De Sfântul Dimitrie, bucureștenii și-au sfințit banii, portofelele, brățările sau buletinele

Mii de credincioși au așteptat ore întregi ca să ajungă timp de câteva secunde la moaștele aduse în aceste zile în Dealul Mitropoliei din București, secunde suficiente pentru a atinge de racle buletine, bani, portofele, chei de mașină, ceasuri, brățări sau haine care "să se sfințească".

Mii de credincioși au așteptat ore întregi ca să ajungă timp de câteva secunde la moaștele aduse în aceste zile în Dealul Mitropoliei din București, secunde suficiente pentru a atinge de racle buletine, bani, portofele, chei de mașină, ceasuri, brățări sau haine care „să se sfințească”.

Mulți dintre pelerinii aflați în coada imensă, pusă cu greu în ordine de jandarmi miercuri la prima oră, deveniseră nerăbdători. Majoritatea aveau șase-șapte ore de așteptare când, miercuri la prânz, procesiunea prin fața moaștelor s-a oprit pentru aproape o oră, timp în care Patriarhul Daniel a oficiat o slujbă de primire a lui Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi.

De pe scena pe care s-a ținut slujba, alaiul de clerici s-a îndreptat, prin mulțime, spre altarul pe care erau expuse raclele cu moaște. Prilej pentru fotografii cu telefonul, dar și pentru coate și îmbrânceli având ca miză locurile de lângă gard, de unde cei mai fâșneți îi puteau chiar atinge pe cei din alaiul de clerici, primind, astfel, binecuvântarea.

În aceste zile, prin grija Patriarhiei Române, la București se află atât moaștele Sfântului Dimitrie cât și Capul Sfântului Andrei, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, dar și o icoană a Maicii Domnului „devenită făcătoare de minuni după ce s-a constatat că, deși inițial era pictată altfel, figura Fecioarei Maria s-a schimbat, având un ușor zâmbet”, după cum explica unul dintre oamenii Patriarhiei care se ocupau cu ordinea la obiectele de cult, absolvent de seminar teologic, după cum s-a recomandat.

Cei câteva zeci de preoți, în frunte cu cei doi înalți capi ai ortodoxiei, Daniel și Teodor al II-lea, au sărutat pios moaștele și s-au retras în Catedrala Pariarhală. Nu înainte ca mai mulți clerici din alaiul care i-a urmat pe cei doi să facă două-trei poze cu telefoanele mobile către masa cu obiectele de cult înconjurată de preoți.

După modelul preoților, care sărutau raclele și icoana dar le și atingeau cu diferite obiecte de cult personale, a venit rândul credincioșilor. Până atunci epuizați și amorțiți de lunga așteptare în frig, ajunși lângă racle aceștia deveneau de-a dreptul vioi. Din când în când erau chiar necesare îndemnurile la ordine din partea preoților care vegheau la liniștea procesiunii, altminteri îmbrâncelile și urletele copiilor din busculadele create tindeau să se amplifice taman în ceasul al doisprezecelea, în apropierea moaștelor.

Citește și S-a băgat moaște!

Zoriți într-una de cei zece oameni de ordine ai Patriarhiei, pelerinii abia apucau să fie miruiți, să sărute raclele și icoana, să se închine, să îndese în urnele mari acatistele și banii și să-și facă și micile ritualuri, devenite deja comune pentru supraveghetori, care strigau necontenit: „Obiectele pe laturi!”.

„Obiectele” aduse de credincioși la raclele cu moaștele sfinților s-au dovedit a fi dintre cele mai diverse. De la icoane, mătănii și alte obiecte de cult până la fotografii de familie, haine personale sau ale rudelor, bijuterii, ceasuri, chei de mașină și chiar acte de identitate, portofele sau bancnote. Inventivi, pentru a mai câștiga două-trei secunde în plus lângă moaște, credincioșii își pregăteau „obiectele” încă de pe treptele către racle. Cei cu copii în brațe apelau la ajutorul oamenilor de ordine pentru a-și putea pregăti cheile, portofelul sau o bancnotă-două, scoase cu grijă din buzunar, frecate bine de laturile argintate sau chiar de geamul raclelor și-apoi băgate înapoi, cu un gest de satisfacție.

„Cum să sfințească banii? Oamenii sunt…!”, a spus uimit un puști seminarist, nu mai mare de 14 ani, roșu în obraji și zâmbitor, care-și lua rolul de om de ordine la raclă foarte în serios, bucuros că, prin cunoștințele lui teologice, poate fi de folos jurnaliștilor profani.

O tânără de 20 și ceva de ani, cu o șapcă Armani și cu niște cercei de aur rotunzi și mari, ținând un copil în brațe, a atins de toate cele patru obiecte de cult o brățară ce părea din argint sau aur alb. Alta, cu o geacă de piele și proaspăt coafată, a scos timid cheile de la mașină și un buletin, ambele pregătite într-un buzunar, și le-a atins de racla Sfântului Andrei, după care, simțindu-se privită, le-a băgat cu o mișcare scurtă înapoi în buzunar.

Câteva minute mai târziu, un tânăr la vreo 30 de ani, îmbrăcat cu o geacă maro, a scos din buzunar portofelul, atingându-l și de-o parte și de alta de sticla icoanei și a raclei Sfântului Dimitrie, dar și de argintul rece al celorlalte două obiecte de cult, în ciuda îndemnului obsesiv al oamenilor de ordine: „Obiectele pe laturi!”

În câteva minute, de racle s-au atins zeci de haine, ceasuri, portofele, chei de mașină, căciuli și mii de buchete de flori, asta fără a pune la socoteală „obiectele” aflate în plase, pe care pelerinii nu au mai avut timp să le scoată până să ajungă la moaște.

Și totuși, în acest an, de Sfântul Dimitrie a fost mai liniște decât în trecut. SMURD-ul, Jandarmeria și Crucea Roșie, toți spun același lucru. „Mă rog, mai puțin scandalul de azi-noapte: niște țigani care s-au bătut cu jandarmii”, povestește, relaxat, la o țigară, un angajat SMURD.

În rest, câteva leșinuri, o criză de epilepsie și cam atât. „Slavă Domnului!”, mai spune omul, și cuvintele i se pierd în sunetul clopotelor și al corului bisericesc ce acompaniază slujba.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide