• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

De unde strânge Băsescu pitici, ca să-și facă un nou partid. Hrebenciuc: „Din disperare, ar putea sparge PDL, cu Elena Udrea, Albă ca Zăpada”

De unde strânge Băsescu pitici, ca să-și facă un nou partid. Hrebenciuc: „Din disperare, ar putea sparge PDL, cu Elena Udrea, Albă ca Zăpada”
"Își va face sau nu, Traian Băsescu, un nou partid?" Ideea, mai veche, dar nu foarte conturată, a fost reactualizată luni, pe blogul său, de către consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu, cea mai importantă dintre interfețele președintelui, în planul strategiilor, cu scena politică

„Își va face sau nu, Traian Băsescu, un nou partid?” Ideea, maiveche, dar nu foarte conturată, a fost reactualizată luni, peblogul său, de către consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu,cea mai importantă dintre interfețele președintelui, în planulstrategiilor, cu scena politică. Nu este prima oară când Lăzăroiuexprimă anumite idei, care, mai devreme sau mai târziu, sunt puseîn practică de Cotroceni. E drept că, în ultima sa intervenție,consilierul prezidențial a fost mult mai criptat decât în trecut,vorbind despre un clasament al partidelor de basm, de laPartidul-Moș Crăciun la Partidul-Albă ca Zăpada. Tocmai aceastăultimă metaforă, aceea a unui partid curat și nepătat, a generat oserie de întrebări. Se referă Sebastian Lăzăroiu la un partid noupe care îl moșește președintele? Dacă da, este el viabil? Poaterecupera pierderile grele care au dus PDL la 16 procente înpreferințele electoratului? Pe cine va conta Traian Băsescu înformarea noului partid? Este gata președintele să spargă PDL pentrua reconstrui o nouă formațiune, lăsându-i afară pe baroni și pecompromiși? Are vreo legătură noul proiect cu PP-ul lui DanDiaconescu, un proaspăt personaj politic pe care Sebastian Lăzăroiuîl susține ferm în ultima perioadă?

Un partid „al tehnocraților”

Proiectul unei noi formațiuni politice este mai vechi și faceparte dintr-un set de strategii alternative analizate la PalatulCotroceni. La momentul de față, proiectul pe care îl sugerează dinnou consilierul prezidențial pare utopic: noua formațiune ar urmasă includă parte a elementelor de perspectivă din actualul PDL,majoritatea tinere și necompromise, alături de personalități dindiverse domenii, tehnocrați școliți afară, cu viziuni politicesănătoase – un nou val în politica autohtonă, construit pe ideea căvechea clasă s-a compromis, a eșuat, s-a epuizat.

Ce spun pesediștii și liberalii

Un nou partid pare extrem de greu de pus pe roate în actualaconjunctură social-politică, chiar dacă fondatorul său ar fi TraianBăsescu. Cu atât mai mult cu cât, potrivit părerii unora dintrepoliticieni, PDL a pierdut mult din credibilitatea anilor trecuți,iar Traian Băsescu nu mai constituie, nici el, o locomotivă. Maimult, nimeni nu identifică personalități puternice aflate în acestmoment în prima linie a partidului, care ar putea prelua ștafeta dela vechii baroni, spre a construi „boardul” unei noiformațiuni.
• „Nu cred că ar avea succescu un astfel de partid”, spune Ion Iliescu. „Cu cine ar putea faceel, acum, un partid puternic? Ce credibilitate mai are? El nutrebuie să uite că lucrurile s-au schimbat. Sigur, forțat deactuala situație în care se găsește, ar putea face un astfel dedemers, de a forța ruperea PDL, dar nu cred că va mai putearecupera ceva”, mai spune președintele de onoare al PSD.
• „Până la urmă e traba lui,face ce vrea cu partidul că oricum, acolo, în afară de el, alții nuvorbesc. Părerea mea e că se forțează degeaba”, crede și MarianVanghelie.
• Viorel Hrebenciuc este maitranșant. „În disperarea lui, ar putea sparge partidul încercând sămai facă ceva. Dar cu cine? O face pe Elena Udrea, Albă ca Zăpada?Mă îndoiesc”.
• Liberalul VarujanVosganian susține că Traian Băsescu este incapabil să mai facăordine în propriul partid și, în consecință, acum caută și „alțimușterii”.

Băsescu nu se rupe de PDL
La fel de posibil este ca răspunsul la întrebare să fie unul sec -„nu”. Băsescu este conștient că timpul până la alegeri este foartescurt pentru a mai putea recupera ceva. De asemenea, actualulpreședinte a afirmat cu ceva timp în urmă că de la Cotroceni nu vamai reveni în politică, ci se va duce acasă sau pe mare.

Sociologul Vasile Dâncu spune că, în opinia sa, nu-l vede peBăsescu spărgând partidul pentru a încropi, în fugă, o nouăformațiune.
• „Dacă e să fac un pariu,merg pe această idee: nu cred că președintele va încerca un altproiect politic în afara PDL, riscând un eșec în viitor. Existăacum un co-branding esențial între Traian Băsescu și partid. Nucred că vreunul dintre cei doi actori ai cuplului poate ieși dinjoc”.

INFO PLUS

Iliescu: „În 2007, ne-am grăbit cu suspendarea, acumsituația e invers, populația ar vota pentrususpendare”

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus, în ședințaCExN de luni, potrivit unei înregistrări audio difuzate de Antena3, că social-democrații s-au grăbit în 2007 cu suspendarea luiTraian Băsescu, dar că acum populația ar vota pentru demitereașefului statului. „Noi, în 2007, ne-am grăbit cu suspendareapreședintelui și asta lui i-a dat un nou imbold, o nouă forțămorală. Acum situația este invers. Acum populația are motiv, arvota pentru suspendare (…). Deci, niște alegeri anticipate carear schimba majoritatea parlamentară. Pasul următor – să avem șialegeri prezidențiale anticipate”. Pe de altă parte, Iliescu aîntrebat dacă social-democrații au oameni credibili. „Eu cred cănoi nu ne prezentăm în momentul de față cu oameni de mare forțăcare să convingă de la prima vedere. Ei folosesc orice, folosesctrecutul și în anii anteriori, și elemente de corupție, și elementede fripturism”, a adăugat el.

Inchide