De ce nu avem drumuri? Boagiu: „Ne lipsesc constructorii. Când trebuie să facem drumuri, nu putem să le facem decât cu agricultori”

De ce nu avem drumuri? Boagiu: „Ne lipsesc constructorii. Când trebuie să facem drumuri, nu putem să le facem decât cu agricultori
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 11:26

Anca Boagiu garantează că va câștiga pariul pentru dezvoltareainfrastructurii. Mai mult, ministrul Transporturilor spune căRomânia va deveni un șantier anul acesta și afirmă că există baniinecesari pentru proiectele sale. Însă, principalul impediment încalea avansului numărului de kilometri de autostrăzi din Româniaeste, în opinia Ancăi Boagiu, lipsa personalului calificat. „Nelipsesc constructorii. Am constatat că, atunci când trebuie săfacem drumuri, nu putem să le facem decât cu agricultori, nu cudrumari. Drumurile trebuie făcute cu drumari, construcțiile cuconstructori”, a declarat ministrul într-o conferință de presă. Înplus, ea a accentuat exodul de specialiști din domeniu cătrecompaniile private. „Avem nevoie de personal calificat, care să seîntoarcă în administrație”, a precizat Boagiu care a menționat căCNADNR a angajat recent 30 de tineri ingineri și că vrea să încheieparteneriate cu facultățile de construcție din toată țara.

Megaprogramul românesc de construcție de autostrăzi,proporții minuscule

Ministrul a vorbit și de „cel mai mare program de construcții deautostrăzi demarat în România”, potrivit Mediafax. În prezent suntîn execuție 243 de kilometri de autostradă, iar pentru alți 220 dekilometri sunt pregătite licitații. Acest megaprogram, chiar dus labun sfârșit, ar fi doar o realizare modestă, la scară europeană. Înperioada 1990-2009, spaniolii au dat în folosință circa 8.800 dekilometri de autostrăzi. Dacă în 1990 rețeaua iberică de astfel dedrumuri totaliza circa 4.700 de kilometri, în 2009 statisticileEurostatului consemnau un nivel de 13.500 de kilometri. Ceva maimult de 200 de kilometri de autostradă au construit, an de an, timpde 20 de ani și francezii, atingând un total de peste 11.000 dekilometri. Mai bine la acest capitol au stat și vecinii maghiari.De la căderea comunismului, guvernele de la Budapesta au reușit săsporească rețeaua de autostrăzi de la 267 de kilometri până la1.273 de kilometri, în 2009.
În acest context, și directorul CNADNR, Daniela Drăghia, transmiteun mesaj optimist. „Avem un orizont de timp în care să încheiem oparte din Coridorul IV. Până în 2013 vom putea discuta de lungimede autostradă în jur de 390-400 de kilometri”, spune Drăgia,conform Mediafax.

Management privat la companiile de stat

O altă idee exprimată de ministrul Transporturilor a fost aceeaa instituirii unui management privat pentru companiile de stat. Osugestie similară era exprimată la finele anului trecut dereprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Una dintresugestiile făcute statului într-un plan de redresare economică aRomâniei era externalizarea managementului procesului de accesare afondurilor europene. La acea dată, ei estimau că o asemenea măsurăar conduce la un avans de 3,6% al PIB-ului, până în 2015. Boagiu aținut să amintească și de măsurile luate pentru a preîntâmpinatraficul de influență. A pomenit chiar de existența unor „personajedubioase” care i-ar stresa pe reprezentanții CNADNR cu încercărilelor repetate de a afla stadiul diferitelor dosare depuse. Dealtfel, ministrul a emis recent un ordin prin care „CNADNR vaasigura supravegherea video a sediului CESTRIN, respectiv aperimetrelor alăturate incintelor în care se va desfășura procesulde evaluare”. Boagiu a mai adăugat că nu a dorit până în prezent săaibă întâlniri cu reprezentanți ai companiilor private locale. Aacceptat dialogul cu cei care reprezentau grupuri străine, însănumai în prezența ambasadorilor respectivelor state.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă de gradul zero! Cod roșu. Autoritățile refuză să comenteze incidentul
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....