DISCURSUL INTEGRAL AL REGELUI MIHAI în Parlamentul României: „Aveți încredere în democrație”

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 05/03/2016, 20:41

Gândul a transmis LIVE discursul Regelui Mihai I în Parlamentul României, primul de la abdicarea sa. Aveți mai jos DISCURSUL INTEGRAL.

Regele Mihai, principesa Margareta, principele Radu, prințesele Elena, Maria și Irina de România și prințul Nicolae au ajuns în sala de plen.

Sala îl aplaudă pe fostul suveran. Se intonează imnul României.

Președintele Senatului, Mircea Geoană, declară deschisă ședința solemnă a celor două camere reunite ale Parlamentului și îi transmite regelui, care împlinește azi 90 de ani, „La mulți ani, Majestatea Voastră!”. Prezența fostului suveran în Legislativ este considerată de Mircea Geoană „un gest de normalitate”. „Cu toții avem datoria să ne respectăm istoria și pe cei care au făurit-o. Nu putem să privim înainte dacă nu avem tăria să privim către predecesorii noștri”, a adăugat președintele Senatului.

Regele Mihai este invitat să se adreseze Parlamentului. Urmează DISCURSUL fostului suveran.

Mihai I se află la tribună și este aplaudat de sala aflată în picioare.

CITIȚI ÎN CONTINUARE DISCURSUL INTEGRAL AL FOSTULUI SUVERAN AL ROMÂNIEI:

 • „Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

  Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului.

  Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

  Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

  Mersul României europene de astăzi are ca fundament existența Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989.

  Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.

 • Multe domenii din viața românească, gospodărite competent și liber, au reușit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură.

  Încearcă să-și facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici, deși sunt puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional. Își fac datoria față de țară instituții precum Academia Română și Banca Națională, deși vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit față de ierarhia valorilor din societatea românescă.

  Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare.

  România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății.

  Regina și cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susține interesele fundamentale ale României, continuitatea și tradițiile țării noastre.

  Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.

 • Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

  Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!

  Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.

  În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

  Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul. Uniți între noi și cu vecinii și frații noștri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați.

  Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

 • Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.

 • Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați.

  Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna.

  Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume.

  Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

  Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Cum a decurs vizita Regelui Mihai în Parlament

Regele Mihai a sosit, marți dimineață, la Parlament, însoțit de membri ai familiei regale. El a fost întâmpinat de președintele Senatului, Mircea Geoană, și de Garda de Onoare.

Regele Mihai și familia regală au plecat de la Palatul Elisabeta în jurul orei 09.00. Coloana oficială a trecut pe Calea Victoriei, prin fața Palatului Regal.

Regele a fost primit la intrarea de la Senat cu Garda de onoare.

Mircea Geoană l-a întâmpinat pe Regele Mihai la sosire, a dat mâna cu acesta, cei doi purtând un scurt dialog.

Regina Ana nu participă la eveniment.

Regele Mihai va rosti un discurs, primul în fața forului legislativ după mai bine de 60 de ani, eveniment de la care însă vor absenta, deși au fost invitați, președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, patriarhul Daniel, prezența multor parlamentari ai puterii fiind și ea incertă.

La Parlament au sosit, de asemenea, reprezentanți corpului diplomatic acreditați la București, printre care ambasadorul SUA. Liderii PNL și PSD Crin Antonescu și Victor Ponta au sosit, de asemenea, la eveniment. Printre politicienii care au mai sosit la eveniment se numără Petre Roman, Sorin Oprescu, Adrian Năstase.

Pe holul principal al Parlamentului a fost amplasat bustul Regelui Carol I, alături de o masă pe care este amplasată Cartea de Onoare a instituției, în care Regele va semna.

În sala de plen, în dreapta tribunei, a fost amplasat un jilț, unde va sta Regele.

La ora transmiterii acestei știri, în sala de plen sunt prezenți câteva zeci de parlamentari, în special din partea opoziției.

Discursul are loc cu ocazia celei de a 90-a aniversări a fostului suveran.

Ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului consacrată aniversării Regelui Mihai urmează să înceapă la ora 10.00.

Principesa Margareta a declarat recent că fostul suveran este foarte emoționat înaintea discursului pe care urmează să îl rostească în fața deputaților și senatorilor, precizând că Regele Mihai a așteptat mult timp acest moment.

La ședința solemnă a Parlamentului au fost invitați să participe președintele României, foști șefi de stat, consilieri prezidențiali, Guvernul, guvernatorul Băncii Naționale a României, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, președinții Curții Constituționale, Consiliului Legislativ, Curții de Conturi, ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Române, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Asociației Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, membri ai corpului diplomatic.

Regele Mihai a mers, luni seară, la Parlament, pentru a vedea sala de plen în care își va rosti discursul marți dimineață, în cadrul ședinței solemne, zi în care va împlini 90 de ani.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...