Dan Diaconescu cere Tribunalului Vâlcea anularea unei părți de 130 DE MILIOANE DE EURO din datoria Oltchim

Dan Diaconescu cere Tribunalului Vâlcea anularea unei părți de 130 DE MILIOANE DE EURO din datoria Oltchim
S-a întâmplat cu puțin timp în urmă...

Dan Diaconescu cere la Tribunalul Vâlcea anularea unei hotărâri AGA de la Oltchim prin care creanțele AVAS față de această unitate conțin dobânzi de aproximativ 130 de milioane de euro, patronul OTV motivând că statul nu poate vinde „dobânzile nedatorate”.

Avocații lui Dan Diaconescu au introdus, în 13 septembrie, o acțiune la Tribunalul Vâlcea ce are ca obiect „acțiune în anulare a hotarârii AGA”.

Dosarul are primul termen de judecată în 18 octombrie, iar prin această acțiune Dan Diaconescu urmărește eliminarea din creanța AVAS în cazul Oltchim a sumei de aproximativ 130 de milioane de euro, bani ce reprezintă dobânzi la datoria combinatului față de AVAS.

Avocatul lui Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că prin dosarul de la Tribunalul Vâlcea se contestă propunerea de includere a dobânzilor în creanța AVAS, pe motiv că hotărârea este nelegală, propunerea fiind făcută la mult timp după emiterea convocatorului.

Astfel, arată avocatul, includerea dobânzilor în creanța AVAS a fost făcută cu încălcarea procedurilor legale.

Apărătorul lui Diaconescu spune că la creanțele în euro, consolidate, nu se cer dobânzi și că statul are o dublă calitate, respectiv cea de creditor prin AVAS și de debitor și acționar prin Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri – OPSPSI.

Avocatul a adăugat că includerea unor astfel de dobânzi în creanțele AVAS duce la un precedent periculos ce ar putea afecta pe viitor aproximativ 2.000 de societăți comerciale.

Potrivit datelor prezentate de OPSPI, AVAS are asupra Oltchim o creanță de 165 milioane de dolari (obligație principală) și 554 milioane de lei (dobândă finală).

Totodată, avocatul a precizat că au mai fost formulate două acțiuni comerciale și la Tribunalul București, dar care vizează procedura de privatizare, una cu termen marți, și alta cu termen în l7 ianuarie.

Despre aceste două acțiuni avocatul a arătat că sunt rămase fără obiect, deoarece procedura de privatizare s-a încheiat cu succes, cu Dan Diaconescu câștigător al pachetului de acțiuni în urma licitației cu strigare, urmând ca aceste procese să fie închise.

Premierul Victor Ponta a declarat marți că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Executivul va aloca și un împrumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului.

Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune și intrarea companiei în insolvență.

Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

 
 
 
 
 
Inchide