De ce nu ne vor Franța și Germania în Schengen

De ce nu ne vor Franța și Germania în Schengen
„Nu sunt reunite toate condițiile pentru aderarea celor două țări - România și Bulgaria - în Spatiul Schengen", declară miniștrii de Interne ai Germaniei și Franței, într-o scrisoare comună către Comisia Europeană (CE)

„Nu sunt reunite toate condițiile pentru aderarea celor douățări – România și Bulgaria – în Spatiul Schengen”, declarăminiștrii de Interne ai Germaniei și Franței, într-o scrisoarecomună către Comisia Europeană (CE). Documentul, citat de RFI,solicită o amânare de cel puțin șase luni a aderării, care seaștepta la finele lunii martie 2011, invocând ne-îndeplinirea unorobiective asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare(MCV). România și Bulgaria mai au multe de făcut în privințacombaterii corupției și a crimei organizate, precum și privitor lareformele în sistemul judiciar, consideră cei doi miniștri.Scrisoarea lor conține și precizarea că, în mod formal, aderarea laSchengen nu ar trebui legată de MCV. Pentru a da mai multă greutatede-mersului lor, autorii scrisorii semnalează faptul că există încăprobleme legate de gestiunea frontierelor și de politica de azil,iar documentul menționează că „în contextul procesului de analiză aaderării la Schengen ar trebui ținut cont de probleme legate degestiunea fron-tierelor externe ale Spațiului Schengen și depolitica de azil”. Cei doi oficiali au trimis solicitarea deamânare și către actuala președinție belgiană a UE, dar și cătreviitoarea președinție ungară, deși premierul ungar, Viktor Orban,s-a pronunțat pentru acceptarea celor două țări în Schengen.

MAE acuză „discriminarea” României

MAE român „își exprimă regretul” față de scrisoarea celor doiminiștri, pre-cizând că, chiar în documentul citat, sunt confirmateși salutate progresele tehnice ale României. Prin urmare, „chiarconform scrisorii, «condiționalitățile» suplimentare atașateaderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen se plasează înafara procesului de aderare la Schengen și a acquis-uluiSchengen”.

Amânarea e solicitată pe baza unor așa-zise „carențe alesituației generale” a celor două state și a unor ipoteticedis-funcționalități ce ar afecta siguranța sis-temului desupraveghere a frontierei Schengen, inclusiv accesul la datelegestio-nate prin Sistemul de Informații Schengen (SIS), noteazăMAE. Țara noastră dispune de un sistem tehnic de ultimă generațiede supraveghere a frontierelor (furnizat de concernul franco-germanEADS) și este deja, de la 5 noiembrie, conectată la SIS. „Prinurmare, este complet nefondat argumentul invocat referitor la unașa-zis risc pentru securitatea internă a Uniunii care ar derivadin aderarea României (și Bulgariei) la Schengen și gestionareaacestor informații”, conchide MAE.

„Nu există niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru oasociere între aderarea la Schengen și MCV din domeniul justițieiși combaterii corupției”, așadar „o astfel de abordare creează unprecedent inacceptabil nu numai pentru România (și Bulgaria), darși pentru întreaga Uniune. Ea constituie o discriminare a Românieiși Bulgariei față de modul în care au fost tratate statele care auaderat la Schengen la ultima extindere”.

Victor Ponta, pentru gândul: „Problema e că Merkel șiSarkozy au o părere proastă despre Băsescu”

Președintele PSD, Victor Ponta, spune că adevărata problemă eBăsescu. Alte surse din PSD susțin că Bulgaria ne pune și eapiedică. Liderul social-de-mocrat, Victor Ponta, a declarat astăzică e aberant să susțină cineva că el sau vreun europarlamentarromân ar fi cerut socialiștilor europeni să voteze împotrivaRomâniei pe aderarea la Schengen, așa cum a fost acuzat de uniidintre euro-parlamentarii proveniți din PDL, precum Cristian Predași Traian Radu Ungureanu, ori consilierul prezidential, SebastianLăzăroiu. „Nici Spania, nici Portugalia, nici Grecia, nici Austrianu au ridicat vreo problemă. Adevărata problema e că Merkel șiSarkozy au o părere foarte proastă despre Băsescu și despre faptulcă acesta nu se ține, niciodată, de cuvânt”, a afirmat Ponta.

Ministrul de Interne vede o „rază desperanță”

Traian Igaș, ministrul de Interne, a declarat, marți, pentrugândul, în re-plică ladecizia Franței și Germaniei de a cere amânarea intrării Românieiîn Spațiul Schengen, că situația nu este atât de dramatică și cămai există „o rază de speranță”. „România și-a îndeplinit toateobiectivele propuse și acceptate în acord cu partenerii europeni”,a subliniat Igaș, care a precizat că „ultima comisie de evaluare afinalizat raportul ca fiind unul pozitiv, ceea ce ne dă o rază desperanță”. „Sperăm ca atunci când România va fi din nou evaluată seva ține cont de faptul că am îndeplinit toate obligațiile”, aconchis ministrul de Interne.

Blaga: Aderarea la Schengen, o decizie politică – în cemă privește, MAI și-a făcut datoria

„Integrarea în Spațiul Schengen e obiectivul strategic alRomâniei, în acest moment, și, până la urmă, în în-tregime clasapolitică românească are responsabilitate în zona asta. Pot să spucă, dacă ne uităm la respectarea condițiilor tehnice, în ceea ce măprivește, MAI și-a făcut datoria”, a spus Blaga. El a arătat căRomânia trebuie, până la urmă, să îndeplinească condiționalitățileimpuse până în martie 2011 sau în cursul anului viitor. Blaga aarătat că România este nedreptățită întrucât i se impuncon-diționalități suplimentare în comparație cu statele care auaderat la 1 ianuarie 2007. „Sunt convins că suntem nedreptățiți”, amai spus Blaga.

MAI: Rapoartele experților UE confirmă îndeplinireacondițiilor tehnice de aderare

Concluziile rapoartelor de verificare a condițiilor tehnicepentru aderarea la Spațiul Schengen arată că România îndeplineștecondițiile de intrare, potrivit datelor puse la dispoziție deMinisterul Administrației și Internelor. Toate rapoar-tele deevaluare Schengen, aferente misiu-nilor desfășurate până înprezent, au fost aprobate în cadrul grupului de lucru EvaluareSchengen de la Bruxelles (cu excepția celui în domeniul SIS/SIRENEcare va fi aprobat în GL Evaluare Schengen din data de 14 ianuarie2011)..

România are nevoie de votul unanim al statelor membre,pentru aderarea la Schengen

Actul care va consfinți aderarea Ro-mâniei la Spațiul Schengeneste Decizia referitoare la eliminarea controlului la frontiereleRomâniei. După consultarea Parlamentului European, Consiliul UE, înformatul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), votează cuunanimitate. Urmează publicarea în Jurnalul Oficial al UE, intrareaîn vigoare a Deciziei și în final aplicarea ei de cătreRomânia.

CITEȘTE ȘI:

Băsescu: „Nu vom accepta odiscriminare din partea nimănui, fie ea și din partea celor maiputernice state europene”. Unde au totuși dreptate cei doi miniștride interne

FRANȚA ȘI GERMANIA CEROFICIAL AMÂNAREA INTRĂRII ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN. Motivele: corupția,criminalitatea organizată, securitatea șijustiția

Acuzat că a pus bețe-nroate intrării în Schengen, Victor Ponta, pentru Gândul: „Problemae că Merkel și Sarkozy au o părere proastă despreBăsescu”

Blaga: Aderarea laSchengen, o decizie politică – în ce mă privește, MAI și-a făcutdatoria

MAE acuză”discriminarea” României și aBulgarie

Geoană: DemersulFranței și Germaniei, o lovitură dură la adresaRomâniei

Scrisoarea către CE:Decizia privind Schengen, când vor începe progrese ireversibile înJustiție

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide