DE CE ÎȘI DORESC ROMÂNII O BONĂ FILIPINEZĂ. Poveștile imigranților care trăiesc „visul românesc”

Redactor:
Alexandra Pele
Peste 2200 de străini au obținut anul trecut autorizații de muncă în România pentru posturi precum guvernantă, fotbalist sau lucrător în salubrizare, cei mai mulți dintre ei fiind veniți din Turcia, China sau Republica Moldova.

Peste 2200 de străini au obținut anul trecut autorizații demuncă în România pentru posturi precum guvernantă(186 în 2010), fotbalist profesionist (145) saulucrător în salubrizare (98), cei mai mulți dintreei fiind veniți din Turcia, China sau Republica Moldova, potrivitdatelor furnizate de Oficiul Român pentru Imigranți.

Anul trecut, Victor Ponta, președintele PSD, a declarat că aangajat o bonă filipineză pentru a avea grijă de fetița sa. VictorPonta, Ana Maria Prodan, Ion Ion Țiriac, Dana Războiu sauSilviu Prigoană sunt doar câțiva dintre cei care și-au angajat bonesau menajerefilipineze. Înprimul semestru din 2010, numărul românilor care își doreau o bonădin Filipine a crescut cu 40%. Față de 2009, numărul de autorizațiide muncă emise pentru posturi de guvernante s-a triplat (186, fațăde 61 în 2009). Totodată, în 2010 s-au emis 167 de autorizații demuncă pentru imigranții din Filipine.

În total, la noi în țară sunt în jur de 60.000 de imigranți, ceimai mulți dintre ei având rezidență temporară (aproape 50.000).Dintre aceștia, majoritatea sunt căsătoriți cu români, au venit lastudii sau sunt agajați ai unor companii românești. Cei mai mulțistrăini care beneficiază de viză de ședere permanentă sunt chinezii(2.360), turcii (1.864) și sirienii (993).

Povestea congolezuluiLema: „În România faci muncă necalificată”

Unul dintre cei 60.000 de imigranți stabiliți în România esteAime Lema, din Congo, venit aici în urmă cu 20 de ani. „Pentrubusiness contează performanța”, susține Lema. Bărbatul se considerănorocos pentru că a avut parte de un patron înțelegător care i-avăzut potențialul și a insistat să-i facă rost de o autorizație demuncă. Astăzi Lema este proprietar al unei firme de construcții,dar n-a uitat de unde a plecat. Spune că cel mai mare handicap alstrăinilor este faptul că nu au diplome sau acestea nu suntrecunoscute. „Ești nevoit să faci muncă necalificată. Ai fostprofesor și acum ești portar”, afirmă congolezul. El recunoaște cănu angajează muncitori străini pentru că „decât să te expui unorcontroale la care mereu te prind cu ceva, mai bine eviți”. Lemavorbește și despre „presiunea” autorităților care supraveghează maiatent activitatea firmelor care angajează imigranți. „Pentrufiecare străin angajat, trebuie să ai cinci români”, spune eldespre regula nescrisă a angajaților imigranți.

Românii „nu știu cum să se poarte cu imigranții”, spune JamesChukudi, un student din Nigeria. El crede că majoritatea românilorar vrea să se poarte frumos cu străinii veniți la studii sau lamuncă, însă nu sunt obișnuiți cu diversitatea culturală. Chukudi avenit în România la sfârșitul lui 2006. De atunci s-a confruntat curomâni care îl înjură pe stradă, îl scuipă sau nu-l primesc lameciul unei anumite echipe de fotbal pentru că este de culoare. „Oprietenă m-a întrebat dacă în orașul meu din Africa leii umblăliberi pe stradă”, povestește Chukudi. El lucrează acum pentruCrucea Roșie și, deși vede România ca pe o a doua casă, ar dori săse întoarcă în Nigeria pentru a intra în politică.

Ce se caută înRomânia

Bonele, fotbaliștii, lucrătorii în salubrizare, bucătarii șiconstructorii domină topul profesiilor aflate la mare căutare înRomânia. Anul trecut, arată statisticile, numărul posturilor deguvernantă ocupate de imigranți s-au triplat (186, față de 61 în2009).

De asemenea, cluburile sportive au adus cu aproape 50% mai mulțifotbaliști (145, față de 100). Pe următoarele poziții în topuljoburilor ocupate de imigranți se află lucrătorii în salubrizare,administratorii societăților comerciale și bucătarii. Deși în anul2008 meseriile din construcții au fost cele care au atras o mareparte a forței de muncă străină, în 2010, meserii precum cele dezidar sau pietrar s-au aflat pe poziția 10.

Turcii, cei mai numeroșimuncitori străini

Anul trecut, cele mai multe autorizații de muncă au fost emisepentru imigranții turci (471), urmați de cei chinezi (366) și destrăinii veniți din Republica Moldova (170). Capitala atrage ceimai mulți muncitori imigranți, dovadă fiind cele 741 de autorizațiide muncă emise în 2010 pentru București. În județul Constanța s-auaprobat 317, în Timiș 137, în Prahova 118, iar la Iași 106.

„Profilul imigrantului oglindește profilul emigrantului”, adeclarat pentru gândul Iris Alexe,coordonator al programului de migrație și dezvoltare al FundațieiSoros. „Străinii ocupă, în general, posturile care nu sunt agreatede forța de muncă românească”, spune Alexe.

INFO

România, locul 21 lapoliticile de integrare ale imigranților

„Din ce în ce mai mulți imigranți aleg să rămână în România”,susține Mbela Nzuzi, directoarea Asociației Femeilor Refugiate dinRomânia. Ea spune că România nu este o țară de tranzit, chiar dacăoportunitățile oferite de autoritățile de la noi sunt mai puținatrăgătoare decât cele din alte state europene. Potrivit studiuluiMIPEX lansat luni de British Council și Fundația Soros, România seclasează pe locul 21 (din 31 de state monitorizate) în ceea ceprivește politicile de integrare ale imigranților. „Per ansamblu,România a preluat modelul celorlalte state europene însă existăanumite probleme precum transparența procedurilor, dar și felul încare sunt implementate legile privind imigrația”, a declarat pentrugândulThomas Huddleston, analist politic al organizației care a realizatcercetarea. El este de părere că autoritățile românești nu știu săvalorifice potențialul economic al forței de muncă străine careeste mult mai mobilă și dispusă să se adapteze cerințelor maimultor domenii sau meserii.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide