Dinel Staicu a scăpat de condamnarea la 7 ani de închisoare în dosarul BIR

Redactor:
Catalin Lupasteanu
Dinel Staicu a scăpat de condamnarea la 7 ani de închisoare în dosarul BIR
Curtea de Apel București a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare primită de Dinel Nuțu, fost Staicu, în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR)

Curtea de Apel București a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare primită de Dinel Nuțu, fost Staicu, în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), în care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, dispunând anularea mandatului de executare a pedepsei.

Instanța Curții de Apel București a judecat, miercuri, contestația în anulare a lui Dinel Nuțu, fost Staicu, făcută împotriva deciziei de condamnare la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor.

Astfel, completul de judecată de la Curtea de Apel București arată că în cazul lui Dinel Nuțu există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat pe acuzațiile faptice aduse omului de afaceri.

Completul de judecată din dosarul BIR nu a constatat acest lucru și l-a condamnat pe Dinel Nuțu la șapte ani de închisaore. Prin decizia luată miercuri instanța a constatat că, într-o altă cauză, Curtea de Apel Craiova a stabilit că Dinel Staicu nu se face vinovat de acuzațiile pentru care a fost judecat și condamnat în dosarul BIR.

Oficiali ai Curții de Apel București au explicat că la Craiova, în recurs, s-a judecat o plângere făcută de un petent nemulțumit de o decizie a procurorilor craioveni care îl scoteau de sub urmărire penală pe Dinel Staicu. La acel moment, instanța craioveană a respins plângerea acelei persoane, constatând astfel, definitiv, că Dinel Staicu nu este vinovat de faptele pentru care a fost judecat în dosarul BIR.

Astfel a apărut autoritatea de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat deja cu privire la aspectele faptice ce compuneau acuzația pentru care a fost judecat Staicu în dosarul BIR.

Decizia Curții de Apel București este definitivă, astfel că mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui Dinel Nuțu în dosarul BIR a fost anulat.

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor, instanța reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare miercuri, 6 aprilie, după ce, la cererea jurnaliștilor, au cerut informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, în 7 aprilie, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.

Procurorii au cerut o interdicție de a părăsi țara pentru Dinel Staicu în 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intenția acestuia de a-și schimba numele, însă nu au reușit să-i convingă pe judecători că omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregătește să fugă din țară.

Cererea a fost formulată atunci de procurorul de ședință, în procesul în care Dinel Staicu era judecat de magistrații Judecătoriei sectorului 2 București pentru „asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni”, dosar în care omul de afaceri este acuzat, alături de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Mediaș.

Conform declarațiilor DNA, existau suspiciuni că inculpatul intenționa să se sustragă de la executarea acestei pedepse. DNA a avut la îndemână posibilitatea depunerii cererii de luare a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel București, pe rolul căreia, tot de la acea dată, se afla dosarul în cauză.

Dinel Nuțu a fost prins în seara de 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, acesta fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova.

În 19 iulie 2011, anchetatorii au ridicat de la locuința din Craiova a lui Dinel Nuțu mai mulți saci cu documente, precum și un pistol, potrivit unor martori, pentru care Nuțu nu ar avea autorizație, perchezițiile încheindu-se după aproximativ nouă ore.

Inchide