De ce se scumpește pâinea. Ce profituri obțin intermediarii – analiză gândul

Redactor:
Loredana Voiculescu
Românii ar putea plăti pentru pâine un preț mai mare cu cel puțin 15% în următoarele luni, principalul motiv fiind scumpirea de două ori și jumătate a grâului folosit ca materie primă din iulie anul trecut și până în prezent

Românii ar putea plăti pentru pâine un preț mai mare cu celpuțin 15% în următoarele luni, principalul motiv fiind scumpirea dedouă ori și jumătate a grâului folosit ca materie primă din iulieanul trecut și până în prezent. „Pâinea ar trebui să se scumpeascăcu mult mai mult decât 15%, având în vedere prețul grâului de acum,de 300 de euro pe tonă, față de iulie 2010, când prețul era 120 deeuro pe tonă”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președintelepatronatului de panificație Rompan.
Popescu spune că, deși anul trecut România a avut o producție degrâu „suficientă” din punct de veder cantitativ, aceasta a fostslabă din punct de vedere calitativ. „România a exportat (în2010-n.red.) două milioane de tone de grâu furajer, nu depanificație”, a explicat Popescu. Ministrul Agriculturii, ValeriuTabără, a declarat că România a exportat, în primele 11 luni, grâuîn cantitate de 2,36 milioane tone și a importat 685.000 de tone degrâu, reprezentând „o cifră extrem de mică”. Cu toate acestea,statisticile arată că în ultimii patru ani România a importat anualcantități de grâu cuprinse între 0,4 milioane și 0,6 milioane tonegrâu, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii.

CLICKPE POZA PENTRU A MARI

Capacități de depozitare de 30 milioane tonecereale

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii,Adrian Rădulescu, este de părere că, teoretic, producătorii arputea depozita grâul după recoltare, pentru a nu fi obligați să îlvândă la prețuri reduse. „Producătorii pot depozita grâul.Teoretic, pentru că cinci firme dețin monopolul în domeniu, carevin și zic «îmi vinzi mie grâul cu un anumit preț»”, a explicatpentru gândul secretarul de stat din Ministerul Agriculturii AdrianRădulescu.
Capacitatea de stocare de cereale a României este de 30 milioane detone, în timp ce producția de grâu a fost anul trecut de 5,5milioane tone. Într-o analiză din 2009 a Consiliului Concurenței searată că între cele mai importante societăți active pe piațadepozitării grâului se numără Bunge România, Prutul, Cargill,Comcereal Vaslui, Eurosiloz și Comcereal Con-stanța.

Profituri de până la 200% pentruintermediari

La rândul lor, reprezentanții Agrostar spun că există mai multemotive pentru care pâinea se va scumpi în următoarele două luni cupână la 20%. „Anul 2010 a fost unul foarte prost din punct devedere al condițiilor meteo astfel că producția de grâu din Româniaa avut de suferit. În plus, pe piața mondială există un deficit degrâu, iar prețurile au crescut”, a declarat pentru gândul TudorDorobanțu, secretar general al Federației Agrostar. Un alt motivinvocat de reprezentantul Agrostar pentru preconizata scumpire apâinii este legat de faptul că producătorii de grâu nu și-au primitla timp subvențiile aferente toamnei anului 2009 și 2010. El aadăugat că, în lipsa unor politici din partea statului,producătorii sunt nevoiți să vândă grâul unor intermediari, larecoltare, la prețuri reduse.

„Unii producători au vândut grâul cu 0,28-0,4 lei pe kg unorintermediari, care apoi l-au exportat cu peste 200 de euro pe tonă.Vă dați seama ce profituri se fac (între 115% și 200% – n red.).Dacă statul i-ar întreba pe aceștia de unde au cumpărat, dacă audocumente legale și dacă și-au plătit la timp taxele și impozitele,alta ar fi situația de pe piața grâului”, este de părereDorobanțu.
El spune că, deși teoretic motorina pentru agricultură estesubvenționată de stat, producătorii agricoli așteaptă până lajumătate de an pentru a-și primi banii de la stat. „Se spune căstatul dă o subvenție la motorină ba de 1 leu, ba de 0,9 lei pelitru. Majoritatea producătorilor agricoli însă se lipsesc desubvenția la motorină, având în vedere că unii așteaptă de aproapejumătate de an să își primească banii de la stat”, a conchisDorobanțu.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
SCHIMBARE RADICALĂ! Ce urmează să se întâmple cu VREMEA în următoarele zile întrece orice imaginaţie
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Marius Elisei, în depresie! Mesajul care o va speria pe Oana Roman: 'Vei vedea că...'
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Povestea polițistului de la rutieră care a câștigat o medalie la Campionatul European de Culturism...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide