Cum rezolvă Guvernul Ponta problema retrocedărilor: restituirea în natură până în 2016 și despăgubiri în bani eșalonat, din 2017. VEZI PROIECTUL INTEGRAL

Cum rezolvă Guvernul Ponta problema retrocedărilor: restituirea în natură până în 2016 și despăgubiri în bani eșalonat, din 2017. VEZI PROIECTUL INTEGRAL
Publicat: 06/03/2013, 23:26
Actualizat: 30/04/2015, 06:58

Guvernul Ponta discută modalitățile de rezolvare a problemei retrocedării proprietăților confiscate de comuniști. Un draft al proiectului de lege discutat în Guvern arată că, în prima fază, autoritățile vor încerca să restituie proprietățile în natură, această procedură având ca termen de finalizare 2016. Proiectul prevede și opțiunea ca proprietarii deposedați de comuniști să primească despăgubiri în bani, dar începând cu 2017. Și doar într-un procent de 10% pe an. Potrivit unor evaluări, situația restituirii proprietăților confiscate de comuniști afectează aproape un milion de români.

– O decizie pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului a obligat România să rezolve chestiunea proprietăților conficate de comuniști, riscul fiind excluderea din Consiliul Europei.

– Guvernul Ponta are termen până pe 17 aprilie să emită o lege care să reglementeze unitar procedurile de restituire și compensare a proprietarilor deposedați.

– ANRP spune că despăgubirile totale se ridică la 8-9 miliarde de euro.

– Premierul Ponta a declarat că Guvernul își va asuma răspunderea pe acest proiect pe 19 martie a.c.

Descarcă aici draftul proiectului de lege discutat în Guvern

Potrivit draftului de proiect pus în discuție de guvernul Ponta, foștii proprietari ar uma să-și primească proprietățile în natură. Avocatul Călin Ispravnic, președintele Asociației pentru Proprietate Privată (APP) a explicat pentru gândul că în principal este vorba de cererile de retrocedare pentru terenurile colectivizate. O statistică prezentată în Parlament arată că ar exista 612,000 notificări, adică cereri de retrocedare pentru terenuri agricole și forestiere.

„Art. 14 – (1) Comisiile locale și județene de fond funciar au obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și a elibera titlurile de proprietate până la data de 01 ianuarie 2016”, se precizează în draftul proiectului

Ponta: „Vreau ca toate partidele să își asume acest proiect”

Premierul Victor Ponta a declarat că lunea viitoare va transmite proiectul de lege către Parlament. „Pe 19 martie dorim ca guvernul să își asume răspunderea. Vrem o asumare nu pentru că nu avem majoritate, ci vrem ca toate partidele să își asume acest proiect. Toate partidele au emis legi prinvind acestă problemă. Nu vreau să fie doar soluția USL. Dacă vreun om de dreapta vine si propune o plafonare la 15% și o eșalonare a despăgubirilor atunci facem așa”, a declarat Victor Ponta

Plata despăgubirilor în dosarele soluționate efectuate până în 2017

O altă prevedere arată că despăgubirile stabilite în dosarele soluționate până la intrarea în vigoare a legii vor fi achitate până în 2017. „Plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele solutionate de catre Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi se face in termen de 3 ani, în tranșe anuale egale, începând cu 01 ianuarie 2014”.

Propunerea discutată în guvern arată că proprietarii care vor opta pentru despăgubiri în bani și care nu au decizii definitive în intanță vor putea beneficia de aceste sume compensatorii abia după 2017. Legea mai arată că foștii proprietari vor putea solicita anual doar 10% din suma de bani. Asta înseamnă o eșalonare a despăgubirilor pe un termen de 10 ani. „In termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, titularul care face dovada că a participat la cel puțin 3 licitații naționale de imobile și nu a valorificat punctele în cadrul acestora poate opta pentru plata echivalentului acestora și în numerar”, se arată în draftul proiectului

Când vor fi rezolvate cererile de despăgubire

Legea mai prevede de asemenea și un sistem de compensare prin puncte a foștilor proprietari. Astfel, în cazul în care statul nu poate restituii în natură sau nu poate pune la dispoziție o proprietate care să echivaleze ca valoare propriatate confiscată de comuniști atunci persoana în cauză poate opta pentru un sistem de puncte. Aceste puncte sunt echivalate în bani și pot fi utilizate în cadrul licitațiilor publice pentru imobile scoase la vânzare de stat sau ulterior din 2017 aceste puncte pot fi transformate în bani.

Proiectul prevede înființarea Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor care se va ocupa de procedura de mai sus.

Până la data de 1 ianuarie 2015, Comisia Națională va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul național, asa cum rezulta ea prin aplicarea grilei notariale. Pentru imobilele trecute in Fondul national ulterior, valoarea se publica in termen de 30 de zile.
Titularii deciziilor de compensare pot valorifica punctele prevăzute în decizie prin participarea la licitațiile naționale de imobile din Fondul Național.

Licitațiile de imobile se organizează săptămânal la sediul central al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară si se desfășoară in regim de videoconferința.

Cu condiția înscrierii gratuite prealabile, deținătorii de decizii participă la licitație, la sediile teritoriale ale Autorității Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Avocatul Călin Ispravnic, președintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP) spune că, așa cum arată acum draftul proiectului, creează premise pentru noi procese la CEDO. „Sunt unii care au așteptat încă din 1991 să se rezolve acestă situație acum să le mai ceri să aștepte până în 2017 și abia atunci să primească despăgubiri eșalonat mie mi se pare discriminatoriu față de cei care au primit despăgubiri până acum. Dacă CEDO e intersată sunt argumente suficiente pentru noi procese”, a explicat avocatul Călin Isparavnic

În opinia avocatului, o soluție pentru a stinge aceste probleme legate de despăgubiri ar fi ca banii pentru despăgubiri să fie alocați încă de anul acesta. Premierul Victor Ponta a anunțat că își va asuma răspunderea pe legea privind restituirea și despăgunirea proprietarilor deposedați de regimul comunist. Victor Ponta mai are la dipoziție 42 de zile în care să adopte legea care ar urma să reglementeze situația retrocedărilor.

Decizia pilot din 2010 – România riscă excluderea din Consiliul Europei

În octombrie 2010 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie pilot prin care suspenda toate procesele prinvind retrocedările aflate pe rolul instanței europene. Decizia a impuns României ca în termen de 18 luni să remedieze problema restituirilor, în sensul respectării drepturilor fundamentale și instituirii unui mecanism funcțional de retrocedare și compensare. Termenul a expirat în iulie 2012, dar a fost prelungit la cererea Guvernului până în 12 aprilie 2013. Dacă România nu remediază procedurile privind retrocedările atunci una din sacțiuni este excluderea din Consiliul Europei.

Miza despăgubirilor: 8-9 miliarde de euro

Președintele ANRP, Gerorge Băeșu, anunța în ianuarie că valoarea totală a despăgubirilor rezultate din litigiile privind retrocedarea se ridică la aproximativ 8-9 miliarde de euro. De altfel, premierul Ponta a avansat această cifră și a declarat că statul nu are acești bani.

În 2012 fostul ministru al Finanțelor, Bogdan Drăgoi a declarat că valoarea totală a retrocedărilor se ridică la peste 16 miliarde de euro. Plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietățile naționalizate de comuniști ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee