„Delictul de presă”, propus de liberalul Ioan Ghișe într-o nouă lege a jurnalistului. Motivația: „Presa trebuie protejată”

„Delictul de presă, propus de liberalul Ioan Ghișe într-o nouă lege a jurnalistului. Motivația: „Presa trebuie protejată
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 17:44

Senatorul liberal Ioan Ghișe a depus, marți, la Senat, oașa-numită „lege a jurnalistului”, care urmează să fie luată îndezbatere de Parlament. Potrivit inițiativei legislative, secondamnă „delictul de presă” sau „cvasi-delictul” și se instituieunele pedepse pentru jurnaliști, care ar urma să-și desfășoareactivitatea în cabinete jurnalistice, să fie atestați o dată latrei ani și să fie examinați psihologic anual. Cu toate acestea,Ghișe susține că legea în cauză se dorește a fi un mijloc deprotecție a presei, ca răspuns al opoziției la recenta includere amass-mediei în strategia de apărare națională.

Cum ar putea fi sancționați jurnaliștii

Propunerea legislativă prevede, printre altele, introducereanoțiunii de „delict de presă”, care este văzut drept „delictulcivil săvârșit prin inserarea de informații, reflecții saucomentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicații asuprasocietății și au cauzat o daună materială sau morală uneipersoane”. În schimb, „cvasi-delictul este tot un fapt ilicit șidăunător, însă comis fără intenție răutăcioasă”, se precizează întextul de lege. Ziariștii ar urma să-și desfășoare activitatea încabinete jurnalistice acreditate de Colegiul Național alJurnaliștilor și supravegheate de un organism numit Ombusman. Ei arputea fi sancționați disciplinar, în funcție de gravitateafaptelor, prin mustrare, avertisment, amendă de la două la zecesalarii medii pe economie, interdicția de a exercita profesia de lao lună la un an și chiar excluderea din meserie. În plus, ar aveanevoie de o atestare profesională din trei în trei ani și de oexaminare psihologică anuală.

Ioan Ghișe: „Scopul este de a apărajurnalistul”

Contactat de Gandul, senatorul liberal inițiator al proiectuluiîn cauză ne-a declarat că ideea unei astfel de legi i-a venit caurmare a introducerii presei în strategia de apărare națională.Acesta susține că activitatea jurnalistului are nevoie de un cadrulegislativ mai clar conturat, care să-l apere de eventuale abuzuriale autorităților: „Presa trebuie protejată, mai ales acum, că afost declarată vulnerabilitate națională. Scopul este de a apărajurnalistul, nu de a-l îngrădi”. Întrebat în legătură cuoportunitatea unei astfel de legi în acest moment, Ioan Ghișepretinde că inițiativa sa vine în întâmpinarea nevoii de libertatede exprimare, nefiind nicidecum o cenzură: „Nu trebuie să nesperiem că se cenzurează presa. Dimpotrivă, ea trebuie ajutată.Chiar e nevoie de o astfel de lege, în contextul în carejurnaliștii tind să fie considerați o amenințare la adresasecurității naționale”. Senatorul a adăugat că nu ar dori să sedeclanșeze o „isterie” pe marginea acestui subiect, așa cum s-aîntâmplat în urmă cu doi ani, când tot el, împreună cu GheorgheFunar, propuneau o repartizare echitabilă a știrilor pozitive și acelor negative în mass-media: „N-aș vrea din nou o astfel deisterie, pentru că legea nu este cu nimic neobișnuită, ea este înconformitate cu standardele internaționale”.

Vezi și comentariullui Cristian Tudor Popescu asupra legii lui Ghișeaici.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...