DECIZIE ISTORICĂ. Regele Mihai anunță ruperea legăturilor istorice și dinastice cu Casa de Hohenzollern. Casa Regală română va fi cunoscută drept „Casa Regală a României”

Redactor:
Vlad Mironescu
DECIZIE ISTORICĂ. Regele Mihai anunță ruperea legăturilor istorice și dinastice cu Casa de Hohenzollern. Casa Regală română va fi cunoscută drept „Casa Regală a României”
Regele Mihai anunță ruperea legăturilor istorice și dinastice cu Casa de Hohenzollern și renunțarea la titlurile "Hohenzollern-Sigmaringen", respectând astfel decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter național și independent Dinastiei și Casei Regale a României.

Regele Mihai anunță ruperea legăturiloristorice și dinastice cu Casa de Hohenzollern și renunțarea latitlurile „Hohenzollern-Sigmaringen”, respectând astfel decizia din1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter național șiindependent Dinastiei și Casei Regale a României.

„Noi, Mihai I, în virtutea autoritățiinoastre nedisputate ca șef al Casei Regale a României, luând înconsiderare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, dea conferi un caracter național și independent dinastiei și CaseiNoastre Regale, și urmând datoria mea față de istorie și față deurmașii și succesorii mei, ținând cont de articolele 1(10), 15 șiAnexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României,adoptate de noi la 30 decembrie 2007, acționând în conformitate cuvoința mea liberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturiloristorice și dinastice cu Casa de Hohenzollern”, se arată într-undocument semnat de Regele Mihai I și transmis, marți, prin Biroulsău de presă.

Regele Mihai anunță în documentul citat, careare trei articole, că din 10 mai 2011 iau sfârșit toate legăturiledinastice dintre Casa Regală a României și Casa Princiară deHohenzollern.

„În conformitate cu dorințele regretatuluinostru bunic, Majestatea sa Regele Ferdinand I, și cu decizia sadin anul 1921, familia regală a României și membrii săi au purtatși poartă numele de «al (a) României». Dar începând cu 10 mai 2011,Casa Regală a României nu va mai purta numele de«Hohenzollern-Sigmaringen», și nu va mai fi cunoscută de la aceastădată sub numele de«Casa de Hohenzollern-Sigmaringen». Casa Regalăromână va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de «CasaRegală a României», se mai arată în primul articol aldocumentului.

De asemenea, membrii familiei regale aRomâniei renunță la titlurile conferite de capii familiei princiarede Hohenzollern.

„Începând cu data de 10 mai 2011, niciunmembru al familiei regale a României nu va mai purta și nu va maiavea dreptul să poarte, sau să folosească vreun titlu conferit(ereditar sau ad personam) de orice șef al casei princiare deHohenzollern. Capul Casei Regale a României rămâne singuraautoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu saudistincție”, potrivit articolului doi aldocumentului.

În documentul semnat de Regele Mihai I se maiarată că Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României seamendează prin excluderea particulelor de „Hohenzollern”, „deHohenzollern-Sigmaringen” și „de Hohenzollern-Veringen”, în măsuraîn care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale aRomâniei.

„Normele Fundamentale ale Familiei Regale aRomâniei, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale aRomâniei”, se mai arată în ultimul articol al documentuluicitat.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele maiimportante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungulvremii regi și împărați ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia(1415 – 1918) și Germania Imperială (1871 – 1918). Și-a luat numelede la un castel din Swabia, inițial menționat ca Zolorin sau Zolre(actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, în landulBaden-Württemberg).

Burchard I este primul care a fostînregistrat ca strămoș al dinastiei, conte de Zollern în secolul al11. La a treia și a patra generație de la acesta s-au format douălinii de succesiune, Zollern-Hohenberg, dispărută până în 1486, șiconții din Nürnberg, ai cărei moștenitori au ajuns până în zilelenoastre.

Hohenzollern-Sigmaringen este o ramură adinastiei de Hohenzollern care au condus Prusia și ulteriorGermania până în 1918.

În România, în anul 1866, casa deHohenzollern este aleasă ca dinastie domnitoare de către conducereapolitică în frunte cu Ion Brătianu.

Din această dinastie au făcut parte Carol I,principe al României între 1866 – 1881 și rege între 1881 și 1914,Ferdinand I al României (1914 – 1927), Mihai I al României (1927 -1930 și 1940 -1947) și Carol al II-lea al României (1930 -1940).

Departamentul Social,[email protected]

Inchide