De la 1 iunie, 6 milioane pentru toate mamele. Valoarea indemnizației pentru creșterea copilului scade

Redactor:
Diana Marcu
De la 1 iunie, 6 milioane pentru toate mamele. Valoarea indemnizației pentru creșterea copilului scade
Întrebat, la finalul întâlnirii de ieri, de la Cotroceni, cu președintele, reprezentanții Guvernului, ai partidelor și cu liderii sindicatelor și patronatelor, dacă a fost luată o decizie în cazul sumei pe care o primește un părinte care stă acasă să-și crească copilul, șeful de la Muncă a răspuns: "Nu s-a întâmplat nimic, variantele sunt încă în discuție"

Plăți de 190 de milioane de lei pentru 193.000 depersoane

Indiferent ce salariu au avut și indiferent de cât au cotizat laasigurările sociale, mamele sau tații care stau acasă să-și creascăcopiii au intrat în ochii guvernanților, care discută valoareaindemnizației lunare. Se va renunța așadar la valoarea actuală de85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Măsura a fost luată în considerare de autorități pentru că s-arfi ajuns la concluzia că banii plătiți în prezent pentruindemnizația de creștere a copilului ar reprezenta o sumă preamare, în condițiile în care în perioada următoare ar trebui făcutăreducere la cheltuielile bugetare.

Potrivit datelor înregistrate de Agenția Națională pentruPrestații Sociale, în luna martie, la nivelul întregii țări erau193.004 de persoane care beneficiau de indemnizația pentrucreșterea copilului, plățile efectuate totalizând 189.883.868 delei.

Buget de asistență

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, dupădiscuțiile cu liderii confederațiilor sindicale, că ajutorul pentrupersoane cu handicap și indemnizația pentru copii „nu vor fiatinse”, toate celelalte subvenții fiind un subiect de „analiză,reducere sau anulare”. O zi mai târziu, șeful statului s-a referitdin nou la problema cheltuielilor sociale, arătând că „toatenăzbâtiile din program care s-au inventat în perioada de veselieparlamentară, precum pamperși pentru copii” au făcut din bugetulRomâniei un buget de asistență. Una dintre subvențiile sociale esteși trusoul pentru copii, prin care statul acordă pentru fiecarecopil nou-născut haine, lenjerie și produse pentru îngrijire.

La rândul său, în scrisoarea suplimentară de intenție cu FMI,prezentată Mediafax, Guvernul s-a angajat să reducă saudirecționeze „mai bine” alocația pentru familia monoparentală,precum și alocația complementară pentru copii, în timp ce schema devenit minim garantat va fi exceptată de la reducerea de 15%.

Întrebat, la finalul întâlnirii de ieri, de la Cotroceni, cupreședintele, reprezentanții Guvernului, ai partidelor și culiderii sindicatelor și patronatelor, dacă a fost luată o decizieîn cazul sumei pe care o primește un părinte care stă acasă să-șicrească copilul, șeful de la Muncă a răspuns: „Nu s-a întâmplatnimic, variantele sunt încă în discuție”.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax,revenirea la suma fixă de 600 de lei este varianta analizată deMinisterul Muncii, Familiei și Protecției Sociale pentruindemnizația de creștere a copilului.

Alte soluții? Fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizație,fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cât este în prezent.

Varianta agreată ar fi însă revenirea la suma de 600 de lei, așacum a fost până la începutul anului trecut. Potrivit surselorcitate, ministerul a luat în calcul și majorarea acesteia, ceea cear presupune însă dezavantaje și asta pentru că s-ar întârziaplățile, pentru că ar însemna refacerea calculelor pentru toțibeneficiarii.

Ce aduce Ziua Copilului

1 iunie va aduce bani mai puțini pentru părinții care stau acasăsă-și crească copiii. Marți, consilierul economic al premieruluiEmil Boc, Andreea Paul-Vass, a confirmat că, de la 1 iunie, se vareduce indemnizația pentru creșterea copilului, precizând că înperioada imediat următoare va fi decis dacă diminuarea va fioperată prin introducerea unui procent mai scăzut decât cel actual,de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, sau dacă va fiimpusă o sumă fixă. „Indemnizația va scădea, dar nu s-a stabilitîncă dacă va fi o sumă fixă sau care va fi procentul nou. Estenevoie de o analiză de impact”, a mai declarat AndreeaPaul-Vass.

De altfel, consiliera premierului a spus că atât ajutorul deasistență socială, cât și ajutorul de încălzire vor fi revizuite,în cadrul planului general de diminuare a măsurilor sociale cu 15%.”Nu se va umbla deloc la venitul minim garantat, care rămâneneschimbat”, a adăugat consilierul premierului.

Citește mai departe despre plățile în valoarede 190 de milioane de lei pentru 193.000 de persoane…

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 28 octombrie. Scorpionii vor avea mult...
Inchide