea aderării României la spațiul Schengen stârnește semnale de amenințare nu doar din partea diplomației române, ci și din tabăra parlamentarilor de la București.

Amânarea aderării României la spațiul Schengen stârnește semnalede amenințare nu doar din partea diplomației române, ci și dintabăra parlamentarilor de la București. În timp ce ministrul deExterne, Teodor Baconschi, dă de înțeles că România ar putea punepiedică aderării Croației la Uniunea Europeană, ca o loviturăindirectă Germaniei (principalul susținător al Zagrebului),parlamentarii români pregătesc propria ofensivă.

lPlanul senatorilor și deputaților vizează o derogare cerutăde Germania, prin care Berlinul solicită statelor membre UE să fiede acord cu creșterea numărului de eurodeputați germani de la 96 la99. Respectiva aprobare, care se face oficial prin modificareaTratatului de la Lisabona, presupune avizul pozitiv al tuturorparlamentelor naționale din uniune, România urmând să se pronunțeluna viitoare.

Prilej cum nu se poate mai bun pentru senatorii și deputațiiromâni din comisiile de politică externă de a se gândi de două oriînainte de a aviza colegial derogarea germanilor. „Roatase-ntoarce”, explică pentru gândul deputatulPDL Alin Popoviciu, precizând că va vota în favoarea Germaniei doarîn cazul în care executivul va solicita acest lucru: „Dacăguvernul nu va veni cu un punct de vedere față de cum să votăm,atunci nu văd de ce am acorda acest favor Germaniei. Știți cum e:roata se întoarce și cred că Germania nu se aștepta să aibăprobleme din această cauză, atunci când a cerut amânarea aderăriila Schengen. Nu am discutat cu colegii mei de partiddespre vot, dar eu unul nu voi fi de acord cu această derogarepentru Germania”.

De altfel, votul ce urmează a fi acordat luna viitoare eraprogramat inițial pentru sfârșitul anului trecut, amânarea venindla nicio săptămână după scrisoarea prin care Franța și Germaniasolicitau blocarea aderării României la Schengen.

Disputa din comisii va fi tranșată lunaviitoare

Oficial, stabilirea unui nou termen pentru avizul derogării nu arenicio legătură cu acțiunea Berlinului, deși discuțiile dindecembrie au fost foarte tensionate. „Am amânat emiterea unui aviz,fie el negativ sau pozitiv, pentru a ne putea consulta cu experțiiși cu colegii noștri din alte state membre. Vrem să avem oatitudine corectă față de ceilalți parteneri din UE . Reprogramareanu are nicio legătură cu solicitarea Germaniei de a amâna intrareaRomâniei în Schengen. Dacă am intra într-o astfel de spirală aatacului personal, nu am ajunge niciunde”, a subliniat pentrugândul democrat-liberalul Viorel Riceard Badea, vicepreședinteleComisiei pentru politică externă din Senat. Deși cele mai marinemulțumiri la adresa germanilor au venit din tabăra pedelistă, nutoți parlamentarii PDL au aceeași poziție.

„Voi vota pentru Germania. Cei trei deputați germani sunt dejaîn funcție, votul nostru este oricum doar consultativ și nu cred căe bine să arătăm ostilitate. Apoi, trebuie să privim larelația dintre Germania și Rusia. Schimburile dintre cele două țăris-au înzecit, iar Rusia își arată colții: poate că a cerutGermaniei amânarea intrării României în Schengen, până lastabilizarea situației la frontiera cu Moldova„, adeclarat pentru gândul MariusRogin, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă din CameraDeputaților.

lDiferendul dintre parlamentarii români a fost confirmat și de cătrepreședintele comisiei, Attila Korodi, care a precizat pentru Newsincă discuția ce a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun și lacare a participat și ministrul Baconschi a fost una aprinsă:”Au fost discuții foarte dure, am spus să maiamânăm o lună ca să vedem situația. Dar principiul acesta a fost:de ce noi trebuie să ne conformăm la toate și marileputeri…Germania are derogare imediată pe tema aceasta”.

RĂSPUNSComisia Europeană îl contrează pe Baconschi

Intenția ministrului de Externe, Teodor Baconschi, de a suprimaMecanismul de Cooperare și Verificare, clauză ce a fost folosită deGermania și Franța pentru a amâna intrarea în Schengen, esterespinsă din start de Comisia Europeană. Decizia privind suprimareaaparține exclusiv Bruxelles-ului, transmite purtătorul de cuvânt alCE, Mark Gray, citat de RFI: „în mod procedural, suprimareaMecanismului de Cooperare și Verificare ar fi bazată pe o decizie aComisiei Europene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane alereformei justiției”.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide