De unde face Guvernul rost de 730 milioane de euro ca să taie taxele pe salarii

De unde face Guvernul rost de 730 milioane  de euro ca să taie taxele pe salarii
Eventuala scădere a contribuțiilor sociale aplicate salariilor de la 44% la 41% este singurul punct pe marginea căruia Guvernul poate negocia cu oficialii FMI, aflați la București până la 1 noiembrie.

Eventuala scădere a contribuțiilor sociale aplicate salariilorde la 44% la 41% este singurul punct pe marginea căruia Guvernulpoate negocia cu oficialii FMI, aflați la București până la 1noiembrie. Celelalte propuneri venite din partea PDL – creștereasalariului minim de la 600 lei la puțin peste 700 de lei șireducerea cotei unice de la 16% la 12% – nu sunt văzute cu ochibuni de către reprezentanții Fondului, din mai multe motive.

Dacă se ține cont de aspectul pecuniar, bugetul statului arpierde 2,2 miliarde de euro prin aplicarea celor trei propuneri,adică 1,8% din PIB, potrivit simulărilor PDL. Numai reducerea cutrei puncte procentuale, de la 44% la 41%, a contribuțiilor pentrusalarii, ar provoca o „gaură” la buget de peste 730 milioane deeuro, conform calculelor gândul, care au ținut cont de dateleoficiale din acest an. Asta, presupunând că și în 2011 gradul decolectare a contribuțiilor va rămâne la nivelul din 2010, respectiv30,6 miliarde de lei (7,2 miliarde de euro) în primele opt luni și45,9 miliarde de lei (10,9 miliarde de euro) pe întreg anul.Scăderea contribuțiilor sociale este și pe placul lui TraianBăsescu, după cum a declarat președintele recent într-o emisiune apostului ProTv, în timp ce cota unică a primit aviz negativ dinpartea șefului statului.

Un alt motiv care explică reticența Fondului la aceste propunerieste legat de respectarea țintei de deficit bugetar. Recent, TonnyLybek, șeful misiunii FMI pentru România și Bulgaria, a declarat cărespectarea țintei de deficit de 6,8% pentru 2010 este principalapiedică în aplicarea măsurilor.

De ce nu acceptă FMI propunerile Guvernului

Chiar din prima zi a vizitei oficiale a Fondului la București,Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România, a explicat de cemajorarea salariului minim de la 600 de lei nu este o propunerebună. El le-a recomandat autorităților să fie precaute în privințaaplicării acestei măsuri. „Creșterea salariului minim ar puteadescuraja angajările și trebuie să fii foarte precaut dacă iei oastfel de decizie”, a declarat Franks, după o întâlnire cuministrul Muncii, Ioan Botiș. Un răspuns previzibil, având învedere că înainte de întrevedere, oficialul FMI a declarat că omajorare a salariului minim trebuie evaluată, întrucât ar puteaavea efecte dăunătoare pentru economie.

Nici reducerea cotei unice de la 16% la 12% nu are șanse să fiepusă în practică, după cum a declarat pentru gândul MihaiTănăsescu, reprezentantul României la FMI, cu o zi înainteaînceperii vizitei oficiale a instituției financiare. „Din punctulmeu de vedere, nu cred că în momentul de față cota unică poate săfie scăzută. Și sigur, orice scădere sau majorare de taxe trebuieprivite într-un ansamblu mai larg, de politică fiscală largă”, aspus Tănăsescu.

Arieratele, veșnica problemă

Surse PDL au declarat în urmă cu câteva zile pentru gândul căGuvernul va încerca să ceară instituției financiare acceptarea unuideficit bugetar mai mare, de la 4,4%, cât este convenit în prezent.O eventuală modificare a cifrelor nu a fost însă discutată ieri,după cum a precizat Franks, care a spus că la o primă vedere acestedate par a fi în regulă. Este însă greu de crezut că Fondul va fide acord cu o asemenea solicitare venită din partea autorităților,având în vedere că Guvernul are probleme cu respectarea deficituluiimpus pentru 2010, din cauza arieratelor (datorii mai vechi de 90de zile, n.r.) către mediul privat. De altfel, FMI a condiționateliberarea celei mai recente tranșe, din septembrie, de plata uneipărți din restanțele statului. În august, la rectificarea bugetară,Guvernul a alocat fonduri totale de 1,9 miliarde lei pentruachitarea datoriilor către farmacii și spitale. Problemaarieratelor a fost reclamată și de cancelarul german Angela Merkelcând a vizitat România luna aceasta. Ea s-a plâns autorităților căfirmele germane nu încasează facturile emise statului român,datoriile provenind de la CFR Infrastructură, Compania Națională deAutostrăzi și Drumuri Naționale din România, dar și de la altecompanii de stat.
Recent, oficialii Ministerului de Finanțe au precizat că la fineleacestei luni vor cere Guvernului o nouă rectificare bugetară pentrua mai stinge unele arierate.(Simona Simionescu, MariusRadu)

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide