Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a fost asigurată deconstructorul austriac Porr, responsabil cu reabilitareatronsonului de cale ferată Câmpina – Predeal, că de la 29 noiembrieo călătorie cu trenul între București și Sinaia va dura douăore.
Boagiu, care a inspectat lucrările din teren, s-a arătatmulțumită de ritmul în care se face reabilitarea, lucru care nu aîmpiedicat-o să le comunice austriecilor că vor trebui să plăteascăpenalități de 24 de milioane de euro pentru întârzierea lucrărilorcu un an și o lună.
Modernizarea tronsonului Câmpina-Predeal, în lungime de 48 dekilometri a început în 2007 și trebuia să fie realizată până în2010. Costul lucrărilor a fost de 312 milioane euro, din care 75%sunt fonduri preaderare ISPA și 25% de la bugetul de stat.
Boagiu a afirmat că a trebuit să ducă negocieri delicate cureprezentanții Comisiei Europene pentru a nu pierde finanțarea, încondițiile depășirii termenului de finalizare.
„Chiar dacă proiectul este întârziat cu un an și o lună, înnegocierile cu Comisia Europeană am reușit să nu avem corecțiifinanciare”, a spus ministrul.
Aceasta a afirmat că motivul pentru care lucrările au durat atâtde mult este lipsa de comunicare dintre cele cinci consorițiiresponsabile cu realizarea lucrărilor.
„Este un exemplu de «așa nu» în ceea ce privește proiecteleferoviare. E o combinație de cinci consorții, fără manageri deproiect, ceea ce a dus la o bulibășeală pe șantier. Lucrareatrebuia terminată în octombrie 2010 și de aceea Porr va primipenalități de 24 milioane euro”, a spus ministrul, adăugând că nu ointeresează justificările constructorilor, ci doar aplicareapenalităților.
Reprezentanții Porr au invocat însă un addendum la contract carear fi prelungit termenul de finalizare până în 2012.
„Nu vom plăti niciodată penalizări și nici nu știu să avem, dareste un addendum la contract care se încheie în 2012 și vom atingeacest target. Deci nu există motive pentru penalizări”, a declaratKlaus Bleckenwegner, administrator la Porr.
Boagiu a spus însă că addendumul în cauză nu modifică termenulde finalizare (29 noiembrie 2011) și că acesta a fost încheiat doarpentru ca România să nu piardă finanțarea europeană din cauzaîntârzierii lucrărilor.
În vizita ei pe tronson, Anca Boagiu s-a arătat îngrijorată șide cablurile lăsate la suprafață, lângă șine, afirmând că existăpericolul ca acestea să fie furate.
„Știți bine că tot ce este la vedere se fură, în ciuda tuturorlegilor pe care le-am dat”, a spus ministrul către un responsabilal lucrărilor.
Acesta a liniștit-o, însă, invocând faptul că noile cabluri suntdin oțel, nu din curpu, ceea ce le face mult mai puțin atractivepentru hoți.
Boagiu s-a arătat conștienă de starea precară a căilor ferate,în general, când i s-a amintit de trenul care a deraiat joi searaîn județul Brașov, însă a spus că lucrările de reabilitare vorcontinua.
Cât privește ruta București – Sinaia, tronsonul Câmpina-Comarniceste finalizat, iar lucrările pe tronsonul Comarnic-Predeal suntrealizate în proporție de 80%.
După ce lucrările de modernizare vor fi finalizate, trenurilevor putea circula cu 160 km/oră pe tronsonul București-Câmpina, cu100 km/oră pe tronsonul Câmpina-Comarnic și cu o viteză de 80km/oră pe sectorul Câmpina-Predeal.
Lidia Neagu, [email protected], Dan Radu,[email protected]