Cum va arăta cardul național de sănătate: sunteți de acord cu donarea de organe?

Redactor:
Vlad Mironescu
Cum va arăta cardul național de sănătate: sunteți de acord cu donarea de organe?
Cardul național de sănătate, document eliberat contra cost, va include pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina și Rh-ul, statusul asiguratului - sănătos sau bolnav cronic - cât și cel privind donarea de organe, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al MS.

Cardul național de sănătate, document eliberat contra cost, vainclude pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina șiRh-ul, statusul asiguratului – sănătos sau bolnav cronic – cât șicel privind donarea de organe, potrivit unui proiect de ordonanțăde urgență al MS.

Potrivit proiectului, cardul național cuprinde informații minime,precum datele de identitate, codul numeric personal, cod asigurat,data expirării cardului, numărul de identificare și acronimul caseide asigurări de sănătate care emite cardul, numărul de identificarea cardului.

Totodată, cardul conține date care vor fi stocate pe cip. Astfel,cip-ul va conține diagnostice medicale cu risc vital, grupasanguină și Rh, înregistrarea numărului de solicitări de serviciimedicale prin codul furnizorului, dovada achitării contribuțieipentru asigurările sociale de sănătate, status asigurat: sănătossau bolnav cronic, status donor organe, precum și alerte speciale:tratamente speciale, proteze, dar și informații despre medicul defamilie: nume, prenume, date contact sau despre coasigurați.

Cheltuielile necesare producerii cardului național de asigurărisociale de sănătate se suportă atât de Casa Națională de Asigurăride Sănătate, cât și de asigurat. Asiguratul suportă contravaloareacardului național de asigurări sociale de sănătate și costurileaferente distribuției acestuia, arată documentul MS.

„Componenta informatică a cardului național de asigurări sociale desănătate este o funcționalitate intrinsecă a sistemului informaticunic integrat. Cardul se eliberează și se administrează folosindservicii de operare și management al unei unități specializate înacest scop și numai prin intermediul sistemului informatic unicintegrat al asigurărilor sociale de sănătate”, potrivitproiectului.

Furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitivemedicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări desănătate au obligația să acorde asistență medicală titularilor decard național de sănătate, care prezintă acest document la dataacordării respectivelor servicii.

Cardul național de sănătate se emite individual pentru fiecareasigurat cu vârsta peste 14 ani. Asigurații cu vârsta de până la 14ani beneficiază de servicii medicale, medicamente și dispozitivemedicale decontate din bugetul Fondului național unic de asigurărisociale de sănătate în baza documentelor care atestă calitatea deasigurat.

Persoanele asigurate au obligația prezentării cardului național deasigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilormedicale de către furnizorii aflați în contract cu casele deasigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce laneacordarea acestor servicii, cu excepția serviciilor.

Producerea cardului național de asigurări sociale de sănătate serealizează de către Imprimeria Națională S.A, iar personalizareadocumentului de către Centrul Național Unic de Personalizare aPașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generate dePașapoarte, structură componentă a Ministerului Administrației șiInternelor.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vorelabora în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare aprezenței ordonanțe de urgență, norme metodologice care vor fiaprobate prin hotărâre a Guvernului, arată proiectul MS. (Mediafax)

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
RCA 2021. Anunț crunt pentru șoferii români. Decizia e oficială
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea şi degradarea sunt omniprezente. Oraşe întregi părăsite, obloanele trase,...
Inchide