De ce nu merge trenul mai repede pe ruta București – Sinaia. Un reportaj cu ministrul Anca Boagiu pe șantierul „marea bulibășeală”

Redactor:
Octav Ganea
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a fost asigurată de constructorul austriac Porr, responsabil cu reabilitarea tronsonului de cale ferată Câmpina - Predeal, că de la 29 noiembrie o călătorie cu trenul între București și Sinaia va dura două ore.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a fost asigurată deconstructorul austriac Porr, responsabil cu reabilitareatronsonului de cale ferată Câmpina – Predeal, că de la 29 noiembrieo călătorie cu trenul între București și Sinaia va dura douăore.

Boagiu, care a inspectat lucrările din teren, s-a arătatmulțumită de ritmul în care se face reabilitarea, lucru care nu aîmpiedicat-o să le comunice austriecilor că vor trebui să plăteascăpenalități de 24 de milioane de euro pentru întârzierea lucrărilorcu un an și o lună.

Modernizarea tronsonului Câmpina-Predeal, în lungime de 48 dekilometri a început în 2007 și trebuia să fie realizată până în2010. Costul lucrărilor a fost de 312 milioane euro, din care 75%sunt fonduri preaderare ISPA și 25% de la bugetul de stat.

Boagiu a afirmat că a trebuit să ducă negocieri delicate cureprezentanții Comisiei Europene pentru a nu pierde finanțarea, încondițiile depășirii termenului de finalizare.

„Chiar dacă proiectul este întârziat cu un an și o lună, înnegocierile cu Comisia Europeană am reușit să nu avem corecțiifinanciare”, a spus ministrul.

Aceasta a afirmat că motivul pentru care lucrările au durat atâtde mult este lipsa de comunicare dintre cele cinci consorițiiresponsabile cu realizarea lucrărilor.

„Este un exemplu de «așa nu» în ceea ce privește proiecteleferoviare. E o combinație de cinci consorții, fără manageri deproiect, ceea ce a dus la o bulibășeală pe șantier. Lucrareatrebuia terminată în octombrie 2010 și de aceea Porr va primipenalități de 24 milioane euro”, a spus ministrul, adăugând că nu ointeresează justificările constructorilor, ci doar aplicareapenalităților.

Reprezentanții Porr au invocat însă un addendum la contract carear fi prelungit termenul de finalizare până în 2012.

„Nu vom plăti niciodată penalizări și nici nu știu să avem, dareste un addendum la contract care se încheie în 2012 și vom atingeacest target. Deci nu există motive pentru penalizări”, a declaratKlaus Bleckenwegner, administrator la Porr.

Boagiu a spus însă că addendumul în cauză nu modifică termenulde finalizare (29 noiembrie 2011) și că acesta a fost încheiat doarpentru ca România să nu piardă finanțarea europeană din cauzaîntârzierii lucrărilor.

În vizita ei pe tronson, Anca Boagiu s-a arătat îngrijorată șide cablurile lăsate la suprafață, lângă șine, afirmând că existăpericolul ca acestea să fie furate.

„Știți bine că tot ce este la vedere se fură, în ciuda tuturorlegilor pe care le-am dat”, a spus ministrul către un responsabilal lucrărilor.

Acesta a liniștit-o, însă, invocând faptul că noile cabluri suntdin oțel, nu din curpu, ceea ce le face mult mai puțin atractivepentru hoți.

Boagiu s-a arătat conștienă de starea precară a căilor ferate,în general, când i s-a amintit de trenul care a deraiat joi searaîn județul Brașov, însă a spus că lucrările de reabilitare vorcontinua.

Cât privește ruta București – Sinaia, tronsonul Câmpina-Comarniceste finalizat, iar lucrările pe tronsonul Comarnic-Predeal suntrealizate în proporție de 80%.

După ce lucrările de modernizare vor fi finalizate, trenurilevor putea circula cu 160 km/oră pe tronsonul București-Câmpina, cu100 km/oră pe tronsonul Câmpina-Comarnic și cu o viteză de 80km/oră pe sectorul Câmpina-Predeal.

Lidia Neagu, [email protected], Dan Radu,[email protected]

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide