Debranșații vor fi obligați să achite căldura degajată din țevile și pereții vecinilor. Cine pierde și cine câștigă din triplarea „căldurii comune”

Redactor:
Maria Manoliu
Debranșații vor fi obligați să achite căldura degajată din țevile și pereții vecinilor. Cine pierde și cine câștigă din triplarea „căldurii comune”
Costurile pentru încălzirea părților comune s-ar putea tripla din această iarnă. Și cei care s-au debranșat total de la sistemul centralizat de termoficare ar putea fi obligați să achite între 30 și 50 la sută din factura la căldură.

Costurile pentru încălzirea părților comune s-ar putea tripladin această iarnă. Și cei care s-au debranșat total de la sistemulcentralizat de termoficare ar putea fi obligați să achite între 30și 50 la sută din factura la căldură. Potrivit unei inițiativelegislative, cota parte pentru încălzirea părților comune ar puteacrește de la 10 la sută, cât este în prezent, până la 50 la sută.Procentul va fi stabilit de Adunarea Generală a Asociațiilor deProprietari, nu va putea fi mai mic de 30 la sută și nici mai marede 50 la sută din totalul energiei termice înregistrate pentruîncălzirea unui bloc de locuințe.

• În „părțilecomune”, căldura este degajată de caloriferele montate pe casascării și de țevile care tranzitează subsolul, uscătoria sauapartamentele proprietarilor dintr-un bloc de locuințe.

• Până acum,proprietarii care erau debranșați de la sistemul centralizat determoficare, în cazul în care își izolau pe cheltuială proprieconductele care tranzitau apartamentele, puteau fi scutiți de plataîncălzirii pentru părțile comune prin decizia președintelui.Potrivit expunerii de motive la proiectul legislativ, „în toatăRomânia există numeroase reclamații prin care cetățenii își exprimănemulțumirea față de modul de calcul al energiei termice consumatepentru părțile comune la nivelul asociațiilor de proprietari.Aportul de cădură trebuie plătit de toți proprietarii din blocdeoarece beneficiază direct sau indirect de căldură”. Proiectul decompletare a Legii nr. 325 privind serviciul public de alimentarecu energie termică a primit avizul favorabil al Guvernului și atrecut de Senat, urmând ca votul final să-l dea, în toamnă, CameraDeputaților. Acesta a fost inițiat de patru deputați PNL și unulPSD.

Măsura îi afectează pe debranșați și pe cei care faceconomii

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, MihaiMereuță, susține că măsura a fost cerută încă de acum doi ani. „Dedoi ani ne chinuim să convingem autoritățile că trebuie majoratprocentul la 30 la sută. Nu este normal ca cei care se debranșeazăsau cei care-și închid repartitoarele să arunce întreținerea înspatele vecinilor. În realitate, aceștia se încălzesc cu călduradegajată de țevile care le trec prin apartament și cea care setransferă de la vecini prin planșee, pardoseli sau pereți. Dacăjumătate dintre proprietarii unui bloc își închid robinețiitermostatici, cealaltă jumătate suportă întrega factură adică șieconomiile vecinilor”, a declararat pentru Gândul președinteleLigii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță. Acesta aexplicat că diferențe la plată vor apărea doar la cei care aruncauîntreținerea în cârca vecinilor. „La cei corecți, care plăteau șieconomiile vecinilor, facturile vor scădea. La ceilalți vor creșteși cu 50 la sută. Închiderea robineților termostatici nu înseamnăcă într-un bloc se consumă mai puțină căldură. Cantitatea esteaceeași, dar se împarte doar la cei care au avut robinețiideschiși”, a mai spus Mihai Mereuță.

Directorul RADET :”Numărul cererilor de debranșareajunge și la 50 pe zi”

Directorul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice(RADET), Mihai Becheanu, a declarat, pentru Gândul, că măsura esteuna corectă și se va aplica din această iarnă. El a explicat că undebranșat care și-a montat centrală de apartament, consumă ocantitate mai mică de gaze decât cea necesară încălzirii unuiapartament care nu primește căldură de la vecini prin pereți,planșeu, pardoseală sau de la țevile care-i trec prin casă. Efectulpoate fi și invers în cazul în care 90 la sută din proprietarii deapartamente și-au montat centrale de apartament. „Atunci transferulde căldură se face de la cei cu centrale către cei racordați lasistemul centralizat de termoficare. Cantitatea de căldură livratăde noi pentru aceștia scade, ea reglându-se automat din puncteletermice automatizate”. Până atunci însă, oamenii fac coadă ca sădepună cereri de debranșare de la sistemul centralizat determoficare. „Numărul cererilor de debranșare ajunge și la 50 pezi. Cred că sunt aproximativ 700 de astfel de cereri”.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide