Curtea Constituțională: Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desființarea Curții Constituționale

Curtea Constituțională: Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desființarea Curții Constituționale
Judecătorii constituționali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desființarea Curții Constituționale în componența actuală stabilită pe baza Constituției, încălcându-se dispozițiile contituționale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili.

Judecătorii constituționali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desființarea Curții Constituționale în componența actuală stabilită pe baza Constituției, încălcându-se dispozițiile contituționale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili.

Redăm integral comunicatul remis, marți, agenției MEDIAFAX:

„Judecătorii Curții Constituționale, reuniți în plen la data de 3 iulie 2012, luând act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autorități publice, precum și unele mijloace de informare în masă le-au declanșat la adresa Curții Constituționale, culminând cu tot felul de soluții pentru desființarea acestei instituții, au decis să facă următoarele precizări pentru toate autoritățile publice prevăzute în Titlul III al Constituției – Parlament, Președintele României, Guvernul României, Administrația publică centrală, Administrația publică locală, Autoritatea judecătorească – precum și pentru toți cetățenii României:

În conformitate cu prevederile art.142 alineatul (1) din Legea fundamentală, Curtea Constituțională este garantul supremației Constituției.

În cei 20 de ani de la constituire, Curtea Constituțională și-a exercitat cu toată responsabilitatea atribuțiile stabilite prin Constituție, activitatea ei fiind apreciată atât de forțele politice și de instituțiile juridice interne, de cetățeni, cât și de instituțiile similare din alte state și de organizațiile internaționale.

Prin activitatea sa, Curtea Constituțională s-a manifestat ca o adevărată instanță națională a apărării drepturilor omului și a instituțiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului țării ca stat democratic și de drept.

Ținem să subliniem că, prin activitatea lor, judecătorii Curții Constituționale, fideli jurământului depus, au asigurat respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor.

Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desființarea Curții Constituționale în componența actuală stabilită pe baza Constituției. Această măsură încalcă grav dispozițiile art.145 din Constituția României, în care se prevede că pe durata exercitării mandatului judecătorii sunt inamovibili – adică nu pot fi revocați.

Pentru garantarea imparțialității, Constituția prevede reînnoirea Curții cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, iar judecătorii să nu fie numiți de una și aceeași autoritate ci, într-o proporție egală de câte trei judecători, de către Camera Deputaților, Senat și Președintele României.

Ne adresăm pe această cale atât Parlamentului, cât și Președintelui României să ia poziție față de măsurile ce se preconizează și prin care se încalcă în mod flagrant Constituția, normele democratice și principiile statului de drept, cu consecințe grave, prin precendentul care se creează și prin deprecierea imaginii internaționale a țării.

Neaparținând niciunei puteri în stat (Legislativă, Executivă sau Judecătorească) și niciunui partid politic, atribuțiile Curții sunt concretizate în deciziile și hotărârile adoptate și care sunt general obligatorii pentru autoritățile publice, celelalte instituții publice, persoane juridice private și persoane fizice. De aceea, Curtea Constituțională, în raporturile cu celelalte subiecte de drept, nu se supune decât dispozițiilor Constituției României.

Având în vedere situația deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa Curții Contituționale și a judecătorilor săi, precum și amenințările cu revocarea lor, Curtea Constituțională a sesizat Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Conferința Curților Constituționale din Europa, precum și celelalte instituții europene.

Plenul Curții Constituționale a României în următoarea componență: Augustin Zegrean, președintele Curții; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lăzăroiu; Mircea-Ștefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader – judecători”.

 

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×

Urmăriți Gândul LIVE Cruzime fără margini în Argeș! 3 copii au fost filmați chiar de tatăl lor în timp ce lovesc un caine https://www.gandul.ro/Medicul Virgil Musta și Corina Chiriac, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 22 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide